CHP'li Ayhan Barut'tan Pamuk İthalatına Tepki: "32 Milyar Dolar İthalat Yapıldı"

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünde elinde pamukla çıkarak, AKP iktidarı döneminde yapılan 32 milyar dolarlık pamuk ithalatına sert bir şekilde tepki gösterdi. Barut, yerli üretim ve üreticiye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Pamuk Üreticisi Zarar Ediyor

Barut, bu yıl pamuk üreticisinin 27-28 liralık maliyetle ürettiği pamuk için 20-21 liradan satış yapmak zorunda kaldığını belirtti. "Elleri nasırlı çiftçimiz alınteriyle ürettiğinden büyük zarar ediyor, iktidar ise seyrediyor," diyen Barut, pamuk destekleme priminin en az 5 lira olması gerektiğini ifade etti.

Meclis'te Pamukla Mesaj Verdi

Kürsüdeki konuşmasında pamukla ilgili duygusal bir mesaj veren Barut, "Pamuk umuttur, berekettir, iştir, aştır; pamuk beyaz altındır," diyerek pamuk üretiminin önemine dikkat çekti. Ayrıca, pamuk üreticilerinin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, "Üreticilerimiz ortalama 27-28 liraya mal ediyor, satması gereken fiyat ise minimum 35 lira ancak şu anda tüccarlar pamuğu 21 lira civarından alıyor," şeklinde konuştu.

İthalat Verileri ve Çözüm Önerileri

Barut, AKP iktidarı döneminde 18 milyon ton pamuk ithalatı yapıldığını ve bunun için 32 milyar dolar harcandığını belirtti. "Çiftçiler ürettiğinden zarar edince, pamuk ekim alanları her geçen gün eksilmektedir. 1990'lı yıllarda pamuk ekim alanı 750-760 bin hektar iken, şu anda 350-400 bin hektara düşmüştür," dedi.

Pamuk üreticisinin derdine derman olunması gerektiğini ifade eden Barut, "En az 35 lira civarında ürününü elinden çıkarması gerekiyor. Aksi takdirde, neredeyse yok olmuş bu pamuğu, eski Türk filmlerinde ancak görebiliriz," uyarısında bulundu.

CHP’li Bakırlıoğlu: Bu nasıl dezenflasyon süreci, bu nasıl enflasyonla mücadele? CHP’li Bakırlıoğlu: Bu nasıl dezenflasyon süreci, bu nasıl enflasyonla mücadele?

Barut, iktidarın yerli üreticiyi desteklemek yerine yurtdışı üreticileri desteklediğini vurgulayarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması için acilen önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi