Asgari Ücret Gündemde: DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek'ten TBMM'ye Soru Önergesi

DEM Parti İstanbul Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Türkiye'deki asgari ücretli çalışanların karşılaştığı zorlukları ve asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasını TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Süleyman Bülbül: "CHP Bu Kurultaydan Daha Güçlü Çıkacak, İlk Seçimde İktidar Olacağız!" Milletvekili Süleyman Bülbül: "CHP Bu Kurultaydan Daha Güçlü Çıkacak, İlk Seçimde İktidar Olacağız!"

"Asgari Ücret Genel Gelir Düzeyi Olarak Dayatılıyor"

Cengiz Çiçek, dünya genelinde asgari ücretli çalışan sayısının genel çalışan sayısı içerisinde cüzi bir oranda kalırken, Türkiye'de asgari ücretli çalışmanın genel gelir düzeyi olarak dayatıldığını belirtti. Çiçek, iktidarın yıllardır uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri gözetmeyerek, işçilerin geçim koşulları ve ülkenin gerçek ekonomik durumunu dikkate almadan asgari ücreti belirlediğini ifade etti.

"Yoksulluk Girdabı Derinleşiyor"

Çiçek, asgari ücretin genel gelir düzeyi olması ve asgari ücretteki alım gücünün zayıflığı nedeniyle Türkiye'de gittikçe derinleşen ekonomik kriz ile birleştiğinde büyük bir yoksulluk girdabı yarattığını söyledi. Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin 2024 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırının 19 bin 44 TL, yoksulluk sınırının ise 65 bin 874 TL olduğunu belirten Çiçek, tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırının 30 bin 604 TL olarak hesaplandığını ekledi. Bu veriler ışığında, açlık sınırının 17 bin 2 TL olan asgari ücreti 2 bin TL aşmış olduğunu vurguladı.

Çiçek'in Soru Önergesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplaması istemiyle sunulan önergede şu sorulara yer verildi:

  1. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayarak çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?
  2. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için ilgili emek örgütleri ve sendikalarla ortak bir çalışma gerçekleştirecek misiniz?
  3. Türkiye’de asgari ücret ile çalışanların sayısı kaçtır?
  4. Asgari ücretin temel ücretten çıkarılmasına ilişkin herhangi bir çalışmanız var mı?

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, asgari ücretin günümüz ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgularken, işçilerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebilmesi için acil önlemler alınmasını talep etti.

Editör: Haber Merkezi