Çok sayıda küresel krizin ve tırmanan silahlı çatışmaların ortasında, küçük silahlar ve hafif silahlar sessiz katil olmaya devam ediyor ve 2021 yılında 260.000'den fazla kişinin ölümüne neden olarak tüm şiddet içeren ölümlerin yüzde 45'ini oluşturuyor.

Ruanda'da Marburg salgını sona erdi Ruanda'da Marburg salgını sona erdi

Bu, Cuma günü Güvenlik Konseyi'ne mevcut en son rakamları aktaran brifing veren Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu'ya göre böyle.

"Bu, günde 700'den fazla kişinin veya her iki dakikada bir kişinin hafif silahlardan ölmesi anlamına geliyor" dedi.

"Küçük silahlar ve hafif silahlar çatışmayı, silahlı şiddeti, terörizmi ve diğer organize suç türlerini başlatmak, sürdürmek ve şiddetlendirmek için tercih edilen silahlardır" diye ekledi.

Ulusal ve bölgesel eyleme geçilmeli

Bayan Nakamitsu, bu tür silahların oluşturduğu kötüleşen ve karmaşık güvenlik tehdidine yanıt vermek için tamamlayıcı yaklaşımlara duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Ulusal ve bölgesel çerçevelerin güçlendirilmesi ve küresel taahhütlerin yerel düzeyde "özel eyleme" dönüştürülmesinin yanı sıra gönüllü ulusal ve bölgesel hedeflerin belirlenmesi ve bu amaçla ilerlemenin ölçülmesi çağrısında bulundu.

Bayan Nakamitsu, "İyi uygulamalar ve başarılı bölgesel girişimlerden öğrenilen dersler, uygulamadaki ilerlemeyi ölçmek ve daha ileri programlama ve politika oluşturma konusunda bilgi sağlamak için sağlam izleme ve değerlendirme çerçevelerinin önemini göstermektedir" dedi. 

Aynı zamanda, küçük silahların ve hafif silahların kontrolünü kalkınma, önleme ve barış inşası girişimlerine entegre eden bütüncül hükümet yaklaşımlarının da hayati önem taşıdığını ekledi.

Kadınlar üzerindeki etkisi

Aynı zamanda BM Silahsızlanma İşleri Ofisi'nin başkanı olan Bayan Nakamitsu da kadınlar üzerindeki farklılaşan etkinin altını çizdi ve daha doğru analiz için daha kaliteli verilerin derlenmesi çağrısında bulundu.

Bunun aynı zamanda kanıta dayalı önleme ve koruma stratejilerinin geliştirilmesinin yanı sıra küçük silahlar ve hafif silahlar konusunda cinsiyete duyarlı politika oluşturma ve programlamanın da temelini oluşturacağını söyledi.

Büyükelçilere, "Güvenlik Konseyi'nin, kayıpların kaydedilmesi ve çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddet olaylarının izlenmesi de dahil olmak üzere, BM birimlerine bu tür verileri sistematik olarak toplama yetkisi vermesi teşvik ediliyor" dedi.

Silah ambargosuna rağmen kaçakçılık

Üst düzey BM Yetkilisi ayrıca silah ambargolarını ihlal edecek şekilde yasa dışı silah ve mühimmat akışına ilişkin ciddi endişelerini de dile getirdi.

"Güvenlik Konseyi'nin zorunlu kıldığı silah ambargolarını ihlal eden yasadışı silah kaçakçılığı ve saptırma belgelenmeye devam ediyor" dedi ve bunun, silah ambargolarının uygulanmasının iyileştirilmesine yönelik süregelen ihtiyacı gösterdiğini belirtti.

"Aynı zamanda, birçok silah ambargosu rejimindeki uzmanlardan oluşan heyetler, ele geçirilen silah ve mühimmatın menşeini ve tedarik zincirini belirleme konusunda zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor" diye ekledi.

Bayan Nakamitsu, Genel Sekreter'in konuyla ilgili raporunu hatırlattı: “Konsey, özellikle, Üye Devletlerden silah ambargolarını uygulamak için attıkları adımlar ve işbirliği yapma ve paylaşma çabaları hakkında rapor almaya devam etmeye teşvik ediliyor. Uzmanlardan oluşan panellerle bilgi alın” diye ısrar etti.

Editör: Süleyman Devrim Boğa