Dünya’da 8 milyar insanın yüzde 60'ı Asya'da yaşıyor Dünya’da 8 milyar insanın yüzde 60'ı Asya'da yaşıyor

Ajansın Doğu Akdeniz Bölgesi en fazla vakayı bildirdi, bunu Afrika Bölgesi, Amerika Bölgesi, Güneydoğu Asya Bölgesi ve Avrupa Bölgesi izledi.

Çarşamba günü yayınlanan bir bültende , Batı Pasifik Bölgesi'nde rapor edilen herhangi bir vakanın bulunmadığı belirtildi .

Aşılar ve yeniden diriliş

BM sağlık kurumu, küresel Oral Kolera Aşısı (OCV) stokunun Mart ayına kadar tükendiğini ancak 2024'te ilk kez Haziran başında beş milyon dozluk acil durum hedefini aşabildiğini söyledi.

Ancak aşının arzı talebe eşit değil. 

DSÖ, geçen yılın Ocak ayından bu yana 16 ülkenin 92 milyon doz OCV talep ettiğini bildirdi; bu rakam o dönemde üretilen 49 milyonun neredeyse iki katıydı.

DSÖ, BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) ve diğer ortaklar, koleraya uzun vadeli çözümler bulmak amacıyla kaynakları kullanmak için birlikte çalışıyor.

Çad'da uyku hastalığı ortadan kalktı

Sağlık haberlerinin olumlu tarafı, DSÖ Perşembe günü Çad'ın bir halk sağlığı sorunu olan "uyku hastalığını" başarıyla ortadan kaldırdığını duyurdu .

Ajans, Afrika tripanosomiasisinin gambiense formunu (uyku hastalığı olarak da bilinir) ortadan kaldıran Çad Hükümetini ve halkını alkışladı.

“Bu başarıdan dolayı Çad hükümetini ve halkını tebrik ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çad'ın en az bir ihmal edilmiş tropikal hastalığı (NTD) ortadan kaldıran büyüyen ülkeler grubuna katıldığını görmek harika" dedi.

Ulaşılabilecek hedef

Hastalığın ortadan kaldırılmasında Chad, dünya çapında bu çabada başarılı olan yaklaşık 50 kişiye katıldı.  

Tedros, yol haritasında ihmal edilen tropik hastalıkların 2030 yılına kadar ele alınmasına yönelik belirlenen hedefe atıfta bulunarak, "100 ülke hedefi daha yakın ve ulaşılabilir durumda" diye ekledi.

Uyku hastalığı başlangıçta grip benzeri semptomlara neden olabilir, ancak sonunda davranış değişikliğine, kafa karışıklığına, uyku döngüsü bozukluklarına ve hatta komaya neden olarak sıklıkla ölüme yol açabilir.

Erken teşhis ve tedaviye erişimin yanı sıra gözetim ve müdahaleye erişimin artması, ülkelerin bulaşmayı kontrol edebildiğini ve sonunda ortadan kaldırabildiğini kanıtladı.

Editör: Haber Merkezi