CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kapatılma iddiaları ayyuka çıkan Adana Şakirpaşa Havalimanı için meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti, bakanın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sundu

 

“Çukurova’ya yolcu garantisi veren AKP, Adana Şakirpaşa Havalimanını kapatacak!”

 

“AKP, Türkiye’nin en iyi 3. Havalimanını kapatacak”

 “Bırakın kapatmayı; stratejik konumdaki Adana Havalimanı genişletilmelidir”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, AKP iktidarının kapatmayı planladığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmaması için mücadelesini sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde havalimanındaki esnaflarla bir araya gelen, ardından mecliste konuyu dile getiren Dr. Şevkin, bununla da yetinmeyip TBMM’nin ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurması için teklif sundu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırladı.

10 Ağustos 2024’te açılması planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı için verilen yolcu garantisi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılacağı yönündeki söylentilerin ayyuka çıktığını ifade eden Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın havalimanının Adanalıların isteği doğrultusunda şekilleneceğine dair söylemini Bakana hatırlattı ve Bakanlığı net bir açıklama yapmaya davet etti.

Müzeyyen Şevkin Makam (4)

SORULARA YANIT İSTEDİ


Dr. Şevkin, Bakan Uraloğlu’nun, soru önergesinde yer alan “Adana Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmaları yapılacak mıdır? 10 Ağustos 2024’te açılması planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı için verilen yolcu garantisi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılacak mıdır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki yıl önce Adana’da yaptığı açıklamada Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın geleceğinin Adanalıların isteği doğrultusunda şekilleneceğini belirtmiştir. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Tüm detaylar ele alındığında Türkiye’deki en iyi 5 havalimanı hangisidir? Bakanlığınızda böyle bir veri mevcut mudur? Açıklar mısınız? Türkiye’de en çok kâr eden havalimanları hangileridir? Sırasıyla ilk 15 havalimanını açıklayabilir misiniz?” şeklindeki sorulara yanıt vermesini istedi.

“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN”

Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın dünyanın en stratejik havalimanları arasında yer aldığını ayrıca Türkiye’de en iyi 3. Havalimanı konumunda olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, kapatılma iddialarına karşı meclisin ivedilikle bir araştırma komisyonu kurması gerektiğini savundu.

1937 yılında açılan, 1995 yılından bu yana havalimanı statüsü ile hizmete devam eden Şakirpaşa Havalimanı’nın yerleşim merkezine yakınlığı nedeniyle avantajına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bırakın kapatmayı, halihazırda 2 milyon metrekarenin çok üstünde bir arazisi bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletme çalışmalarına başlanmalıdır. Adana Şakirpaşa Havalimanı, dünya genelinde aktif alan 41 bin 820 havalimanı içerisinde şehir merkezine yakınlıkta dünya birincisidir” dedi.

Müzeyyen Şevkin Havaalanı (3)-1
“TÜRKİYE’NİN EN İYİ 3. HAVALİMANIDIR”


Dünya çapında uçuş kesintisi durumunda hava yolcularının haklarını destekleyen ve uygulayan bir talep yönetimi şirketi olan AirHelp'in uluslararası havalimanlarını analiz ederek yaptığı değerlendirmeye göre, dünyanın en iyi havalimanları listesinde Türkiye’den Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın 157. sırada yer alarak Türkiye’de Adnan Menderes ve Esenboğa Havalimanlarının ardından en iyi 3. havalimanı olduğunu ifade eden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, araştırma önergesinin gerekçelerini şu sözlerle açıkladı:
“Türkiye’de kâr eden 9 havalimanından biri de Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın 10 Ağustos 2024’te açılması planlanırken aynı anda Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılacağı iddiaları Adanalılarda büyük tedirginlik oluşturmuştur.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Adana mitinginde Adana Havalimanı konusunda Adanalıların dediğini yapacaklarını beyan etmesinin üzerinden geçen 2 yıllık süre zarfında Adana Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmaları yapılmamış, Adanalıların ‘kapatılmasın’ talebi net olarak karşılık bulmamıştır.
Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmamalıdır.”

Müzeyyen Şevkin Havaalanı (4)-1
ADANA ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI’NIN ÖZELLİKLERİ


 Türkiye’de bulunan havalimanları içerisinde NATO apronu olan tek havalimanının Adana Şakirpaşa Havalimanı olduğuna işaret eden, teknik altyapısıyla Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı tüm uçaklara hizmet verdiğini, yıllık ortalama 5 milyon yolcu taşıdığını ve uçuş güvenliğinin had safhada olduğunu söyleyen CHP’li Dr. Şevkin, havalimanın özelliklerini de şu sözlerle sıraladı:

“- Apronun piste yakın olmasından dolayı 2 dakika içerisinde pist başından uçuşa başlanabilmektedir. Bu gelişme de büyük bir tasarruf sağlamaktadır. Kar, buz, fırtına, türbülans olmayan 24 saat açık, Aletli İniş Sistemi’nde (ILS) 1. kategoridedir.

-          İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı gibi; 1 piste sahip olan Adana Şakirpaşa Havalimanı yılda 5 milyon yolcu taşırken Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yılda 30 milyon yolcu taşıması düşündürücüdür. Çünkü kapatılma tehlikesi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda kapasitenin yüzde 28’i kullanılmaktadır. Halbuki genişletme çalışmalarıyla yıllık 30 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşabilecektir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu: “Adaletin Tecellisi İçin Takipteyiz! Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu: “Adaletin Tecellisi İçin Takipteyiz!

-          Hizmet vermeye başladığı yıldan itibaren hiçbir zarar görmeyen Adana Şakirpaşa Havalimanı, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenmeyen bölgedeki tek havalimanı olmuştur. Sadece Türkiye değil tüm dünya deprem bölgesine Adana Şakirpaşa Havalimanı üzerinden ulaşmıştır. Bu yönüyle de Adana Şakirpaşa Havalimanı stratejik öneme sahiptir.

-          Unutulmamalıdır ki enerji, kimya ve liman bölgesi olmaya hazırlanan Adana, yatırımda tıkanan Marmara Bölgesi’nin de tek alternatifi konumundadır. Bu yönüyle de Adana Şakirpaşa Havalimanı, hem Adana, hem Çukurova hem de Akdeniz Bölgesi için büyük önem taşımaktadır.
Tüm bu gerekçelerle altyapısı hazır durumdaki Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın işlevinin arttırılması, genişletilmesi ve iyileştirilmesi için yeni bir çalışma başlatılmalı. Meclis iç tüzüğünün ilgili maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

Müzeyyen Şevkin Havaalanı (2)-1

Editör: Haber Merkezi