Özgür Özel  "Sokağın Sesini Duyarak Kazandık" Özgür Özel "Sokağın Sesini Duyarak Kazandık"

CHP’li Bakırlıoğlu: “Adrese Teslim İhalelerle Ülkenin Emeklisi, Çiftçisi ve Esnafı Açlığa Mahkum Ediliyor”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin’ birinci bölümü üzerine konuştu. Kamuoyunda ‘tasarruf kanunu’ olarak anılan teklifte tasarrufa yönelik maddelerin eksik olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu, “Bir ülkede bir yılda 585 milyar liralık 21/B'yle, pazarlık usulü kamu ihalesi yapılıyorsa; o memleketin emeklisi, emekçisi, çiftçisi, esnafı açlığa mahkumdur” dedi.

Neden Satışları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Yapıyor?

Bakırlıoğlu, uzun süredir kamuoyunda beklenen tasarruf tedbirlerine yönelik düzenlemenin bu torba yasada yetersiz kaldığını belirtti. “Bu torba yasada 31 tane madde var ancak 2 tanesi tasarruf tedbirleriyle alakalı. Kanun teklifine baktığımız zaman, madde 2 şunu söylemekte: ‘Fazlalık, ihtiyaç fazlası, ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, onun gözetiminde satılacak.’ Neden bu satışları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yapıyor? Neden Devlet İhale Kanunu'na göre yapılmıyor?” şeklinde konuştu.

Jetlerden İnmeyen Bakanlar Disiplin Cezası Alacak mı?

Teklifin Madde 13’te, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne uymayan kamu personeline disiplin cezası verileceğini hatırlatan Bakırlıoğlu, “Jetlerden inmeyen bakanlar, bakan yardımcıları herhangi bir disiplin cezası alacaklar mı? Ya da 9 tane lüks araç tahsis edilen Diyanet İşleri Başkanı’na herhangi birisi disiplin cezası verecek mi?” diye sordu.

Adrese Teslim Kanun Teklifi Yanlıştır

Kanun teklifinin 3'üncü ve 11'inci maddelerini birlikte değerlendiren Bakırlıoğlu, “Eğer 3'üncü madde yasalaşırsa bu firma damga vergisi vermeyecek. Eğer 11. Madde yasalaşırsa plug-in hibrit üreten firmanın sattığı araçlardaki ÖTV yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek. Bu adrese teslim bir kanuni düzenleme” ifadelerini kullandı.

Kamu İhalelerinin Yüzde 45’i Pazarlık Usulü

BOTAŞ’la ilgili maddelere de değinen Bakırlıoğlu, “Geçmişte, BOTAŞ'ın doğal gaz alımları Kamu İhale Kanunu'na istisna getirilmişti. Anayasa Mahkemesi, itirazlarımızı haklı bularak bu maddeyi iptal etti. Şimdi yapılan düzenleme yine Anayasa'ya aykırıdır. 2023 yılı kamu alımlarının yüzde 43'ü pazarlık usulüyle yapılmış. Eğer bir ülkede bir yılda 585 milyar liralık 21/B'yle kamu ihalesi yapılıyorsa, o memleketin emeklisi, emekçisi, çiftçisi, esnafı açlığa mahkumdur” dedi.

Editör: Haber Merkezi