Siyaset

Cevdet Akay,​​​​​​​ Türk Telekom’un Borcu 53 Milyar Lirayı Aştı: Varlık Fonu Ateşe Atıldı

Abone Ol

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Türk Telekom hisseleri için çektiği kredinin 8 ayda 5 milyar lira daha artarak 53 milyar lirayı geçtiğini açıkladı. Akay, 2022 yılında 11 bankadan alınan kredi ile başlayan borç yükünün hızla büyüdüğünü ve bu durumun AKP iktidarının hatalı politikalarının sonucunda vatandaşın omuzlarına yüklendiğini belirtti.

8 Ayda 5 Milyar Lira Artış

CHP’li Akay, TVF 2022 yılı Denetim Raporu’na dayanarak yaptığı açıklamada, Türk Telekom’un hisseleri için alınan kredinin Ocak 2024’te TBMM’ye sunulan raporda 48 milyar lirayı aştığını, bugün ise 53 milyar liranın üzerine çıktığını ifade etti. Kredinin çekildiği dönemdeki karşılığının 32 milyar lira olduğunu hatırlatan Akay, aradan geçen sürede borcun hızla arttığını vurguladı.

“Ekonomik Enkazın Faturası Vatandaşa Kesiliyor”

Akay, “AKP iktidarının öngörüsüz politikaları nedeniyle her geçen gün borç batağına daha da saplanıyoruz. TVF’nin Türk Telekom’u satın almak için aldığı kredi, faizler hariç 53 milyar lirayı geçti. Bu, ülkemizin ekonomisine verilen zararın açık bir göstergesidir,” ifadelerini kullandı.

TVF’nin borcunun büyük bir kısmının Türk Telekom paylarının alımından kaynaklandığını belirten Akay, bu durumu “yönetilemeyen kurumların devleti nasıl borçlandırdığının en büyük kanıtı” olarak nitelendirdi.