“Tasarruf tedbirlerine rağmen kamu harcamaları neden artıyor?”

DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde, Mayıs ayında kamu harcamalarındaki artışa vurgu yaparak “Tasarruf tedbirlerinin uygulanması konusunda kamu kurumlarında aktif bir dirençle mi karşılaşılmaktadır?” ifadelerini kullandı.

(DP Basın Merkezi – 27 Haziran 2024) Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Mayıs ayında bütçe giderlerinin geçen yılın aynı ayına oranla %83 artışla 787 milyar 728 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tasarruf tedbirlerinin neden harcamalara yansımadığını sordu. Altıntaş ayrıca, tasarruf tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanlığına ait uçak ve saraylarla ilgili nasıl bir tasarrufta bulunulacağını sorularına ekledi.

“Mayıs ayında Bakanlığınız tarafından açıklanan tasarruf tedbirlerine rağmen, Nisan ayında 61 milyon TL olan temsil ve tanıtım giderleri Mayıs ayında 418 milyon TL’ye, toplantı ve organizasyon giderleri 14 milyon TL’den 73 milyon TL’ye, kırtasiye ve yayın giderleri ise 297 milyon 920 bin TL’den 458 milyon 970 bin TL’ye yükselmiştir.” ifadelerini kullanan Altıntaş, bu verilere bakıldığında kamu harcamalarında israfın devam ettiğinin ortaya çıktığını belirtti.

Altıntaş, Bakan Şimşek’e şu soruları yöneltti:

-        Tasarruf tedbirlerine rağmen kamu harcamalarındaki artışın nedenleri nelerdir?

CHP'li Şevkin, “Kahverengi Kokarca Böceği araştırılsın, sorun çözülsün” CHP'li Şevkin, “Kahverengi Kokarca Böceği araştırılsın, sorun çözülsün”

-        Yayınlanan tasarruf tedbirlerinin uygulanması konusunda kamu kurumlarında aktif bir dirençle mi karşılaşılmaktadır?

-        Kamu harcamalarının denetimi ve kontrolü konusunda hangi mekanizmalar bulunmaktadır? Bu mekanizmaların etkinliği nasıl sağlanmaktadır?

-        Tasarruf tedbirleri kapsamında, kamuoyunda sıklıkla dile getirilen ve vatandaşın büyük tepkisine neden olan Cumhurbaşkanlığına ait uçaklar ve saraylara ilişkin herhangi bir tasarrufta bulunulması planlanmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi