CHP’de İhraç Kararları Tartışma Yarattı: “Parti İçi Demokrasiye Darbe”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 20. Olağanüstü Tüzük Kurultayı öncesi alınan ihraç kararları, parti içi demokrasi tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. CHP Genel Merkezi, parti içi demokrasiyi ve örgütü güçlendireceğini belirtirken, Yüksek Disiplin Kurulu’nun dört kurultay delegesi hakkında verdiği ihraç kararları tepkilere neden oldu.

Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi

İhraç Kararları ve Tepkiler

Yüksek Disiplin Kurulu, Hakkari İl Başkanlığı yapmış ve kurultay delegesi olan Nazım Demir, Kars İl Başkanı ve kurultay delegesi Taner Toraman, Ankara Nallıhan İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Ali Ekber Aytaç, Hakkari Şemdinli İlçe Başkanı ve kurultay delegesi Ethem Karakoç'un partiden ihraç edilmesine karar verdi. Bu karar, partinin 20. Olağanüstü Tüzük Kurultayı'na sayılı günler kala geldi.

İhraç edilen isimlerin ortak noktası, CHP’nin 38. Kurultayı’nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemiş olmaları. İhraç kararlarıyla birlikte, bu dört ismin Tüzük Kurultayı’nda oy kullanmaları ve görüşlerini ifade etmeleri de engellenmiş oldu.

"Parti İçi Demokrasiyi Zedeleyen Bir Karar"

İhraç kararlarına tepki gösteren CHP'li  Milletvekili Yıldırım Kaya, "Bu karar, parti içi demokrasiye vurulmuş önemli bir darbedir. Devrimlerin partisine, parti içi darbeler yakışmaz," dedi. Kaya, alınan kararların zamanlaması ve hedef aldığı isimler bakımından dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bizler demokrasiyi ülkemizde hakim kılmak için mücadele ederken, parti içinde demokrasi ve özgürlüğü neden sağlamıyoruz?" ifadelerini kullandı.

Yıldırım Kaya ayrıca, 7. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sosyal medya üzerinden hakaret eden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a sadece kınama cezası verilmesini eleştirerek, "Parti disiplinini sayısız defa çiğneyenlere karşı farklı muamele mi yapılıyor?" sorusunu gündeme getirdi.

Parti Üyelerine Çağrı

Kaya, CHP örgütlerine ve üyelerine seslenerek, partiye ve parti içi demokrasiye sahip çıkmaları çağrısında bulundu. "Bizler hak, hukuk ve adalet şiarıyla mücadele ederken, kendi içimizde de bu değerleri korumak zorundayız," dedi.

İhraç kararlarının ardından, CHP’de parti içi demokrasinin nasıl bir şekil alacağı ve bu kararların parti tabanında nasıl yankı bulacağı merak konusu.

Tepkiler Büyüyor

İhraç kararlarına dair tepkilerin büyümesi beklenirken, CHP Genel Merkezi’nin bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği ve parti içi huzursuzlukların nasıl giderileceği belirsizliğini koruyor.

Editör: Haber Merkezi