Eğitim Sen, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 4 ilde açmayı planladığı mesleki ortaokulların tehlikeli bir adım olduğunu belirterek, bu okulların çocuk işçiliğini artıracağını ve eğitimde var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini vurguladı.

Eğitim Sen’in açıklamasında, mesleki ortaokulların 10-11 yaşındaki çocukların iş gücü piyasasına uygun şekilde yetiştirilmesi amacıyla kurulduğuna dikkat çekildi. Bursa, Sivas, Konya ve Burdur illerinde açılacak olan bu okulların, çocukları erken yaşta iş gücüne dahil etmeyi hedeflediği, bunun da çocuk emeği sömürüsünü meşrulaştıracağı ifade edildi. Açıklamada, MEB’in Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ile 15 yaşa indirdiği çocuk işçiliği yaşını, mesleki ortaokullar ile 10 yaşa kadar düşürdüğü belirtildi.

Atlas Üniversitesi öğrencilerine "Süpercomputing Eğitimi" Atlas Üniversitesi öğrencilerine "Süpercomputing Eğitimi"

Eğitim Sen, mesleki ortaokulların öğrencileri henüz kendilerini tanıma ve ilgi alanlarını keşfetme fırsatı bulamadan bir meslek seçimine zorlayacağını, bunun pedagojik açıdan sakıncalı olduğunu dile getirdi. Bu durumun, çocukların erken yaşta eğitimden koparılıp düşük ücretli ve güvencesiz işlerde çalışmaya zorlanmalarına yol açacağı vurgulandı.

Açıklamada, mesleki ortaokulların sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin çocuklarına yönelik bir uygulama olarak görüldüğü ve bu durumun eğitimde sınıfsal ayrışmayı hızlandıracağı belirtildi. Eğitim Sen, bu okulların açılmasının, öğrencilerin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmalarını engelleyerek, eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da derinleştireceğini savundu.

Eğitim Sen, eğitim politikalarının öğrencilerin sadece iş gücü piyasasına hazırlanması odaklı değil, onların eleştirel düşünme ve yaratıcı bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Eğitimin, bireyin çok yönlü gelişimini destekleyen bir yapıda olması gerektiği vurgulanarak, mesleki ortaokullar yerine daha kapsamlı bir eğitim modelinin benimsenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Sonuç olarak, Eğitim Sen, mesleki ortaokulların açılmasının eğitim reformu olarak sunulmasına rağmen, bu adımın çocukların eğitim haklarına zarar vereceğini ve çocuk işçiliğini artıracağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi