Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BRICS ve AB Açıklaması: "Bizi Yıllarca Kapıda Bekletenler 'Girmeyin' Diyor"

ABD'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, BRICS ve ASEAN üyesi olup olmayacağına dair soruya ilişkin, "Her şeyden önce bizim BRICS ve ASEAN'da yer almamız, buralarda görünmemiz, inanıyorum ki bölgelerin aritmetiğini de değiştirecek. Bize 'BRICS'e ya da başka bir yapıya girmeyin' diyenlere baktığınızda yıllardır parçası olmak için çalıştığımız Avrupa Birliği'nin kapısında bizi yıllarca bekletenlerle aynı kişiler" İfadelerini kullandı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak BRICS ve ASEAN konusundaki tutumunu açıkladı. Türkiye'nin bu yapılarla işbirliği yapmasının bölgenin aritmetiğini değiştireceğini belirten Erdoğan, BRICS'e katılmamaları için tavsiye verenlerin, Türkiye'yi yıllardır Avrupa Birliği kapısında bekleten kişiler olduğunu vurguladı. Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitap etmenin yanı sıra yoğun bir diplomasi trafiği gerçekleştirdiğini ve uluslararası ilişkilerde önemli görüşmeler yaptığını ifade etti.

Erdoğan, ABD'deki programı çerçevesinde Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASK) geleneksel akşam yemeğine katıldığını ve Amerikalı iş insanlarıyla Türkiye'nin sunduğu yatırım fırsatlarını paylaştığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar doları aştığını belirten Cumhurbaşkanı, 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için kararlı olduklarını dile getirdi.

BM temasları kapsamında Erdoğan, küresel barışın ve güvenliğin korunması adına önemli meseleleri ele aldıklarını, mevcut uluslararası sistemin ve kurumların görevlerini yerine getiremediğini belirtti. Özellikle Filistin konusuna dikkat çeken Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının tüm bölgeye yayılma tehlikesine işaret etti.

Cumhurbaşkanı, BM'nin işlevselliğini yitirdiğini vurguladı ve Güvenlik Konseyi'nin reform ihtiyacını yineledi. Erdoğan, Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik saldırılara da değinerek, İsrail'in bölgedeki halkları hedef aldığını ve dünya kamuoyunun buna sessiz kaldığını ifade etti.

Son olarak, Ukrayna-Rusya savaşında adil bir barışı en çok Türkiye'nin arzuladığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki arabuluculuk girişimlerine devam edeceğini söyledi.