İklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki orantısız etkileriyle mücadele etmek için Pazartesi günü COP28'deki savunucular, karar vericilerin yalnızca kendi özel ihtiyaçlarını karşılayan daha fazla politikayı yürürlüğe koymaları değil, aynı zamanda etkili iklim eylemini desteklemek için kullanılabilecek kadınların sunabileceği benzersiz bilgi ve uzmanlığı da tanımaları gerektiğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük şehri Dubai'de düzenlenen bu yılki BM iklim konferansı, ikinci tam haftasını, çeşitli kadın liderler ve aktivistlerden oluşan bir kesimin, mevcut cinsiyet eşitsizliklerinin sona erdirilmesi ve iklim değişikliğinin kötüleşen etkilerinin hafifletilmesi yönünde çağrıda bulunmak üzere seslerini yükseltmesiyle açtı. Kadınlar ve kız çocukları üzerinde iklim değişikliği.

Hakim cinsiyet normları, mevcut eşitsizlikler ve bunların karar alma süreçlerine eşit olmayan katılımı çoğu zaman kadınların iklim çözümlerine tam olarak katkıda bulunmasını engelliyor. Endişe verici bir şekilde, BM Kadın Birimi tarafından bugün açıklanan bir rapor , iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar 158 milyona kadar daha fazla kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa sürükleyebileceğini ve 236 milyon kadarının da gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini öne sürüyor.

Ancak yine de kadınların iklim çözümlerinde önemli bir rol oynayabileceği ve oynayabileceği konusunda umut var; COP28'de 'Cinsiyet Eşitliği Günü'nde de vurgulandığı gibi, değişim yaratan kadınlar bu eylemi nasıl yönlendirdiklerini sergilediler.

BM Ortaklıklar Ofisi tarafından Creator Hub'da düzenlenen 'Kadın Herkes İçin Yükseliyor' platformuyla ilgili bir panel tartışması, Paris Anlaşması ile uyumlu sürdürülebilir çözümlerin yaygınlaştırılmasında kadınların liderliğinin altını çizdi.

TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Toplantısı Eskişehir'de Gerçekleşti TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Toplantısı Eskişehir'de Gerçekleşti

Kadınlar iklim eylemine öncülük ediyor

“Kadınlar iklim mücadelesinin ön saflarında yer alıyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, video konuşmasında, bilim insanları, yasa koyucular, yerli liderler, gençlik aktivistleri olarak 1,5 santigrat derece hedefini canlı tutmak için mücadele ediyor” dedi.

BM Kadın Birimi Ekonomik Güçlendirme Şefi Jemimah Njuki de bu duyguyu yineleyerek şunları söyledi: "Kaynaklara sahip olmamalarına rağmen, kadınlar ve kız çocukları tarafından yürütülen birçok eylem görüyoruz ve eğer onlara kaynakları verebilirsek - finansal kaynaklar – daha fazlasını yapmak için dünyamızın daha iyi olacağını düşünüyorum.”

Kadın panelistler, COP28'de iklim müzakerelerindeki ilerlemeyi, özellikle de adil enerji geçişinin finansmanı, yakıtların 'aşamalı olarak durdurulması' ve temiz enerjinin 'aşamalı olarak devreye alınması' konularındaki ilerlemeyi yakından takip edeceklerini belirttiler.

BM başkan yardımcısı, "Kadınlar, kendi toplulukları, şehirleri, ülkeleri ve bölgeleri de dahil olmak üzere her yerden daha fazla iddialı iklim eylemi gerçekleştirmeye devam ediyor" dedi.

Günün temasına uygun olarak etkinliklerde kadınların nasıl çözümler getirdiği, hayat kurtardığı ve geçim kaynaklarını koruduğu vurgulandı ve bu çözümlerden bazıları konferans alanından binlerce kilometre uzakta değişime yol açtı.

BM Kadınları İcra Direktörü Sima Bahous şunları söyledi: “Kadınların ve kız çocuklarının hakları, COP28 de dahil olmak üzere iklim eyleminin merkezinde yer almalıdır. Kadınların karar alma masasında yer almalarını sağlamalıyız." 

"Feministlerin, gençlerin, yerli halkların ve diğer taban hareketlerinin seslerinin yerelden küresel düzeye kadar yüksek ve net duyulabilmesi için kapsayıcı karar alma sürecini güçlendirmeliyiz" diye ekledi.

İklim krizi 'cinsiyet ayrımı gözetmiyor'

BM insani ilişkiler ofisi OCHA'nın iklim lideri Greg Puley, delegelere, iklim krizinin ön saflarında yer alan ve bundan en az sorumlu olan kişilerin kendilerini sıklıkla "en arka tarafta" bulmasının "ciddi bir adaletsizlik" olduğunu söyledi. iklim finansmanı için çizgi”.

İklim krizi cinsiyetten bağımsız değil, bağışçıları ve insani yardımcıları yardım yanıtındaki kadın ve kızların farklılaşmış ihtiyaçları üzerinde “lazer odaklı” kalmaya çağırdı.

Gerçek eşitlik için baskı yapıyoruz

Kolombiya'nın Cispatá bölgesindeki San Antero topluluğunun lideri Ignacia de la Rosa, birkaç yıldır Kolombiya'nın Sinú Nehri havzasındaki kıyı mangrov ormanlarını korumayı ve restore etmeyi amaçlayan bir 'mavi karbon' projesi üzerinde çalışıyor.

Mangrov habitatları balıklar için doğal üreme alanlarıdır, fırtına dalgalanmalarına karşı koruyucu bariyerlerdir, inşaat ve yemek pişirmek için odun kaynakları sağlar ve iklimi hafifletme önlemleri için yeşil çözümler sunar.

BM Haberlerine konuşan Bayan De la Rosa, kendi toplumunda tarım ve büyükbaş hayvancılık nedeniyle mangrovlar üzerindeki baskının çok büyük olduğunu ve insanların inşaat ve inşaat malzemeleri için mangrovları kestiğini gözlemledi.

Bu nedenle, onun için temel zorluk, topluluğunun sunduğu faydalardan yararlanmaya devam etmesi, insanların ormanlarıyla ilişkilerini sürdürmeleri, orada yaşamalarını ve geçimlerini sürdürmelerini sağlamak için ormanı sürdürülebilir bir şekilde yönetmektir.

Mangrovların sürdürülebilir kullanımına yönelik sürdürülebilir uygulamaların bir karışımıyla, yalnızca doğal bir kaynağı korumakla kalmadı, bu kaynak artık bölgeyi ziyaret eden kuş gözlemcileri ve çevrecilere de kazançlı bir turizm geliri sağlıyor.

Ancak bu onun tek zorluğu değildi. Bir tercüman aracılığıyla konuşan kadın, nasıl ırk ve cinsiyet ayrımcılığıyla karşı karşıya kaldığını ve 200 erkeğin katıldığı bir toplantıda mangrovların korunmasını sağlayacak eylemler için mücadele eden tek kadının ne sıklıkta olacağını anlattı.

Bayan De la Rosa, cinsiyet cephesinde işlerin hala mükemmel olmaktan uzak olduğundan yakındı. Aslında daha fazla kadın temsil edilse de cinsiyet ve ırk ayrımcılığı devam ediyor.

"Gerçek eşitliğe ulaşmak için hâlâ yapılması gereken çok şey var."

Editör: Süleyman Devrim Boğa