CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılmasının üzerinden geçen 21 yılda 18 bin kişinin hakkının iade edilmediğini vurguladı

 

21 yıllık 4 milyar dolarlık mağduriyet meclis gündeminde

 

18 bin insan 21 yıldır hakkını arıyor!

 

ÇEAŞ ve KEPEZ hissedarlarının mağduriyeti TBMM’de

 

“Hükümet-şirket kavga etti, kaybeden 18 bin vatandaş oldu”

KAYYIM UYGULAMASININ KALDIRILMASI İÇİN TBMM’YE KANUN TEKLİFLERİ VERİLDİ KAYYIM UYGULAMASININ KALDIRILMASI İÇİN TBMM’YE KANUN TEKLİFLERİ VERİLDİ

 

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılmasının üzerinden geçen 21 yıllık sürede yaklaşık 18 bin yatırımcının mağduriyetinin devam ettiğini vurguladı.

Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Dr. Şevkin, bugünkü maddi değeri yaklaşık 4 milyar doları bulan 18 bin yatırımcının ellerinden alınan haklarının iade edilmesini istedi.

2003 yılında Uzan Grubu’na ait Çukurova Elektrik Anonim Şirketi (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarıldığını ve işlem görmekten sürekli men edildiğini, söz konusu şirketlerin hisse senetlerinin, aracı kurumlar vasıtasıyla borsa dışında işlem görmesinin de mümkün olmadığını vurgulayan Dr. Şevkin, önergesinin açıklama bölümünde şu ifadelere yer verdi:

“Çukurova ve Kepez Elektrik’ten hisse satın alan küçük yatırımcılar, bu şirketlerin faaliyetlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmesi ve hisse senetlerinin borsadan çıkarılması nedeniyle büyük mağduriyet yaşamıştır. Bu mağduriyet 21 yıldan bu yana devam etmektedir.

“HÜKÜMET-ŞİRKET KAVGASINDA KAYBEDEN VATANDAŞ OLDU”

Borsada işlem gören ve halka açık ÇEAŞ ve KEPEZ, Bakanlar Kurulu imzasıyla 2058 yılına kadar elektrik üretim, dağıtım ve iletim lisanslarına sahipken yine Bakanlar Kurulu kararı ile 2003 yılında bu lisansların iptal edilmesi nedeniyle yatırımcılar büyük zarara uğramıştır. Bugünkü maddi zararın 4 milyar doları bulduğu tahmin edilmektedir. Öte yandan ÇEAŞ ve Kepez’in faaliyetlerine son verilmesinin ardından aynı işi yapan şirketlerin bugünkü piyasa değerinin de 20 milyar doların üzerinde olduğu yatırımcılar tarafından ifade edilmektedir.

Şirketler üzerinde hiçbir yönetim tasarrufu olmayan küçük yatırımcılar, hükümet-şirket kavgası nedeniyle kaybeden taraf olmuştur. Yatırımcı vatandaşların bir çoğu evlerini, arabalarını satmak durumunda kalırken, bir çoğu da geçen süre zarfında borçlarını ödemekte güçlük çekmiştir. Devlet teşviğiyle yatırım yapan ancak iki şirketin faaliyetlerine son verilmesinin ardından devletten hiçbir destek görmeyen, aksine 21 yıllık sürede resmen unutulan 18 bin insanın mağduriyeti geç de olsa giderilmelidir.”

SORULARA VATANDAŞ ADINA YANIT ARIYOR

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Kamuoyunda konuşulduğu gibi ÇEAŞ ve KEPEZ’den hisse alan vatandaş sayısı 18 bin midir? Yoksa sayı daha fazla mıdır? ÇEAŞ ve KEPEZ hissedarlarının sayısını ayrı ayrı açıklar mısınız? İki şirketten hisse alan vatandaşların toplam yatırım değeri bugünkü kurla kaç dolardır? Yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır/yapılacak mıdır?
Devletin denetim ve kontrolündeki hisse senetlerine yine devlet tarafından el konulmasından hareketle; sosyal devlet ilkesi işletilip vatandaşların mağduriyeti giderilecek midir? Giderilecekse ne zaman bu mağduriyet sona erecektir? Son 21 yılda ÇEAŞ ve KEPEZ yatırımcılarına herhangi bir çağrıda bulunulmuş mudur? Herhangi bir açıklama ya da görüşme yapılmış mıdır? ÇEAŞ ve KEPEZ’i denetlemekle yükümlü olan devlet görevlileri hakkında gerekli denetimleri yapmamaları sebebiyle görevi ihmal ya da kötüye kullanma suçlarından dolayı haklarında herhangi bir cezai ya da idari işlem gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmişse son durum nedir? Nasıl bir ceza yöntemi uygulanmıştır? İki şirketin el konulan tüm malvarlıkları ve işletme hakları hangi kuruluşa ya da kuruluşlara devredilmiştir? Küçük yatırımcıların hisselerinden kaynaklanan hakları iade edilecek midir?”

Editör: Haber Merkezi