İlk İngiliz ceza gemilerinin Sidney'e demirlemesinden bu yana 230 yıldan fazla bir süre sonra, uzlaşmaya yönelik bir adım atması beklenen bir oylama, Birinci Milletler halkı ile beyaz çoğunluk arasındaki uçurumu ortaya çıkardı.

Yaklaşık 18 milyon Avustralyalı, ilk kez anayasada Yerli halkların tanınmasını sağlayacak ve bu toplulukları etkileyen yasaların tartılması için "Ses" adı verilen bir danışma organı oluşturulacak değişikliklere "evet" veya "hayır" oyu verecek .

Avustralya'nın İlk Milletler halkları 60.000 yıldan fazla bir süredir kıtada yaşıyor.

Yerli halklar için İngiliz sömürgecilerinin gelişi, şiddetli bir boyun eğdirme, zorla asimilasyon ve kalıcı yoksunluk döneminin habercisiydi.

Bugün Aborijinler ve Torres Boğazı Adalıları nüfusun yüzde dördünden azını oluşturuyor, ancak hastalanma, hapsedilme veya genç yaşta ölme olasılıkları daha zengin beyaz yurttaşlara göre çok daha yüksek.

"Evet" oyu destekçileri, reformların Yerli halkı kendi topluluklarını etkileyen politikaların oluşturulmasına dahil ederek bu kalıcı eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olacağını savunuyor.

'Utanç verici bir gün' 

Ancak kamuoyu yoklamaları referandumun sonuçlanması konusunda çok az umut veriyor; son anketler "evet" tarafının yüzde 40'ın biraz üzerinde, "hayır" tarafının ise neredeyse yüzde 60 oranında oy aldığını gösteriyor.

Anketler sürekli olarak, çoğu Avustralyalı için yerli sorunlarının kamu öncelikleri listesinde alt sıralarda yer aldığını ve artan yaşam maliyeti gibi endişelerin çok gerisinde kaldığını gösteriyor.

Oylamadan önceki günlerde medyanın ilgisi ülke içindeki siyasi tartışmalar kadar Ortadoğu'daki olaylara da odaklanmıştı.

"Evet" kampanyacısı Karen Wyatt, görünüşte kaçınılmaz bir yenilgi karşısında "olumlu kalmaya çalıştığını" söyledi.

Ancak "hayır" oyunun Avustralya ve Avustralyalılar hakkında ne ifade edeceği konusunda şimdiden zor sorular soruluyor.

59 yaşındaki Wyatt, Sidney'de AFP'ye verdiği demeçte, "Ses"in reddedilmesinin "Avustralya için utanç verici bir gün" olacağını söyledi.

"Basit bir rica ve cömert bir teklife 'hayır' demek, bu ülkenin gidişatı açısından bir şeyler ifade ediyor sanırım" diye ekledi.

"Umarım eğer bir 'hayır' çıkarsa, bundan kurtulabilir ve ilerleyebiliriz."

Irkçılık suçlaması

83 yaşındaki Yerli seçmen Millie Ingram, "evet" yanıtının kazanılacağını "umduğunu ancak olumlu olmadığını" söyledi.

Sidney'in Redfern banliyösünde AFP'ye verdiği demeçte, "Sanırım iyi Avustralyalı halkımızın sesi duyulmadı, buna güveniyorum."

Muhalefet kampanyası, "Ses" meclisinin rolü ve etkinliği hakkındaki korkuları yönlendirmede başarılı oldu ve seçmenleri kararsızlarsa "hayır" oyu vermeye teşvik etti.

"Hayır" kampanyasının gönüllüsü olan 60 yaşındaki Dee Duchesne, "fazladan bir bürokrasi katmanını anayasamızın dışında tutmak için mücadele ettiğini" söyledi.

Erken oylama sırasında Sidney'deki bir seçim merkezinin yakınında broşür dağıtırken kendisine ırkçı denildiğini söyledi. "Ben değilim" dedi.

Merkez sol Başbakan Anthony Albanese bir yılını ve çok değerli siyasi sermayesini "evet" kampanyasını savunmak için harcadı.

Referandum gününde seçmenlere duygusal bir çağrıda bulunarak onlardan tarihi bir yanlışı düzeltmelerini istedi.

"Tüm haftalar içinde bu hafta, dünyada bu kadar çok nefret sergilenirken, bu Avustralyalılar için nezaket gösterme fırsatıdır" dedi.

"Bu, Avustralya yerlilerine duyulan saygıyla ilgili. Bu, bir ulus olarak kendimizi nasıl gördüğümüzle ilgili ama aynı zamanda dünyanın bizi nasıl gördüğüyle de ilgili."

Kendisi, "evet" zaferinin "hepimizin üzerindeki yükün kalktığı" anlamına geleceğini söyledi.

"Benim hayatım boyunca Avustralya yerlileri sayılmadı. Şimdi seslerini duyurmak istiyorlar. Bu çok fazla bir şey değil."

Zorunlu oylama

Avustralya'da 17,5 milyon seçmenin oy kullanması zorunludur.

Referandum ancak ülke çapındaki seçmenlerin çoğunluğunun ve ülkenin altı eyaletinin en az dördünde seçmenlerin çoğunluğunun desteğiyle kabul edilebilir.

Oy pusulasında şu soru soruluyor: "Önerilen Bir Yasa: Aborjinlerin ve Torres Boğazı Adalılarının Sesi'ni oluşturarak Avustralya'nın İlk Halklarını tanıyacak şekilde Anayasayı değiştirmek. Önerilen bu değişikliği onaylıyor musunuz?"

Referandum uzmanı Matt Qvortrup AFP'ye "Ses"in yüzde 46 ile 48 arasında oy almasını beklediğini söyledi.

Kendisi, Ses gibi bir konu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyorsa seçmenleri çekmenin daha zor olduğunu belirtti.

"İnsanlar zaten bir fikir oluşturduğunda, o zaman aslında oylarda bir artış elde edebilirsiniz çünkü insanlar bunun neyle ilgili olduğu konusunda oldukça iyi bir fikre sahip."

(AFP)

Editör: Haber Merkezi