Bu yıl dünya genelinde benzeri görülmemiş sayıda sıcaklık rekoru kırıldı

Gazze'de 326 gün esaret altında kalan Qaid Farhan Alkadi İsrail tarafından kurtarıldı Gazze'de 326 gün esaret altında kalan Qaid Farhan Alkadi İsrail tarafından kurtarıldı

Etkili bir iklim tarihçisi, The Guardian'a yaptığı açıklamada, hava aşırılıklarının daha sık hale gelmesi ve iklim bozulmasının yoğunlaşmasıyla, bu yılın başından bu yana 19 ulusal sıcaklık rekorunun kırıldığını söyledi.

Aşırı olayların arşivini tutan Maximiliano Herrera'ya göre, Arktika'dan Güney Pasifik'e kadar izleme istasyonlarında on binlerce yerel yüksek sıcaklığın yanı sıra, 130 aylık ulusal sıcaklık rekoru daha kırıldı.

İlk altı ayda eşi benzeri görülmemiş sayıda rekorun şaşırtıcı olduğunu söyledi. "Bu miktardaki aşırı sıcaklık olayı daha önce hiç görülmemiş veya düşünülmemiş her şeyin ötesinde," dedi. "Şubat 2024'ten Temmuz 2024'e kadar olan aylar her istatistik için en fazla rekor kıran aylar oldu."

Bu endişe verici çünkü geçen yılki aşırı sıcaklık büyük ölçüde insan yapımı küresel ısınmanın (gaz, petrol, kömür ve ağaç yakmanın neden olduğu) ve tropikal Pasifik Okyanusu yüzeyinin ısınması olan ve dünyanın birçok yerinde daha yüksek sıcaklıklarla ilişkilendirilen doğal bir El Niño fenomeninin birleşimine bağlanabilir. El Niño bu yılın Şubat ayından beri azalıyor ancak bu pek rahatlama getirmedi.

Herrera, "El Niño'nun sona ermesiyle rekorlar azalmak şöyle dursun, 2023'ün sonlarına kıyasla rekorlar çok daha hızlı bir hızla düşüyor" dedi.

Her gün yerel düzeyde yeni bir çığır açılıyor. Bazı günlerde binlerce izleme istasyonu aylık maksimum veya minimum rekorları kırıyor. İkincisi özellikle cezalandırıcı çünkü yüksek gece sıcaklıkları insanların ve ekosistemlerin amansız sıcaktan kurtulmak için zamanları olmadığı anlamına geliyor. Örneğin, Temmuz ayının sonlarında Çin'in Yueyang bölgesi karanlık saatlerinde eşi benzeri görülmemiş derecede yüksek 32,0C'lik bir düşük sıcaklıkla kavruldu ve nem oranı tehlikeli derecede yüksekti.

Tüm zamanların ulusal rekorlarının coğrafi aralığı şaşırtıcıdır. Meksika, 20 Haziran'da Tepache'de 52C'lik zirvesine ulaştı. Dünyanın diğer tarafında, Avustralya'nın Cocos Adaları bölgesi, bu yıl üçüncü kez 7 Nisan'da 32.8C ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak en şiddetli sıcaklık tropiklerde yoğunlaştı. 7 Haziran'da Mısır, Aswan'da 50,9C'lik ulusal bir zirve kaydetti. Bundan iki gün önce Çad, Faya'da 48C'lik ulusal rekorunu egale etti. 1 Mayıs'ta Gana, Navrong'da 44,6C'lik yeni bir zirveye ulaşırken, Laos, Tha Ngon'da 43,7C ile yeni bir sıcaklık bölgesine girdi. Herrera, tropiklerin 15 aydır üst üste her gün rekor kırdığını söyledi.

35 yıldır iklim kayıtlarını izleyen Kosta Rikalı Herrera, küresel sıcaklık izlemede önemli bir boşluğu dolduruyor. 2007'den beri uluslararası kayıtlar, her birini incelemek üzere uzman panelleri düzenleyen Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından arşivleniyor ve bu da zaman alıcı bir süreç. Bu arada, ulusal ve yerel kayıtlar çok sayıda farklı kuruluş tarafından saatlik veya günlük olarak güncelleniyor. Herrera, ikincisini hızla bir araya getiriyor, yerel kaynaklarla iki kez kontrol ediyor ve Extreme Temperatures Around the World X hesabındaki güncellemeleri sürdürüyor.

Bulguları, hızla ısınan bir dünya konusunda uyarıda bulunan büyük kurumlarla aynı doğrultuda, hatta çoğu zaman onlardan önde.

BM Genel Sekreteri António Guterres, geçen yılki yoğun küresel sıcaklık hakkında, "Sirenler tüm önemli göstergelerde çalıyor... Bazı rekorlar sadece liste başı değil, listeleri alt üst ediyor. Ve değişimler hızlanıyor," dedi.

Avrupa Birliği'nin önde gelen iklim değişikliği izleme kuruluşu Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Haziran ayının üst üste 13. kez sıcaklık rekoru kırdığını, sanayi öncesi ortalamanın 1,5 santigrat derece üzerinde sıcaklıklar görüldüğünü, bunun daha yoğun sıcak hava dalgalarına, aşırı yağış olaylarına ve kuraklıklara; buzul tabakalarında, deniz buzlarında ve buzullarda azalmaya; ayrıca deniz seviyesinin yükselmesinin ve okyanus ısınmasının hızlanmasına yol açtığını bildirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bu yıl en az 10 ülkede sıcaklıkların 50 derecenin üzerinde seyrettiğini bildirdi.

Copernicus'un yönetmeni Carlo Buontempo'ya göre istenmeyen rekorların sonu görünmüyor: "Bu belirli aşırılıklar dizisi bir noktada sona erse bile, iklim ısınmaya devam ettikçe yeni rekorların kırıldığını görmeye mahkumuz. Atmosfere ve okyanuslara sera gazı eklemeyi bırakmadığımız sürece bu kaçınılmazdır."

Soğuma umutları şimdiye kadar gerçekleşmedi. Copernicus ERA5 uydusundan gelen ön veriler, 22 Temmuz'un Dünya'nın kayıtlı tarihindeki en sıcak gün olduğunu ve ortalama küresel yüzey hava sıcaklığının 17,15C olduğunu gösteriyor.

Herrera, aşırı hava uyarılarının dünyayı yaklaşanlara hazırlayabileceğini ve yaşamlara, altyapıya ve ekonomilere yönelik tehditleri azaltabileceğini umduğunu söyledi. "Biz insanlar ve diğer türler aşırı hava koşullarında stres altındayız veya risk altındayız, bu yüzden potansiyel olarak daha savunmasız olduğumuz zamanlar bunlardır" dedi.

Editör: Haber Merkezi