- BM'nin Filistinli mültecilere yönelik biriminin başkanı Philippe Lazzarini, Gazze'deki tüm nesil çocukların 'travma' yaşadığı konusunda uyardı
- Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in aralıksız bombardımanında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 23 bin 843 kişinin öldüğünü açıkladı
Birleşmiş Milletler Cumartesi günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ı yenme vaadini iki katına çıkarması nedeniyle 100. gününün arifesinde Gazze savaşının "insanlığı lekelediğini" söyledi.
Yıkıcı çatışma Gazze'de bir insani krize yol açtı ve ABD ve İngiliz güçlerinin Kızıldeniz gemilerine yapılan saldırıların ardından Cuma günü Yemen'deki Hamas yanlısı Husi isyancılarını vurmasının ardından bölgesel bir gerilimin tırmanacağı korkusu yoğunlaştı.
AFP'nin resmi rakamlara dayanan bir çetelesine göre, savaş 7 Ekim'de Hamas militanlarının Gazze Şeridi'nden İsrail'de çoğunluğu sivil yaklaşık 1.140 kişinin ölümüyle sonuçlanan benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasıyla tetiklendi.
ABD ve Avrupa Birliği tarafından "terörist" grup olarak kabul edilen Hamas da yaklaşık 250 rehineyi ele geçirdi; İsrail bunların 132'sinin Gazze'de kaldığını söylüyor; en az 25'inin öldürüldüğüne inanılıyor.
İsrail, Gazze'nin İslamcı yöneticilerini yok etme sözü verdi ve bölgedeki sağlık bakanlığının son verilerine göre, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 23.843 kişinin ölümüne yol açan amansız bir bombardıman başlattı.
İsrail kuşatması, sağlık sisteminin çökmekte olduğu Gazze'de ciddi gıda, su, ilaç ve yakıt kıtlığına yol açtı.
Gazze Şeridi'ni ziyaret eden BM Filistinli Mülteciler Ajansı Başkanı Philippe Lazzarini, "Son 100 günde yaşanan kitlesel ölüm, yıkım, yerinden edilme, açlık, kayıp ve acı, ortak insanlığımızı lekeliyor" dedi.
Gazze'de bütün bir nesil çocuk "travma yaşıyor", hastalıklar yayılıyor ve saat "kıtlığa doğru hızla ilerliyor" uyarısında bulundu.
Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı, bu hafta Güney Afrika tarafından başlatılan ve Gazzeliler tarafından memnuniyetle karşılanan, İsrail'i BM Soykırım Sözleşmesini ihlal etmekle suçlayan bir davadaki iddiaları dinledi.
Dava, İsrail'in mahkemeye meşru müdafaa amaçlı olduğunu ve Filistin halkını hedef almadığını vurguladığı askeri harekatın durdurulmasını amaçlıyor.
Ancak Netanyahu, İsrail'in Hamas'ı yok etme amacına ulaşmasını hiçbir mahkemenin veya askeri düşmanın engelleyemeyeceği konusunda ısrar etti.
Televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'deki İran'la uyumlu "direniş ekseni" gruplarına atıfta bulunarak, "Kimse bizi durduramayacak; ne Lahey, ne Şer Ekseni, ne de başka kimse."
Gazze'deki Hamas taburlarının çoğunun "ortadan kaldırıldığını" söyleyerek, "Zafere kadar devam etmek mümkün ve gerekli ve bunu yapacağız" diye ekledi.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze'deki savaşın "burada güvenlik içinde yaşama hakkımız için verilen bir mücadele" olduğunu belirterek, 7 Ekim saldırılarının asla unutulmayacağını söyledi.
Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarının kuşatma altındaki bölgede en az 60 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
80 yaşındaki Nimma Al-Akhras, evinin yıkılmasına neden olan saldırıyı anlattı.
"Çok güçlüydü" dedi. "Çığlık atmaya başladık ve hareket edemiyordum ama biri beni dışarı çıkardı ve bir arabaya bindirdi."
İsrail ordusu, Gazze'nin merkezinde "kullanıma hazır" düzinelerce roketatarın vurulduğunu ve Gazze'nin güneyindeki ana şehir olan Han Yunus'a düzenlenen hava saldırılarında dört "teröristin" ortadan kaldırıldığını söyledi.
Ordu ayrıca Gazze'nin merkezine düzenlenen bir baskının ardından mühendislerinin Hamas'ın bir "komuta merkezini" ve orada bulunan silahları yok ettiğini bildirdi.
Refah'taki Al-Najjar hastanesinde yas tutanlar, öldürülen akrabaların cesetleri etrafında toplandı ve dua etti.
Bassem Araf adında bir adam bir çocuğun fotoğrafını kaldırdı.
"Elinde ekmekle aç öldü. Ekmeği elinden almaya çalıştık ama sıkı tutuldu” dedi Araf.
"Gazze'de hedef aldıkları direniş bu, sadece çocuklar."
Refah'taki bir AFP muhabiri, Gazze'nin ana operatörü Paltel'in son kesintiyi bildirmesinden bir gün sonra telekomünikasyonun kısmen düzeldiğini söyledi.
Paltel, hizmetin yeniden başlatıldığını hemen doğrulamadı ancak Han Yunus'ta ağı onarırken İsrail saldırısında iki çalışanının öldüğünü söyledi.
Kış yağmurları, BM'nin tahminlerine göre 1,9 milyon kişinin (nüfusun yaklaşık yüzde 85'i) yerinden edildiği Gazze'deki insani durumu daha da kötüleştirdi.
Birçoğu Refah'a ve sağlık bakanlığının kendilerini destekleyecek altyapının bulunmadığını söylediği diğer güney bölgelerine sığındı.
Gazze sağlık bakanlığı sözcüsü, İsrail'i "hastaneleri hizmet dışı bırakmak için kasten hedef almakla" suçladı ve "yıkıcı sonuçlar" uyarısında bulundu.
Uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunan hastaneler, savaşın başlamasından bu yana Gazze'deki İsrail saldırıları nedeniyle defalarca vuruldu.
İsrail ordusu Hamas'ı hastanelerin altındaki tünellerde komuta merkezleri işletmekle suçluyor, İslamcı grup bu suçlamayı reddediyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki hastanelerin yarısından azının kısmen çalıştığını söylüyor.
İsrail'de, Netanyahu'nun onları evlerine götürmesi yönünde ülke içi baskı altında olması nedeniyle Gazze'de tutulan rehinelerin 100. günlerine yaklaşmasıyla ilgili endişeler arttı.
Cumartesi günü Tel Aviv'de binlerce kişi, tutukluların tutulduğuna inanılan Gazze tünellerinin bir kopyasının akrabaları tarafından ortaya çıkarılmasının ardından, onların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
47 yaşındaki Edan Begerano, AFP'ye verdiği demeçte, "Herkes serbest bırakılıncaya kadar her hafta buraya gelmeye devam edeceğiz" dedi.
Ayrı ayrı, yaklaşık 100 kişi savaşın sona ermesi çağrısında bulunmak üzere bir araya geldi ve "İntikam zafer değildir" ve "İşgale hayır" yazılı pankartlar taşıdılar. Hükümet yanlılarıyla aralarında küçük çaplı arbede çıktı.