Siyaset

Depremin üzerinden 20 ay geçtiğine dikkat çeken DEVA Partili Avşar; “Çadırda eğitim alan kaç çocuk var?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesinde eğitime erişim konusunda yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

Avşar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle deprem bölgesinde yaşanan eğitim sorunlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Avşar önergede; TBB tarafından hazırlanan deprem raporuna atıfta bulunarak depremin üzerinden geçen 20 aya rağmen devam eden fiziki altyapı eksiklikleri, hasar gören okulların durumunu ve kaç adet yeni okulun açıldığı, halihazırda kaç öğrencinin konteynerlerde veya çadırlarda eğitim almaya devam ettiği, öğretmen ve personele barınma noktasında bir destek verilip verilmediği, öğretmen açığını, çocuklara yönelik uyum, psikolojik destek ve ders telafileri ile üniversitelerin barınma ve derslik yetersizliği gibi deprem bölgesinde eğitime erişim konusunda yaşanan birtakım eksiklik ve sorunu Bakan Tekin’e sordu.

 

 

‘6 Şubat depremlerinden 11 il ve 14 milyondan fazla vatandaşımız doğrudan etkilendi.’

Avşar, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde büyük yıkımlara yol açtığını, resmi rakamlara göre 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini, 107.204 kişinin yaralanmasına neden olduğunu, toplamda 11 il ve 14 milyondan fazla vatandaşın doğrudan etkilendiğini ve büyük hasarlara yol açtığını belirtti.

‘En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşandı.’

Avşar; “En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşanmış olup, bu iller yapı hasarlarının en yoğun görüldüğü bölgeler olarak öne çıkmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kontrolünde yapılan hasar tespit çalışmaları, 700 bin civarında hane halkının çeşitli düzeylerde hasar alan yapılardan etkilendiğini göstermektedir.”, şeklinde ifadelere yer verdi.

‘TBB tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuş ve bir rapor hazırlanmıştır.’

 “Bu kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuştur.”, diyen Avşar; “Komisyon depremden en çok etkilenen yerler olan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini ele almış ve bu şehirlere 2024 Ağustos ayı içinde saha ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Saha ziyaretleri sırasında bu illerdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilmiş, bölgede etkin çalışan sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve meslek odaları ile çalıştaylar düzenlenmiştir. Konteyner kent alanları incelenmiş ve bölge halkıyla birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşme, inceleme ve çalışmalar sonucu elde edilen bilgi ve bulgular doğrultusunda bir rapor hazırlamıştır.”, dedi.

 

Avşar; “Raporda, ‘Toplum ve İnsan Refahı’ alt başlığında eğitime erişim konusunda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir.”, dedi ve Bakan Tekin’e bir dizi soru sordu.

‘Halihazırda kaç öğrenci konteynerlerde veya çadırlarda eğitim almaya devam etmektedir?

Avşar, Deprem bölgesinde eğitim altyapısının büyük hasar gördüğü ve çoğu binanın kullanılamaz hale geldiğini belitti.

Avşar; “Depremin üzerinden geçen 20 aylık süreçte bu fiziki altyapı yetersizliğini giderme hususunda neler yapılmıştır? Deprem bölgesinde halihazırda kaç öğrenci konteynerlerde veya çadırlarda eğitim almaya devam etmektedir?”, şeklinde sorular sordu.

‘Depremde hasar gören okulların durumu nedir?’

Avşar; “Bölgede hasar gören okulların ne kadarı güçlendirilmiş ve hizmete açılmış veya kaç adet yeni okul yapılmıştır?”, dedi.

‘Deprem bölgesinde görev yapan öğretmen ve personele barınma noktasında bir destek verilmekte midir?’

“Raporda belirtildiği üzere deprem bölgesinde yetersiz öğretmen ve personel sorunu öne çıkmaktadır.”, diyen Avşar; “Bu soruna karşın deprem bölgesinde görev yapan/yapacak öğretmen ve personele barınma (öğretmen konutu, kira desteği, misafirhane vb.) noktasında bir destek paketiniz bulunmakta mıdır? Teşvik anlamında bir planınız var mıdır? “, dedi.

 

‘Bölgeye yeni öğretmen ataması planlanıyor mu?’

Diğer kamu personeli gibi öğretmenlere de bölgede büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Avşar; “Bölgede ne kadar öğretmen açığı bulunmaktadır? Muhtemel yeni bir öğretmen atamasında bu ihtiyacın yanında bölgenin özel durumunu da dikkate alarak bir planlama yapmayı düşünüyor musunuz?”, şeklinde sorular sordu.

‘Çocuklara yönelik uyum, psikolojik destek ve ders telafisi anlamında bir tedbiriniz bulunmakta mıdır?’

Çocukların depremden en çok etkilenen grup oldukları ve birçok sorun yaşadıkları8nı ifade eden Avşar; “Eğitimdeki aksaklıklar, göç ve psikolojik travmalar göz önüne alınarak uyum, psikolojik destek ve telafi bakımından bir tedbiriniz bulunmakta mıdır?”, dedi.

‘Üniversitelerdeki barınma ve derslik yetersizliği konusunda bir çalışmanız var mıdır?’

Avşar, üniversitelerde yeni dönemde yüz yüze derslerin başlayacağının açıkladığı ancak, bina stokunun azalması nedeniyle üniversite öğrencileri hem eğitim salonları hem de barınma konusunda ciddi sıkıntılarla karşılaşacaklarını belirtti.

Avşar; “Bu durumun yeni dönemde eğitim sürecini olumsuz etkilememesi bakımında üniversite yönetimleri ve diğer ilgili kurumlarla yaptığınız bir çalışma bulunmakta mıdır? Ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?”, şeklinde Bakan’a sorular sordu.