HALKIN ANAYASAL HAKKINI ÇİĞNEYEN YÖNETMELİK

Birlik ve Dayanışma Sendikası: Kamu hizmeti derme çatma yerlerde olmaz

Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılan yönetmelik değişikliği tepkilere yol açtı. Yeni yönetmelik, apartman altlarında ASM açılmasına imkan tanımak gibi birçok değişiklik içeriyor. Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, aile sağlığının kamu hizmeti olduğunu ve bu hizmetlerin kamu binalarında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yönetmelikle ASM çalışanlarının köle gibi görüldüğünü belirtti.

H A T A Y

Aile Hekimliğinde Kamu Binaları Şart

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler

Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılan değişiklikler, apartman altlarında ASM açılabilmesine olanak tanıyor. Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, aile hekimliğinin kamu hizmeti olduğunu belirterek, "Aile sağlığı merkezleri müşterek muayenehane kabul edilerek apartman gibi yerlerde açılabilecek. Oysa kamu hizmeti bina altlarında, derme çatma yerlerde olmaz. Bu durum övünülecek bir şey değil, tam tersine büyük bir akıl tutulmasıdır" dedi.

Aile Hekimlerinin Bina Bulma Görevi Olamaz

Yönetmeliğe göre, kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım kararı verilen ASM'ler, aile hekimlerinin bulacağı uygun mekanlara taşınacak. Dr. Eryazğan, bu durumun büyük bir yanlış olduğunu vurgulayarak, "Bu binalar Bakanlık ve il sağlık müdürlükleri tarafından yenilenmelidir. Aile hekimlerinin bina bulma gibi bir sorumluluğu olamaz" diye konuştu.

İstanbul Asm

Yaşam Şartlarını Altüst Eden Nöbetler

Yeni düzenlemeyle, entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin 7/24 hizmet vereceği belirtildi. Dr. Eryazğan, "Bu sistemde çalışanlar köle gibi görülüyor. Üstelik insan haklarına aykırı olarak, nöbetlerin ardından mesaiye devam etme zorunluluğu getiriliyor. Beş kez nöbete gelemeyenlerin sözleşmesi feshedilerek iş güvenceleri ortadan kaldırılıyor. Ayrıca, nöbet tutmayanların temel maaşlarından kesinti yapılıyor" diyerek durumu eleştirdi.

Aile Sağlığı Çalışanlarının Belirlenmesi

Yönetmelikte, aile sağlığı çalışanlarının bulunamaması durumunda, il sağlık müdürlüğünün doğrudan sözleşme yapabilmesine olanak tanınıyor. Dr. Eryazğan, "Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları bir ekip olarak çalışır. Sadece müdürlüğün kadroyu uygun görmesi ile ekip kurulamaz. Tarafların anlaşarak karar vermesi gerekir" dedi.

Hekim Seçme Hakkı Çiğneniyor

Yeni yönetmelikle, aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri artırılacak ve hastalar farklı birimlere atanabilecek. Dr. Eryazğan, "Bu, anayasal bir hak olan hekim seçme hakkının açıkça ihlalidir. Hekim-hasta ilişkisi zarar görüyor. Hastalar, yıllarca hizmet aldıkları hekimlerinden ve sağlık çalışanlarından kopartılıyor. Bunun amacı, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını sürekli performans baskısı altına sokmaktır. Emekliliğe yansımayan parça maaş sistemine karşıyız" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi