CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, ülkedeki vergi gelirlerinin nereye gittiğini sordu. Başevirgen, "Bu iktidar okulları bile temizleyemiyor, çocuklara bir öğün ücretsiz yemek veremiyor. Yeni doğan bebekler hastanede, çocuklar okulda, kadınlar sokakta güvende değil. Bugüne kadar toplanan vergiler nerede Sayın Bakan? Sağlık sistemi ranta, eğitim sistemi tarikat ve cemaatlerin eline bırakılmış, huzurevleri tıka basa dolu, yaşlılarımız yaşam savaşı veriyor. Çiftçi üretemiyor, vatandaş alamıyor. Buna rağmen ülke her gün yeni vergilere uyanıyorsa, bugüne kadar toplanan vergiler nerede Sayın Bakan?" dedi.
Başevirgen, 2023 yılı itibarıyla vatandaşların ödediği vergi miktarının arttığını ancak buna karşın halkın yaşam standartlarının gerilediğini belirtti. "Bütçenin halkın ihtiyaçlarına değil, bir avuç yandaşın cebini doldurmaya yönelik olduğunu" ifade eden Başevirgen, "Bu bütçe Cumhurbaşkanının, sarayın, tek adamın bütçesidir. Bu bütçe halka sırtını dönerek yandaşların cebini doldurmayı hedefliyor" dedi.
Bütçenin, büyük şirketlere sağlanan teşviklerin ve vergi aflarının devam ettiğini belirten Başevirgen, "Küçük bir kesim sefa sürsün diye 80 milyon insanımız yoksullaştırılıyor" diye konuştu. Ayrıca, yılın ilk on bir ayında 8 trilyon 580 milyar lira vergi ödenmesine rağmen halkın alım gücünün günden güne düştüğünü ve iktidarın bütçenin açığını dar gelirli vatandaşların sırtına yüklediğini vurguladı.
Başevirgen, ayrıca, Cumhurbaşkanının koruma giderlerinin 6 yılda 23 kat arttığını, bu giderlerin halkın bütçesinden pay alırken, "bu paralar halkın cebinden saraya gidiyor" şeklinde eleştirilerde bulundu.
Çiftçilere Yönelik Kritik Eleştiriler
Başevirgen, özellikle tarım sektörüne dair önemli uyarılarda bulunarak, "TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla bile gıda enflasyonu yüzde 50’ye dayandı. Çiftçi ürettiğinden para kazanamazken, vatandaş tezgahlara yaklaşamıyor. Et ve süt ürünleri evlere girmiyor" dedi. Çiftçilere yapılan borç yükünün arttığını ve çiftçilerin bankalara olan borçlarının 768 milyar liraya ulaştığını ifade eden Başevirgen, hükümetin çiftçilere ödemediği paranın 853 milyar lira olduğunu, bu durumun çiftçilerin üretim yapamamasına yol açtığını belirtti.
Sonuç Olarak
Başevirgen, bu bütçenin halkın, üreticinin ve çiftçilerin bütçesi olmadığını, aksine, ithalat lobilerinin ve sarayın bütçesi olduğunu belirterek, hükümetin uygulamalarını sert bir dille eleştirdi.