İlk Küresel Ağız Sağlığı Konferansı, 2030'a Kadar Evrensel Sağlık Kapsamını Vurguladı

Bangkok, 25 Kasım – 110'dan fazla ülkeden gelen delegeler, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen ilk Küresel Ağız Sağlığı Konferansı'nda bir araya geldi. Konferans, ağız sağlığının evrensel sağlık kapsamında öncelikli bir konu haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Katılımcılar, ağız sağlığını teşvik etmek ve iyileştirmek amacıyla ulusal yol haritaları oluşturmak ve ortak bir bildirge üzerinde anlaşmaya varmak için çalıştı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Ağız sağlığı, genel refahın önemli bir parçasıdır ancak milyonlarca insan, ağız sağlıklarını korumak için gerekli hizmetlere erişememektedir. DSÖ, tüm ülkeleri evrensel sağlık kapsamına doğru ilerlerken ağız sağlığına öncelik vermeye çağırıyor" dedi.

Ağız Sağlığı ve Küresel Sağlık

Ağız hastalıkları, dünya çapında en yaygın bulaşıcı olmayan hastalıklar (NCD’ler) arasında yer almakta ve tahminen 3,5 milyar insanı etkilemektedir. Ağız sağlığı, çoğunlukla sadece diş sağlığı olarak algılansa da, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız kanseri gibi durumların yanı sıra yemek yeme, nefes alma ve konuşma gibi hayati işlevlere etkisi bulunmaktadır.

Konferansta, ağız sağlığının, birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre edilmesi ve tüm dünyada uygun fiyatlı ağız sağlığı hizmetlerine erişimin artırılması gerektiği ifade edildi. Bu hedefler, 2023-2030 Küresel Ağız Sağlığı Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde ele alındı.

Ağız Sağlığı Bildirgesi ve Yeni Koalisyon

Toplantının temel çıktısı, "Bangkok Ağız Sağlığı Bildirgesi" oldu. Bildirgede, ağız sağlığının temel bir insan hakkı olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı ve ağız sağlığına yönelik küresel bir koalisyon kurma çağrısı yapıldı. Yeni oluşturulacak bu koalisyon, dünya çapındaki ağız sağlığı girişimlerinin erişimini ve etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

İsrail, Gazze'nin Nuseyrat kampına saldırı düzenledi 11 kişi yaşamını yitirdi İsrail, Gazze'nin Nuseyrat kampına saldırı düzenledi 11 kişi yaşamını yitirdi

Tayland Halk Sağlığı Bakanı Somsak Thepsutin, Tayland’ın ev sahipliğindeki bu etkinliğin önemine dikkat çekerek, "Antalya’daki halk sağlığını iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ağız sağlığı, halk sağlığının önemli bir boyutudur ve Tayland olarak bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

İleriye Yönelik Hedefler

Konferans, 2025 yılında yapılacak olan dördüncü BM Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Yüksek Düzeyli Toplantısı için önemli bir hazırlık adımı oldu. Dünya Sağlık Örgütü, bu toplantıyı kullanarak, ağız sağlığının küresel Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (NCD) gündemine daha fazla dahil edilmesini hedefliyor.

Ağız sağlığının birinci basamağa entegre edilmesi, sağlık hizmetlerine erişim konusunda eşitsizliklerin azaltılması ve dünya çapında daha iyi sağlık sonuçlarına ulaşılması adına küresel iş birliği çok daha fazla önem kazandı.

Editör: Haber Merkezi