Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşma yolunda uluslararası alanda kaydedilen ilerlemeye rağmen, özellikle Küresel Güney'deki şehirler, yoksulluk, eşitsizlik ve çevresel bozulmayla boğuşmaya devam ediyor.

Bu acil sorunlar acil eylem gerektiriyor ve 31 Ekim'de kutlanan Dünya Şehirler Günü, bu kentlerin karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş zorluklar üzerinde düşünmek için bir platform sunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 68/239 sayılı kararıyla belirlenen bu çerçeve, uluslararası toplumun sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme ve kentleşmenin getirdiği zorluklarla mücadele etme konusundaki odağını artırmayı amaçlıyor. 

Kentsel inovasyonun katalizörü olarak gençlik

Japonya'da 6,9 Büyüklüğünde Deprem: Dev Dalga Uyarısı! Japonya'da 6,9 Büyüklüğünde Deprem: Dev Dalga Uyarısı!

BM Genel Sekreteri António Guterres,  bu yılın teması olan " Genç İklim Değişim Yaratıcıları: Kentsel Sürdürülebilirlik için Yerel Eylemi Tetiklemek " konusunu açıklarken, "Gençleri güçlendirerek iklim eylemini hızlandırabilir ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için küresel ilerlemeyi sağlayabiliriz" dedi.

2050 yılına gelindiğinde, küresel nüfusun yaklaşık %70'inin şehirlerde yaşayacağı ve 2030 yılına gelindiğinde kent sakinlerinin yaklaşık %60'ının 18 yaşın altında olacağı tahmin ediliyor. Bu demografik değişim, sürdürülebilir ve dayanıklı topluluklar sağlamak için gençlerin kentsel planlamaya dahil edilmesinin gerekliliğini vurguluyor.

Dünya Şehirler Günü öncesinde BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı ( UNDP ) Başkan Yardımcısı Haoliang Xu, COVID-19 salgını sırasında gelişen çevrimiçi yemek dağıtım hizmetini başlatan Nepal'li genç bir yenilikçinin ilham verici örneğini paylaştı . 

BM Haber Ajansı'na verdiği röportajda, "Beni en çok cesaretlendiren çalışma alanlarından biri, gençlerle ve onların dijital teknolojiyi kullanımıyla ilgili çalışmalarımızdır" dedi .

Gelecek Paktı ve Gelecek Nesiller Bildirgesi gibi uluslararası girişimler, sürdürülebilir kentsel ortamları şekillendirmede genç seslerine öncelik vermeyi amaçlamaktadır. Önerilen eylemler arasında gençlik konseyleri kurmak, gençlik temsilcilerini yerel yönetimlere entegre etmek ve gençler ile politika yapıcılar arasında devam eden diyaloğu teşvik etmek yer almaktadır. 

Sürdürülebilir kentsel kalkınmanın bir ayağı olarak yerel katılım 

Bu çabaların amacı, yalnızca sürdürülebilir ve dayanıklı değil, aynı zamanda hem bugünün hem de geleceğin tüm sakinlerinin çeşitli yerel seslerini ve ihtiyaçlarını yansıtan şehirler yaratmaktır.

Yerel sesleri dinlemenin önemini ele alan Bay Xu, “Kentsel yönetimlerimiz çalışmalarına etkinlik, hesap verebilirlik ve kapsayıcılık merceğinden bakarsa, SDG 11'in ortak hedeflerimize ve ayrıca Yeni Kentsel Gündem'deki hedeflere daha da hızlı ulaşabiliriz” dedi.

16 BM kuruluşu ve çeşitli hükümetler tarafından desteklenen Yerel 2030 girişiminin amacının "yerel hükümetleri, yetkilileri ve toplulukları, çok sayıda kentsel sorunu da içeren yerel kalkınma zorluklarına odaklanmak üzere harekete geçirmek" olduğunu açıklayan Bay Xu, UNDP'nin toplum merkezli kentsel planlamaya olan bağlılığını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi