Radyofrekans uygulamalarının ağrı tedavisinde etkili bir seçenek olarak son yıllarda yaygınlaştığını belirten Algoloji (Ağrı Tedavisi) Uzmanı Doç. Dr. Tülin Arıcı, “Bu yöntemde, radyofrekans cihazına bağlanan özel radyofrekans iğne ve kanülleri aracılığıyla doku ve sinirler üzerinde belirli akım ve ısılar üretilerek ağrı hissinin iletilmesi engellenmektedir” dedi.

Radyofrekans (RF) teriminin 3 kHz ile 300 MHz dalga boyu arasındaki elektromanyetik radyasyon için kullanıldığını söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (Ağrı Tedavisi) Uzmanı Doç. Dr. Tülin Arıcı, “RF, radyo yayıncılığında kullanıldığı gibi, tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Tedavi amaçlı radyofrekans dalgaları genellikle 300-500 kHz frekans aralığındadır” şeklinde konuştu.

Radyofrekans dalga etkisi

RF dalgalarının dokuda elektromanyetik alan oluşturarak etki ettiğini belirten Doç. Dr. Arıcı, “Bu dalgalar, iyonlarda (sodyum, potasyum, klor vb.) ve polar moleküllerde ileri-geri hareket, titreşim ve çarpışmalara neden olarak dokunun ısınmasını sağlar. Yüksek ısı sonucunda dokuda harabiyet oluşur ve sinir hücrelerinde ağrı duyusunun iletimi baskılanır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Küresel Diyabet Krizine Karşı Acil Eylem Çağrısı Dünya Sağlık Örgütü'nden Küresel Diyabet Krizine Karşı Acil Eylem Çağrısı

Konvansiyonel RF ve Pulse RF

Radyofrekans uygulamalarının, konvansiyonel RF ve Pulse RF olmak üzere iki şekilde uygulandığını belirten Doç. Dr. Arıcı,

“Konvansiyonel RF ile yüksek ısı ile doku hasarı oluşturulur. Pulse RF’de ise düşük ısılarda, yüksek voltaj ve aralıklı akım ile elektromanyetik bir alan oluşturularak hücresel düzeyde değişiklikler meydana getirilir. Pulse RF'in nöronlarda gen düzeyinde değişime neden olduğu düşünülmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Ağrı hissinin iletilmesi engellenerek hastaların yaşam kalitesi artırılır”

Radyofrekans tedavisinin sinirin çeşidine, ağrının yeri ve şiddetine göre hastaya özel olarak belirlendiğini ve tüm kronikleşen ağrılar için kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Arıcı, “Radyofrekans uygulamaları, kronik ağrı tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntemle, ağrı hissinin iletilmesi engellenerek hastaların yaşam kalitesi artırılmaktadır” dedi.

Editör: Haber Merkezi