BM'nin siyasi ilişkilerden sorumlu üst düzey yetkilisi Salı günü sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası hukuk tarafından yasaklandığını yineledi. Geçtiğimiz ay Rusya'nın Ukrayna genelinde devam eden saldırılarında 170'den fazla sivil hayatını kaybetti, 690 sivil de yaralandı.

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, bunun Haziran 2023'ten bu yana tek bir ayda görülen en yüksek sivil kaybı olduğunu söyledi .

Kayıpların yarısından fazlası yeni bir Rus saldırısı sırasında Kharkiv'de meydana geldi; diğer yerlerdeki çok sayıda saldırı sivilleri öldürdü ve geniş çapta yıkıma neden oldu.

Bayan DiCarlo, "Ukraynalı sivilleri etkileyen saldırıların artması mantıksız" dedi.

“Şubat 2022'den bu yana OHCHR 11.126 sivilin öldürüldüğünü ve 21.863 sivilin yaralandığını kaydetti. Gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

Rus kayıpları

Aynı dönemde Rus yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod, Briansk ve Kursk bölgeleri başta olmak üzere en az 91 sivilin öldürüldüğünü, 455 sivilin de yaralandığını bildirdi.

"Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası hukuk tarafından yasaklandığını bir kez daha vurguluyoruz. Bu saldırıların derhal durdurulması gerekiyor" diye vurguladı.

Altyapıda büyük hasar

Bayan DiCarlo ayrıca Konsey üyelerini sivil altyapıya, özellikle de enerji ve kritik nükleer enerji altyapısına verilen büyük zarar konusunda bilgilendirdi.

Ukrayna, BM, Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından (en son artıştan önce) gerçekleştirilen ortak ihtiyaç değerlendirmesi, Aralık 2023 itibarıyla Ukrayna'da yeniden yapılanma ve toparlanmanın önümüzdeki on yılda yaklaşık 486 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyordu.

Ancak enerji altyapısına yönelik saldırıların en kötü sonuçları henüz hissedilmedi. Çünkü bombardıman ve hava saldırıları, hasarlı tesislerin onarımının önümüzdeki kıştan önce tamamlanmasını da zorlaştırıyor” diye uyardı.

İnsani kriz

Genel Sekreter Yardımcısı DiCarlo ayrıca Ukrayna'daki vahim insani krizin yanı sıra, nakliyedeki hasarlar ve Karadeniz'deki ulaşımdaki aksaklıklar nedeniyle dünya çapında gıda tedarikinde yaşanan aksaklıklara da dikkat çekti.

2023'te 59 ülkede yaklaşık 282 milyon insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldığını, bu rakamın bir önceki yıla göre 24 milyon artış olduğunu söyledi.

BM, ortaklarıyla birlikte Ukrayna'da 4,4 milyonu aşkın kişiye insani yardım ulaştırdı ancak yeterli fonun bulunmaması nedeniyle yardım çalışmaları kısıtlanıyor.

Bayan DiCarlo, 2024 İnsani İhtiyaçlar ve Müdahale Planı'nın şu anda yüzde 27'sinin finanse edildiğini belirterek, bağışçılara cömert mali desteklerini sürdürmeleri çağrısında bulundu.

"Bu, savunmasız nüfusa hayat kurtaran yardımlar sağlamaya devam etmemizi sağlayacak."

Editör: Haber Merkezi