Gündem

Basın Meslek Örgütlerinden Etki Ajanlığı Düzenlemesine Karşı Ortak Açıklama

Abone Ol

Etki Ajanlığı Düzenlemesi Basın ve İfade Özgürlüğüne Saldırıdır!

AKP iktidarı, gazetecilik faaliyetlerini hukuki belirsizliklerle suç unsuru haline getirecek olan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesini yeniden TBMM gündemine taşıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında 9’uncu Yargı Paketi taslağında yer alan ve tepkilerle geri çekilen bu düzenleme, şimdi farklı bir torba yasa teklifi ile karşımıza çıkmıştır.

“Etki ajanlığı” kavramının ceza kanununa eklenmesi, basın özgürlüğünü tehdit eden bir adım olup, “iç ve dış siyasal yararlar aleyhine”, “yabancı organizasyon” ve “savaş etkinliği” ifadeleriyle birlikte getirdiği belirsizlik, gazetecilik faaliyetleri üzerinde baskı oluşturma potansiyeli taşımaktadır. Gazeteciler, mesleklerini icra ederken her an “etki ajanı” olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Bu belirsiz düzenleme, Türkiye’de ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacak ve halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını ihlal edecektir. Basın ve ifade özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel taşlarıdır; ancak bu yasa, bu temeli sarsmayı ve toplumu baskı altına almayı hedeflemektedir.

Gazetecilik, toplumun bilgilenmesini sağlama görevidir. İktidarın bu tür yasalarla toplumu sindirme çabası, gazetecilik mesleğinin onuruna ve varlığına açık bir saldırıdır. Aşağıda imzası bulunan Medya Dayanışma grubu üyesi basın meslek örgütleri olarak, bu saldırılara karşı duracak ve yeni suç düzenlemesine karşı tüm meslektaşlarımızla güçlü bir ses çıkaracağız.

Bu nedenle, tüm meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içinde bu hukuk dışı yasal düzenlemeye karşı çıkacak ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bizler, özgür bir basının ve ifade özgürlüğünün savunucusuyuz. Mücadelemizi her koşulda sürdüreceğiz.

Basın Konseyi
DİSK/Basın-İş
Diploması Muhabirleri Derneği
Çağdaş Gazeteciler Derneği
Gazeteciler Cemiyeti
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Haber-Sen
İzmir Gazeteciler Cemiyeti
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği
Türkiye Gazeteciler Sendikası