Dünya

Bakan Göktaş BM Toplantısında Filistin’in Şehit Kadınlarını Andı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler'de katıldığı toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'yi ve Filistin’in şehit düşen kadın ve çocuklarını saygıyla andı.

Abone Ol

New York – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler’de düzenlenen bir toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’yi ve Filistin’in şehit düşen kadın ve çocuklarını saygıyla andı. Göktaş, Gazze Şeridi’nde yaşanan trajik olaylara dikkat çekerek, “İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı insani krizi görmezden gelemeyiz” dedi.

Bakan Göktaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 79. Oturumu kapsamında düzenlenen yan etkinlikte, kadın hakları konusunda 21. yüzyılda kaydedilen ilerlemelere rağmen, kadınların küresel iş gücü piyasasında hala ciddi zorluklarla karşılaştığını vurguladı. Özellikle tarım sektöründe kadınların genellikle düşük ücretli ve geçici işlerde çalıştığını ifade eden Göktaş, bu durumun sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirtti.

Konuşmasında tarım sektöründe kadınların emeklerinin karşılığını alamadığını dile getiren Göktaş, “Kayda değer derecede emek vermelerine rağmen tarım politikalarının oluşturulmasında kadınların sesi çoğu zaman duyulmuyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kadınları güçlendirme konusundaki kararlılığını yineleyen Göktaş, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için girişimcilik, dijital okuryazarlık ve kooperatifçilik gibi alanlarda önemli adımlar atıldığını belirtti. Ayrıca, Pekin Bildirgesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda kadın-erkek eşitliğini sağlamada büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.

Göktaş, kadınların güçlendirilmesinin toplumsal refahı artıran en temel faktörlerden biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin tarımsal gıda sisteminde kadın liderliğini geliştirme hedeflerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını ifade etti.

Son olarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına sert bir dille tepki gösteren Göktaş, “Bu saldırıların trajik sonuçları en temel insan hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Türkiye olarak uluslararası toplumu birlik olmaya ve ateşkes ilan edilmesi için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi. Göktaş, konuşmasını, Filistin’in tüm şehit kadın ve çocuklarının aziz hatıralarını saygı ve rahmetle anarak sonlandırdı.