Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu Avrupa ülkeleri, Suriye vatandaşlarının sığınma başvurularına ilişkin kararların askıya alındığını açıklarken, Avusturya da yüzlerce kişiyi sınır dışı etmeye hazırlanıyor.
Suriyeli sığınmacılar, Beşar Esad rejiminin çöküşünü Avrupa şehirlerinin sokaklarında kutlarken, Avrupa'nın sığınma başvurularının dondurulmasını gerektiren kararları karşısında şok oldular.
AVRUPA KARARLARI
Bu kutlamalar sona ererken Suriyeli sığınmacılar ülkelerine geri gönderilmelerinin yasal olup olmadığı konusunda uzun bir dizi siyasi ve hukuki tartışmaya başladı.
Fransa, Almanya, Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, İsveç ve Yunanistan, Suriye'den gelen sığınma başvurularının incelenmesini askıya alma kararı almıştı.
İngiltere, Pazartesi akşamı bu Avrupa başkentlerini örnek alarak benzer bir karar alırken, Avusturya daha da ileri giderek daha önce sığınma hakkı kazanmış Suriyeliler için bir “geri dönüş ve sınırdışı programı” hazırlamaya yönelik çalışmalarını duyurmuştu.
Fransa'da İçişleri Bakanlığı, yetkililerin "Suriye'den gelen mevcut sığınma dosyalarını askıya almak için çalıştıklarını" belirtti.
İltica başvuruları, Bakanlığın yetkisi altında olmayan Fransız Mülteci ve Vatansız Kişileri Koruma Dairesi tarafından işleme alınmaktadır.
Ofis Genel Müdürü Julien Boucher, "Suriye'deki durumu yakından takip ediyoruz ve hızla değişiyor, bu da bazı kararları ertelememize neden olabilir" dedi.
"Başvuranların belirttiği zulüm endişeleri Esad rejimiyle bağlantılıysa, bir adım geri atıp karar alma uygulamalarımızı uyarlamamız gerekecek" diye ekledi.
İsviçre hükümeti, silahlı gruplardan silahlı kişilerin başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad'ın Rusya'ya gitmesinin ardından, durumu daha iyi değerlendirene kadar Suriyelilere yönelik sığınma prosedürlerini askıya aldığını söyledi.
YAŞANANLARIN ARDINDAN ALMANYA, AVUSTURYA VE BELÇİKA, SURİYELİ SIĞINMA TALEPLERİNE İLİŞKİN KARARLARI ASKIYA ALDI
Pazartesi günü Almanya ve Avusturya, Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'deki siyasi durumda meydana gelen değişiklikleri gerekçe göstererek Suriyeliler tarafından yapılan sığınma başvurularına ilişkin kararların askıya alındığını duyurdu.
İsviçre Göç Genel Sekreterliği, Suriyelilere yönelik sığınma nedenlerinin hâlâ mevcut olup olmadığını veya sınır dışı etme kararının uygulanmasının doğru olup olmayacağını şu anda tam olarak doğrulayamadığını belirtti.
X platformunda şunları ekledi: "Genel Sekreterlik, durumun yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla Suriye'den gelen sığınmacılara ilişkin iltica prosedürlerini ve kararlarını askıya aldı."
Avrupa Birliği konumu
Bu yeni mevzuat, Salı günü bir Avrupa Birliği sözcüsü tarafından onaylandığı üzere, Avrupa Birliği'ne üye devletlerin yetki alanı içerisinde kalmaya devam ediyor.
Sözcü, günlük medya brifinginde şöyle devam etti: "Sahada durum hala önemli ölçüde gelişiyor ve Avrupa Birliği, Suriye'deki güvenlik durumunu sürekli izliyor. İşler hızla değişiyor ve olaylar devam ediyor."
Bir Avrupa Birliği sözcüsü, sığınma başvurularına ilişkin kararlarla ilgili olarak, "Bu kararlar üye devletlerin yetki alanına girmektedir ve bu, dikkate alınması gereken önemli bir unsurdur" dedi.
"Üye Devletlerin bu tür kararlar alırken bu alandaki Avrupa kurallarına uymalarının önemli olduğunu ve bu kararların her zaman bireysel değerlendirmeler gerektirmesinin önemini veya zorunluluğunu dikkate almanın da önemli olduğunu" vurguladı.
Birlik sözcüsü, Avusturya'nın bazı Suriyeli mültecileri sınır dışı edip ülkelerine geri göndermeye yönelik düzenlemeleri başlatma kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Geri dönüşten bahsederken akılda tutmamız gereken şey, sığınma başvurularının her zaman geri gönderilmesi gerektiğine dair çok önemli bir taahhüdün olduğudur. Ancak Üye Devletler, menşe ülkede değişiklik olması halinde başvuruların incelenmesini erteleme hakkına sahiptir.”
"Korunmayı hak etmeyenlerin iadesine karar verilebilir ancak yine de Suriye'ye geri dönüşlerin her zaman gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleşebileceğinin ve güvenli olması gerektiğinin bilinmesi önemlidir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından belirlenen koşullar."