Arjantin'in sahil kenti Santa Clara del Mar'da büyükelçiliğin işbirliğiyle "Filistin Devlet Caddesi" adlı bir cadde açıldı.
Arjantin'deki Santa Clara del Mar şehrinin belediyesi, Arjantin'deki Filistin Devleti Büyükelçiliği ile işbirliği içinde bugün resmi olarak ana caddelerinden birinin adını Filistin Devlet Caddesi "Calle del Estado de Palestina" olarak değiştirdi.
Etkinlik, Filistin Bağımsızlık Bildirgesi'nin 34. yıl dönümü anma etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşti.
Caddenin yeniden adlandırılma töreninde Filistin ve Arjantin bayrakları göndere çekilerek, caddeye çıkan tüm kavşak ve patikalara "Filistin Devleti" levhaları yerleştirildi.
Kentin Belediye Başkanı Jorge Paredes, kendi döneminde bu etkinliğin düzenlenmesinden gurur duyduğunu ifade ederek, kentin en önemli caddelerinden birinin adını yeniden hizmete sokmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Kendi görüşüne göre İsrail işgali ve apartheid rejimi altında yaşayan Filistin halkının mücadelesiyle ve kent halkı adına dayanışmasını dile getirdi.
Acı biber
Filistin Devleti Dışişleri Bakan Yardımcısı Amal Jadou Shaka'a yirmi gün önce Şili'deydi. Dünyadaki en büyük Filistin göçünün Şili merkezli olduğu ve kimliği, önemi ve anavatanında yaşayanlarla yakın bağları olan bir koloni oluşturduğu bilinmektedir.
Boric'in, törenin ülkemizde yapılacağı gün 15 yaşındaki Filistinli bir çocuğun öldürülmesini reddettiğinin bir işareti olarak, Şili'deki yeni İsrail büyükelçisinin akreditasyonunun ertelenmesine yönelik tartışmalı jestini düşündü. "Bunlar mahkumiyet" dedi. “Çok az politikacının ilkeleri vardır. Başkan Boric'in ilkeleri ve kanaatleri tarafından nasıl yönlendirileceğini bilmesi dikkate değer” dedi.
Amal Jadou, hükümetinin Ukrayna-Rusya ihtilafı konusundaki tutumuyla ilgili olarak, “Bizler uzun süredir barışı tesis etmeye çalışan bir halkız. Bir çatışmanın ortasında yaşamanın ne olduğunu biliyoruz, ölümleri, göçleri, felaketleri biliyoruz. Barışı herkesten çok biz istiyoruz. Bu çatışmada biz de barış istiyoruz."
"Babam," diye devam etti, "yanında sadece küçük bir sırt çantası, bazı giysiler ve en sevdiği kitaplarla Filistin'e yerleşmek için göç etti. Şimdi Ukrayna'da yaşayan yeğenlerimden biri, içine i-pad'ini ve bazı kıyafetlerini koyduğu küçük bir sırt çantasıyla yaya olarak Filistin'e döndü. Tarih tekerrür ediyor ve aynı şekilde. İnsanlara yapılan bu haksızlıklarla bu talihsizliklere bir son vermeliyiz” dedi.