ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Ukraynalıların şehirden geri gönderilmediğini ve bu hafta Ukrayna için ek bir yardım paketinin beklenebileceğini de sözlerine ekledi.

Onun sözleri, Ukrayna'nın Rus kuvvetlerinin Bakhmut'u ele geçirmekten "çok uzakta" olduğunu ve Wagner Grubu paralı askerlerinin Rus bayrağını çektiklerini iddia ettikleri şehir yönetim binası çevresinde çatışmaların şiddetlendiğini söylemesinden saatler sonra geldi.

Doğu askeri komutanlığı sözcüsü Serhiy Cherevatiy, Reuters haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "Bakhmut Ukraynalı ve hiçbir şey ele geçirmediler ve en hafif deyimiyle bunu yapmaktan çok uzaklar" dedi.

Pazartesi günü erken saatlerde, Bakhmut'a yapılan saldırıyı yöneten Wagner Grubu, şehrin belediye binasını ele geçirdiğini iddia etti. Rusya savunma bakanlığı şehrin tam kontrolüne sahip olduğunu doğrulamadı.

Sanayi şehri Bakhmut için verilen mücadele, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir yıldır süren saldırısının en uzun ve en kanlı muharebesi haline geldi. Bakhmut'un yaklaşık 70.000 kişilik savaş öncesi nüfusunun çoğu 2022'de kasabayı terk etti.

Ukraynalı askerler, 1.000 ila 5.000 arasında değişen tahminlerle, Bakhmut'ta hala kaç sivilin kaldığını söylemenin zor olduğunu söylüyor.

Finlandiya NATO üyesi olacak

Bu arada Finlandiya cumhurbaşkanlığının ofisi, Finlandiya'nın Salı günü resmi olarak NATO askeri ittifakının bir üyesi olacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Pazartesi günü Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, "yarın Finlandiya'yı 31. üye olarak karşılayacağız" dedi.

Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına yanıt olarak Rusya'nın askeri kapasitesini güçlendireceği bildiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, RIA Novosti haber ajansına "Batı ve kuzeybatı yönündeki askeri potansiyelimizi güçlendireceğiz" dedi.

"Diğer NATO üyelerinin kuvvetlerinin ve kaynaklarının Finlandiya'da konuşlandırılması durumunda, Rusya'nın askeri güvenliğini güvenilir bir şekilde sağlamak için ek adımlar atacağız."

Finlandiya'nın Rusya ile 1.300 km'lik (810 mil) bir sınırı var ve bu askeri ittifakın Moskova ile olan sınırını kabaca iki katına çıkaracak.

Yaptırımlar talep edildi

Slovakya'da, Çek ve Slovak başbakanları Avrupa Birliği'ni geçen yıl Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'ya uygulanan yaptırımlara bağlı kalarak Kremlin üzerinde "hedefli baskı" uygulamaya çağırdı.

Sırasıyla Petr Fiala ve Eduard Heger liderliğindeki Çek ve Slovak hükümetleri, batı Slovak şehri Trencin'de bir araya geldi.

Başbakanlar yaptığı açıklamada, "AB ve ortaklarının Rusya Federasyonu üzerinde hedeflenen baskıyı sürdürmesi ve yaptırımları kapsamlı bir şekilde uygulaması önemlidir" dedi.

Müttefikler ayrıca "yaptırımların atlanmasını önlemeli ve bu saldırganlıkla ilgili suçların sorumlularını cezalandıracak mekanizmalar oluşturmalıdır" diye eklediler.

Editör: Haber Merkezi