Avrupa'nın son haftalarda yaşadığı aşırı sıcaklıklar, Alp buzullarındaki kar bloklarında erime oranında bir artışa neden oldu. Dünyanın diğer birçok yerinde olduğu gibi, buzulların daha küçük boyutları ve incelikleri nedeniyle özellikle savunmasız olduğu Alpler'de sonuçlar giderek daha fazla görünür hale geliyor. 

Dünya ısınıyor ve buzu eriyor. Yıllardır, küçülen evleriyle boğuşan kutup ayılarının görüntüleri, buzulların erimesi konusunda bizi uyarıyor. Yükselen deniz seviyeleri, değişen sınırlar, kaya çığları, sel… sonuçları açıkça görülüyor ve onları görmek için Antarktika'ya gitmeye gerek yok.

Reuters tarafından danışılan verilere göre, Avrupa'da, son haftalarda aşırı sıcaklıklar, Alp buzullarındaki kar örtüsünün 60 yıl önce başladığından beri eşi görülmemiş bir oranda daha hızlı ve daha erken erimesine yol açtı.

Pakistan'da, Himalayaların kapısında veya Alaska'da, iklim felaketleri giderek daha sık hale gelirken, buzun erimesinin hızlandığına dair işaretler her yerde.

Su sızması ve kaya çığları

Az karla geçen bir kışın ardından  Alpler  , Haziran ve Temmuz aylarında iki erken sıcak hava dalgası gördü. En sonuncusu sırasında, donma seviyesi (dış sıcaklığın sıfıra ulaştığı hayali bir yükseklik çizgisi olan 0°C izotermi olarak da adlandırılır) İsviçre'de 5,184 metre yükseklikte kurulmuştur: Mont Blanc zirvesinden daha yüksek, oysa normalde Yaz aylarında 3.000 ile 3.500 metre arasında yer alır. 

İklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesi   küresel bir tehdit olsa da,  Alpler'dekiler  daha küçük boyutları ve incelikleri nedeniyle  özellikle savunmasızdır .

3 Temmuz'da, Dolomitler'in en yüksek noktası ve  İtalya'nın en popüler yürüyüş rotalarından  biri olan İtalyan Marmolada buzulu , dağın zirvelerinden birinde çöktü : 3.309 metrelik Punta Rocca. Son haftaların olağanüstü yüksek sıcaklıkları  , dağı konsolide eden "çimento" olan permafrost'un erimesini hızlandırdı . 11 kişinin ölümüne neden olan çökme sırasında en az iki halat ekibi buzulun üzerindeydi.

6 Temmuz 2022, İtalya'nın Marmolada sırtında, rekor sıcaklıklar arasında İtalyan Alpleri'ndeki bir dağ buzulunun bazı kısımlarının ölümcül çöküşü alanında bir arama ve kurtarma operasyonuna bir helikopter katılıyor. © Guglielmo Mangiapane, Reuters

Fransa'da,  Grenoble Alpes Üniversitesi ve Grenoble INP ile yakın işbirliği içinde çalışan Glaciology and Geophysics of the Environment , çok sayıda buzulları yakından izliyor.

"Atlas des glaciers disparus" ("Kayıp buzulların Atlası"nın yazarı) jeomorfolog ve buzulbilimci Sylvain Cutterand, "Birçok buz dili, yakın çöküşün özelliklerini göstermiyor, ancak yaz erimesi nedeniyle buzulların üzerinden çok fazla su geçiyor" "Paulsen tarafından yayınlandı)  Fransız kanalı BFMTV'ye anlattı . "Buz dilleri daha hızlı kayar ve incelirse, buzulun kayalık yatakta aldığı streslere karşı daha az dirençlidir ve bu nedenle kırılabilir" diye ekledi. 

Alp buzulları küçülüyor 

İsviçre'de Morteratsch Buzulu artık bölgenin rehber kitaplarındaki resimlerine benzemiyor. Vadinin büyük bir bölümünde akan uzun beyaz buz dili ve doğu Alpler'in üçüncü büyük buzuludur, yaklaşık üç kilometre uzunluğunda geri çekildi. Genişliği yaklaşık 200 metre küçüldü. 

İsviçreli buzul izleme ağı Glamos ve Brüksel Özgür Üniversitesi'nden alınan verilere göre, bu buzul şu anda günde beş santimetre kalınlık kaybediyor ve normal bir yazdan sonra olduğundan daha fazla erimiş durumda. 

Her on yılda yaklaşık 0,3°C'lik bir sıcaklık artışıyla, Avrupa'da ısınma, küresel ortalamanın neredeyse iki katı kadar hızlı. Glamos'un yöneticisi Matthias Huss, uzmanların Alp buzullarının beklenenden daha kısa sürede yok olacağından korkuyor ve bunun önümüzdeki yıllarda tekrarlanan sıcak hava dalgalarıyla işaretlenmesi ihtimali göz ardı edilemez. 

IPCC (BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) , 2019'da yayınlanan özel bir raporda   , Alpler'deki buzulların 2100 yılına kadar mevcut kütlelerinin yüzde 80'inden fazlasını kaybedeceği ve birçoğunun, ne olursa olsun, yok olmaya mahkum olduğu konusunda uyardı. Sera gazı emisyonlarını sınırlamak için alınabilecek önlemler. 

