Avşar, yaptığı konuşmada; köprü, otoyol ve tünellerle asla bir sorunlarının olmadığını nasıl yapıldıkları ve işletildikleriyle ilgili olduklarını, 31 Aralık 2023 ila 13 Ocak 2025 tarihleri arasında yaklaşık 1 yılda 5 kez zam yapıldığını halbuki Köprü zammının domates, salatalık, ekmek zammı demek olduğunu belirtti.
Avşar, tasarruf ve fedakarlığın sadece vatandaşlar için olmadığını fedakârlık yapılacaksa önce köprü, otoyol ve tünel ihalelerini alan firmaların fedakârlık yapması ve elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi ve bunun sağlamakla da yetkili kurumun Türkiye Büyük Millet Meclis’i olduğunu ifade etti.
‘Derdimiz yapılan yol ve köprü değil, nasıl yapıldığıdır.’
Sürekli ifade ettiklerini söyleyen Avşar, yapılan yollara, köprülere hiçbir zaman karşı olmadıklarını, bunların hizmet olduğunu, vatandaşa yapıldığını ve desteklediklerini ancak karşı oldukları şeyin vatandaşın cebinden bu hizmetler için ne kadar para çıktığı ve bu yap-işlet-devret projeleri, köprüler ve otoyolların artık bütün memleketin malumudur ki; astarı yüzünü geçmiş vaziyette olduğunu belirtti.
‘31 Aralık 2023 ila 13 Ocak 2025 tarihleri arasında yaklaşık 1 yılda 5 kez zam yapıldı.’
Yılda 3-4 kere zam yapılmasını geçin 31 Aralık 2023 tarihinden bugüne tuttuğumuz zaman bu son bir yıl bir ay içerisindeki beşinci zam. Asgari ücrete yüzde 30 zam açıklandı, memura yüzde 11 buçuk zam açıklandı, emekliye yüzde 15,75 zam verildi, Karayolları Genel Müdürlüğü de bu yıl 13 Ocak itibarıyla yüzde 40 diye bir zam oranı açıkladı. Bakın, yüzde 40 yüzde 40 da rakamlar, dediğim 31 Aralık 2023 tarihinden bugüne kadar yapılan zamların Çanakkale'de yüzde 288 olduğunu, Yavuz Sultan Selim'de yüzde 300 olduğunu, Osmangazi'de yüzde 318 olduğunu, Avrasya Tüneli'ne yüzde 325 zam yapıldığını, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne de yüzde 453 zam yapıldığını veriyor bize. Çünkü bu son bir yılda yapılan beşinci zam ve bunlar hesaba katılmayarak sadece son zam hesaba katılarak "Enflasyonun altında zam yaptık, yüzde 40 zam yaptık." diye geçiştirilmeye çalışılıyor.
‘Köprü zammı demek, ekmek zam demektir.’
Sayın Cumhurbaşkanının konuşmalara atıfta buluna Avşar; “Bugün kürsü konuşmasında ‘En büyük mücadelemiz enflasyonladır.’ dedi, doğru ama enflasyon kâğıt üzerinde düşüyor. Reelde düşen vatandaşın bütçesindeki enflasyonun payı hâlâ yüksek. Çünkü köprü zammı demek, sadece köprü zammı demek değildir; köprü zammı demek, domatese zam demektir, salatalığa zam demektir, ekmeğe zam demektir, kıymaya zam demektir.”, şeklinde konuştu.
Avşar, bu ürünlerin hepsinin, vatandaşın mutfağında yangını çıkaran ürünler olduğunu, hepsinin hanelere ulaşmak için bu yolları kullanmak zorunda kaldığını ve hem fırsatçıların hem de bu ürünleri bize sağlayanların bu süreçte fiyatları arttırdığını belirtti.
Avşar; “Bütün bunlar düşünüldüğünde, bu hizmetlerin hazine eliyle yapılmasının bugün ne kadar da kıymetli olduğunu anlamış bulunuyoruz.”, dedi.
‘Fedakârlık yapılacaksa önce bu firmalar fedakârlık yapsın, elini taşın altına koysun.’
Yap-işlet-devret modellerinin dünyada birçok örneği olduğunu ve daha avantajlı duruma gelindiğini söyleyen Avşar; “Ancak bugün -özellikle köprüler için konuşuyorum- rakamları ortaya koyduğumuz zaman astarı yüzünden pahalı olmuştur. Hepimiz fedakârlık yapıyoruz; millet yapıyor, devlet yapıyor.”, dedi.
Yetki Türkiye Büyük Millet Meclis’indedir.
Meclis’e çağrıda buluna Avşar; “Çağıralım bu firmaları, diyelim ki; ‘Bakın, komple bir fedakârlık süreci var, enflasyonla mücadele ediyor memleket. Gel kardeşim, sen kaça yaptın? Tamam, sözleşmen var, hukuki bir güvencen var. Kaça yaptın? Ne kadar kazandın? Bir durumu tespit edelim." Fedakârlık yapılacaksa önce artık bu firmalar da fedakârlık yapsın, elini taşın altına koysun.
Yetki buradadır, yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Karar verin, biz destekçisiyiz.”, şeklinde konuştu.