"Çok taraflılık, örneğin sağlık sektöründe çiçek hastalığının ortadan kaldırılması gibi büyük ilerlemelere yol açan somut sonuçlar elde etti. Silah kontrolünü sınırlamak ve insan haklarını teşvik etmek ve güçlendirmek için önemli uluslararası anlaşmalar da imzalandı."
Çok Taraflılığın ve Diplomasinin Erdemleri
Çok taraflılık nedir?
Çok taraflılık genellikle iki taraflılık ve tek taraflılığa karşı olarak tanımlanır. Açıkça söylemek gerekirse, en az üç Devlet arasındaki bir işbirliği biçimini gösterir.
Bununla birlikte, bu "niceliksel" tanım, çok taraflılığın doğasını kavramak için yeterli değildir. Gerçekten de, bu sadece bir uygulama ya da dahil olan aktörlerin sayısı meselesi değildir. Ortak bir normlar ve değerler sistemine saygıya dayalı ortak bir siyasi projeye bağlılığı içerir. Özellikle çok taraflılık, istişare, içerme ve dayanışma gibi kurucu ilkelere dayanmaktadır. Çalışması, sürdürülebilir ve etkili işbirliğini sağlayan ortaklaşa geliştirilen kurallar tarafından belirlenir. Özellikle, kendilerini sürekli olarak uygulayarak (ve ele alınan konuya bağlı olarak vaka bazında değil) tüm aktörlere aynı hak ve yükümlülükleri garanti ederler.
Bu nedenle çok taraflılık, hem bir işbirliği yöntemi hem de uluslararası sistemin bir örgütlenme biçimidir.
Birleşmiş Milletler, mükemmel çok taraflı çerçeve.
Çok taraflılık, Birleşmiş Milletler'in DNA'sının bir parçasıdır. Şart, Örgütün yapısını, misyonunu ve işleyişini basitçe tanımlamaz. Bugün içinde yaşadığımız uluslararası sistemin temel direklerinden biridir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 2018'de Genel Kurul'a Birleşmiş Milletler'in çalışmalarına ilişkin raporunda, Şart'ın "barışı desteklemek, insan onurunu, refahı ilerletmek ve insan haklarını ve kuralını korumak için ahlaki pusula" olmaya devam ettiğini hatırlattı. hukuk." (Guterres, 2018).
BM, anlaşmalara varmak ve toplu kararlar almak için Üye Devletlerin hizmetindedir. Şart, Örgütün "barışa yönelik tehditlerin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için etkili toplu önlemler almak", "dostane ilişkiler geliştirmek" için "bu ortak amaçlara ulaşılmasında ulusların eylemlerini uyumlu hale getiren bir merkez" olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. halkların eşit haklara ve kendi kaderini tayin etme ilkesine saygıya dayalı uluslar arasında” ve “uluslararası işbirliğini sağlamak”. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler özellikle “ekonomik, sosyal, kültürel veya insani nitelikteki uluslararası sorunları” çözmek için çalışmalı ve “herkes için insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı” geliştirmelidir.
Birleşmiş Milletler 75 yılı aşkın bir süredir mükemmel bir çok taraflı çerçeve olsa da, çok taraflı süreçler çeşitlendi. Çok taraflı diplomaside en göze çarpan gelişmelerden biri, şüphesiz Üye Devletlerin sayısındaki artıştır: 1945'te 51'den bugün 193'e. Bu yatay genişlemeye ek olarak, çok taraflı çerçeve, sivil toplum kuruluşları (STK'lar), özel aktörler ve diğer uluslararası kuruluşlar gibi yeni aktörleri içerecek şekilde dikey olarak da genişlemiştir. Bugün 1000'den fazla STK ve uluslararası kuruluş Birleşmiş Milletler'de gözlemci statüsüne sahiptir.
Çok taraflılık, örneğin sağlık sektöründe çiçek hastalığının ortadan kaldırılması gibi büyük ilerlemelere yol açan somut sonuçlar elde etti. Silah kontrolünü sınırlamak ve insan haklarını teşvik etmek ve güçlendirmek için önemli uluslararası anlaşmalar da imzalandı. Birleşmiş Milletler'in çok taraflı çerçevesi içindeki uluslararası işbirliği her gün hayat kurtarıyor.
Arka plan
Birleşmiş Milletler, İkinci Dünya Savaşı'nın yıkımından sonra 1945'te tek bir merkezi görevle kuruldu: uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesi. Birleşmiş Milletler Şartı, Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerinden birinin, anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözme taahhüdü ve gelecek nesilleri savaş belasından uzak tutma kararlılığı olduğunu belirtir.
Bununla birlikte, çatışma önleme, BM'nin çalışmalarının nispeten az duyurulan bir yönü olmaya devam ediyor. Bu arada, diplomasinin en verimli ve arzu edilen istihdamı, gerilimleri çatışmaya yol açmadan önce azaltmak veya çatışma çıkarsa, onu kontrol altına almak ve altında yatan nedenleri çözmek için hızla harekete geçmektir. Önleyici diplomasi, Birleşmiş Milletler'in anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümüne yardımcı olma çabalarını desteklemede çok önemlidir.
Çok taraflılık ile uluslararası barış ve güvenliğe bağlılık, Eylül 2018'deki Genel Tartışmada dünya liderlerinin çoğu tarafından da yeniden teyit edildi. sırasındaki tartışmada da pekiştirildi.
12 Aralık 2018 tarihinde Genel Kurul, "Uluslararası Barış İçin Çok Taraflılık ve Diplomasi Günü" ( A/RES/73/127 ) kararını 2 aleyhte karşı 144 oyla kabul etti. Bu metinle Genel Kurul, tüm Üye Devletleri, gözlemcileri ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarını Uluslararası Günü uygun bir şekilde kutlamaya ve çok taraflılığın ve barış için diplomasinin avantajlarını eğitim ve kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetleri aracılığıyla yaymaya davet ediyor.