CHP’li Bakırlıoğlu: “Her 5 çocuktan biri okula aç gidiyor. 100 çocuktan 32’si okulu bırakıp çalışıyor!”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, OECD’nin gıda enflasyonu ve UNICEF’in çocuk yoksulluğu verilerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Bakırlıoğlu, Türkiye’nin uzun yıllardır gıda enflasyonu konusunda OECD verilerine göre zirvede olduğunu belirterek, bu durumun en çok çocukları etkilediğini vurguladı.

“Türkiye’de her 3 çocuktan biri yoksul ve 7,6 milyon çocuk göreli yoksulluk yaşıyor. Ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor ve bu çocuklar okulu bırakıp çalışmak zorunda kalıyorlar,” diyen Bakırlıoğlu, çocuk yoksulluğunun Avrupa’da en yüksek oranda Türkiye’de olduğunu ifade etti.

Çocuk Yoksulluğu ve Eğitim

Bakırlıoğlu, Türkiye’de çocuk yoksulluğu oranının %30’un üzerinde olduğunu, bu oranın 27 AB ülkesi ortalamasında %19 seviyesinde bulunduğunu aktardı. Türkiye’de 2023 yılında 22,2 milyon çocuğun 7,6 milyonunun göreli yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Bakırlıoğlu, erken çocukluk döneminde (0-8 yaş) göreli yoksul çocuk sayısının ise 3,5 milyon olduğunu vurguladı.

“Açıklanan verilere göre, her 5 çocuktan biri okula aç gidiyor. Ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 171 bin 895. Bu sayının 2025 yılında 200 bini bulacağı öngörülüyor,” diyen Bakırlıoğlu, iktidarın bütçelerinde çocukların adının geçmediğine dikkat çekti.

Çalışma ve Eğitim

Bakırlıoğlu, Türkiye'de 15-17 yaş grubundaki cinsiyete göre işgücüne katılma oranlarının erkek çocuklar için %32,2, kız çocukları için %11,5 ve toplamda %22,1 olduğunu belirtti. Aynı yaş grubunda okula devam etmeyip çalışanların oranının ise %32 olduğunu söyledi. “Yani 100 çocuktan 32’si okulu bırakıp çalışmak zorunda kalıyor,” diyen Bakırlıoğlu, 15-17 yaşında okula devam eden çocuklardan %12’sinin ise hem okuyup hem çalışmayı sürdürdüğünü ifade etti.

“Ekonomik zorluklar nedeniyle çocuklarımız okullarından ve eğitimden koparılıyor. Ortaya çıkan bu üzücü tablo, yanlışta ısrar edilen ekonomi yönetiminin bir sonucudur,” şeklinde konuşan Bakırlıoğlu, bu durumun çocukların geleceği için son derece kaygı verici olduğunu vurguladı.

#ÇocukYoksulluğu

#EğitimDesteği

#OECDVerileri

#UNICEF

Deprem bölgesinde yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Depremzede geçinemiyor” Deprem bölgesinde yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Depremzede geçinemiyor”

#GıdaEnflasyonu

#AhmetVehbiBakırlıoğlu

#Çocukİşçiliği

#TBMM

#CHP

#EkonomikKriz

Editör: Haber Merkezi