Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, Ağrı İl Özel İdaresi bütçesinden Ağrı Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne aktarılan 7 milyon TL'lik ek ödeneği eleştirdi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Ağrı İl Özel İdaresi Meclisi tarafından alınan kararda, Merkez Cami yapımı için malzeme alımı amacıyla 7 milyon TL ödeneğin derneğin banka hesabına yatırıldığı belirtiliyor. Merkez Camii, 2022 yılında yapımına başlanmış ve 2023 yılında faaliyete geçmiştir.

Dr. Müzeyyen Şevkin: “Karataş ve Yumurtalık Yatırım Bekliyor” Dr. Müzeyyen Şevkin: “Karataş ve Yumurtalık Yatırım Bekliyor”

Bozdağ, kararın ardından yapılan açıklamada, caminin faaliyete geçtiği belirtilmesine rağmen, caminin yapımında kullanılacak malzeme alımı için ödeneğin aktarıldığını ifade etti. Ayrıca, cami altında bulunan 50 iş yerinin kira gelirlerinin derneğe aktarıldığı ve bu gelirin yıllık 5 milyon TL’nin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Ağrı'nın merkez ve ilçelerinde yıllardır çözülemeyen temel sorunlar, özellikle temiz su erişimi ve altyapı eksiklikleri, bölge halkının karşılaştığı önemli problemler arasında yer almakta. Bozdağ, Ağrı İl Özel İdaresi'nin 7 milyon TL'yi hali hazırda faaliyette olan bir camiye aktarırken, su şebekesi ve yollar gibi temel altyapı eksikliklerinin yıllardır çözülememiş olmasını eleştirdi. Ayrıca, derneğin iş ve işlemleri hakkında çeşitli yolsuzluk ve rant ilişkileri iddialarının kamuoyunda tartışıldığına dikkat çekti.

Bozdağ, bu bağlamda şu soruları yöneltti:

  1. Yıllık 5 milyon TL üzerinde geliri olduğu tahmin edilen Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne Ağrı İl Özel İdaresi bütçesinden 7 milyon TL ödenek yapılması hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır?
  2. Kamu yararı ve önceliği, kaynakların doğru kullanımı gibi ihlaller bağlamında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  3. İlgili derneğe para aktarılması ile bu derneğin iş ve işlemleri hakkında bulunan çeşitli yolsuzluk ve rant ilişkileri iddialarına dair herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır?
  4. 2023 yılında faaliyete geçmiş olan Ağrı Merkez Cami için "yapımında kullanılmak üzere malzeme alımı" için 7 milyon TL kaynak aktarılması kararı neye göre alınmıştır?
  5. Ağrı İl Özel İdaresi’nin öncelikli sorumluluk ve görevleri arasında neler bulunmaktadır?
  6. İl Özel İdarelerince öncelikli yapılacak işler ve bütçe dağılımının planlanması hangi kriterlere göre yapılmaktadır?
  7. Bakanlığınızca İl Özel İdarelerince yapılan iş ve işlemler incelenmekte midir? Kentlerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında bu iş ve işlemler ile ilgili bir denetleme yapılmakta mıdır?
  8. **Ağrı Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin yıllık geliri ne kadardır? Bu gelirler arasında

Ağrı Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin yıllık geliri ne kadardır? Bu gelirler arasında kira gelirleri ve bağışlar dışında kalemler bulunmakta mıdır?

  1. Yıllık 5 milyon TL üzerinde geliri olduğu tahmin edilen bir derneğe malzeme alımı için tek seferde 7 milyon TL kaynak aktarılması mümkün iken, Ağrı merkez ve ilçe köylerinin su şebekesi ve yollarının olmaması, temel altyapı eksiklikleri gibi sorunlarının yıllardır kaynak yetersizliği sebebiyle giderilememesi nasıl mümkün olabilmektedir?

  2. Yeterli ve temiz suya erişim sorunu temelinde Bakanlığınız tarafından son 5 yılda Ağrı’da gerçekleştirilen proje ya da projeler var mıdır? Varsa bunların sayısı ve gerçekleştirildikleri bölgeler nelerdir? Bu projelerin yatırım tutarları nelerdir?

Dr. Heval Bozdağ, Ağrı’nın temel altyapı ihtiyaçlarına öncelik verilmesi ve kamusal kaynakların adil ve etkili bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Bölge halkının uzun süredir yaşadığı sorunların çözümüne yönelik somut adımların atılmasını ve yolsuzluk iddialarının araştırılmasını talep etti.

Editör: Haber Merkezi