Almanya'da, Yeşiller Partisi 14 Ekim'de iki Alman nükleer santralinin işletmesini gelecek yıl Nisan ortasına kadar uzatma kararını savundu. Böylece milletvekilleri, Rektör Yardımcısı Robert Habek'in önerisini desteklediler.

Belirtildiği gibi Isar 2 ve Neckarwestheim 2 nükleer santrallerinden bahsediyoruz Habek'in önerisine göre 15 Nisan'a kadar yedekte kalmaları ve gerekirse elektrik üretmek için kullanılmaları gerekiyor.

Aynı zamanda, Emsland nükleer santralinin nihayet 1 Ocak 2023'te çalışmayı durdurması gerekiyor. Politikacılar ayrıca yeni yakıt hücrelerinin satın alınmasına da karşı çıktılar.

Şu anda Almanya'da sadece üç nükleer santral çalışıyor. Başlangıçta, 1 Ocak'a kadar kapatılacaklardı. Ancak, enerji krizinin arka planına karşı, birkaç taraf nükleer santralin devam etmesini istedi.

Daha önce, 12 Ekim'de, iki Alman nükleer reaktörünü kışın işletmeye hazırlamanın maliyetinin 100 milyon Euro'ya (97 milyon $) kadar çıkacağı biliniyordu . Reuters'e göre, nükleer santrallerin yıl sonuna kadar işletilmesiyle ilgili nihai karar Robert Habek tarafından verilecek. Aynı zamanda, üreticilerden EON SE ve EnBW AG'den blokların genişletilmesi için hazırlanmaları istendi.

Bundan önce, 11 Ekim'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz , Almanya'nın önümüzdeki kıştan sağ çıkmaya hazır olduğunu belirtti. Ona göre, Almanlar ve şirketler değişen duruma uyum sağlamaya devam ederse bu gerçekleşecek.

Aynı zamanda, 7 Eylül tarihli Der Spiegel yayını , önümüzdeki kış aylarında Alman ekonomisinde zorluklar olacağını öngördü . Makalede, Almanya'nın gaz depolama tesislerini tamamen doldurmasının sorunlu olacağı, Alman hükümetinin daha fazla para almasına rağmen diğer eyaletlerden gaz alacağı için Almanların endişelenmesine gerek olmadığı belirtiliyor.

Haziran ayında Federal Meclis'te İzvestia'ya, Almanya'nın gaz arzındaki sorunlar nedeniyle yeşil ekonomiye geçiş planlarını değiştirdiği söylendi. Aynı zamanda, ülke hükümeti Rusya'dan gelen gaz arzındaki azalma nedeniyle ikinci bir acil durum ilan etti.

31 Aralık 2021'de Almanya'da faaliyette olan altı nükleer santralden üçü çalışmayı durdurdu . Kapalı reaktörler 1980'lerin ortalarında çalışmaya başladı.

Nükleer enerjiyi aşamalı olarak kaldırma kararı ilk olarak 2002 yılında Gerhard Schröder hükümeti tarafından alındı. Halefi Angela Merkel, 2022'yi ülkedeki tüm nükleer santrallerin kapatılması için son tarih olarak belirledi. Ancak, gaz krizi zemininde istasyonlar çalışmaya devam edecek.

Editör: Güven BOĞA