İtalya ve İsviçre arasında eriyen bir sınır  

Avusturya Bilimler Akademisi'nden bir buzulbilimci olan Andrea Fischer, Avusturya'da "buzullar artık zirvelere kadar çıplak" dedi. İtalyan Buzulbilim Komitesi başkan yardımcısı Marco Giardino, "  Yaz sonunda (...)  İtalyan Alpleri'ndeki büyük buzul örtüsü kayıplarının sonucunu kolayca hayal edebiliriz," dedi.

Buzulların bu erimesi, İtalya-İsviçre sınırını bile yerinden oynattı. Suların ayrılma çizgisini takiben - kuzeydeki akışı İsviçre bölgesini ve güneydeki İtalyan bölgesini işaret ediyor - sınır, Theodul Buzulu'nun erimesiyle aşamalı olarak değiştirildi. İkincisi, 1973 ve 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti, çıplak kayaya indirgendi ve iki komşu ülkeyi ayrım hatlarını birkaç düzine metre yeniden çizmeye zorladı. 

Sorun önemsiz değil: Aslen İtalyan topraklarında inşa edilen Rifugio Guide del Cervino, bu noktada 3.480 metre yükseklikte oturuyor. Ancak, buzulun erimesi nedeniyle sınır taşındığında, kulübenin üçte ikisi  şu anda resmi olarak İsviçre'de  bulunuyor - bu, iki ülke arasında yoğun diplomatik müzakerelere yol açan bir sorun. 

Pakistan'daki buzul gölleri ve seller 

Buzulların erimesi aynı zamanda yüksek sel riski, yıkılan evler ve yaşam için risk oluşturur. Buzulların hızla erimesi binlerce buzul gölünün oluşmasına neden oluyor. 

Himalayaların eteklerinde binlerce buzulun bulunduğu Pakistan'da, ülke son zamanlarda iklim değişikliğinin sonuçlarından çok etkilendi. Kuzeydoğudaki Hunza bölgesinde, eriyen buzun neden olduğu büyük bir sel, Hassanabad köyünü harap etti. 

7 Mayıs 2022'de çekilen bu fotoğraf, Pakistan'ın kuzeyindeki Hunza bölgesindeki Hassanabad köyünde bir buzul gölünün patlaması sonrasında meydana gelen ani sel nedeniyle kısmen çöken bir köprüyü gösteriyor. © AFP

Mayıs ayında Güney Asya'yı vuran bir sıcak hava dalgası olarak meydana gelen sel, köydeki dokuz evi yıktı ve yarım düzine başka eve zarar verdi. Su ayrıca iki küçük hidroelektrik santralini ve uzak topluluğu dış dünyaya bağlayan bir köprüyü de yıkadı. 

Pakistan 7.000'den fazla buzul barındırıyor - kutuplar hariç, dünyadaki herhangi bir bölge veya ülkeden daha fazla. 

Pakistan hükümetine göre, tümü ülkede bir kavşağı bulunan Himalaya, Hindukuş ve Karakoram sıradağlarında bulunan 33 buzul gölü patlama riski altında ve milyonlarca metreküp su ve moloz salabilir. sadece birkaç saat. Geçen Mayıs ayında Hassanabad'da yaptıkları gibi. 

Pakistan hükümeti Hassanabad felaketinden sonra, bu yıl, yılda ortalama beş veya altı ile karşılaştırıldığında, bu yıl en az 16 sıcak hava dalgasıyla ilgili buzul gölü taşkınlarının gerçekleştiğini söyledi. 

'Her yerde yüksek su'

2015 yılından itibaren buzulların erimesi hızlandı ve hiçbir bölge kurtulamadı. Bununla birlikte, fenomen özellikle Alaska, Alpler ve İzlanda'daki buzulları etkiliyor. 

Toplamda, erime deniz seviyesinin %20'den fazla yükselmesine katkıda bulunuyor ve özellikle kurak mevsimlerde ve kurak alanlarda dünya genelinde su kaynakları ve tarım için feci sonuçlar doğurabilir. 

Nature dergisinde 2021'de  yayınlanan bir makale , "Grönland ve Antarktika buz tabakalarından farklı buzullar hızla küçülüyor, bölgesel hidrolojiyi değiştiriyor, küresel deniz seviyesini yükseltiyor ve doğal tehlikeleri yükseltiyor" uyarısında bulundu  .

2000 ve 2019 yılları arasında, buzullar yılda 267 milyar tonluk bir buz kütlesini kaybetti; bu, gözlemlenen deniz seviyesindeki artışın yüzde 21'ine eşdeğer. Grönland buz tabakasından %47 daha fazla ve Antarktika buz tabakasının iki katından fazla kütle kaybı.

17 Ağustos 2019'da çekilen bir fotoğraf, Grönland'ın güneydoğu kıyısında, Sermersooq yakınlarında, Kulusuk (aynı zamanda Qulusuk olarak da bilinir) yakınında, Apusiajik Buzulu'ndan kopan bir buz kütlesi ile buzağının doğumunu gösteriyor. 
© Jonathan Nackstrand, AFP

Text by:Pauline ROUQUETTE

Editör: TE Bilisim