Eski Başkan Donald Trump, Cumartesi günü Pensilvanya'daki mitinginin başlamasından sadece birkaç dakika sonra açılan ateş sonucu başının bir tarafında ve kulağında kanla sahneden indirildi.

Trump'ın kampanyası onun güvende olduğunu söyledi.

Trump, "sağ kulağının üst kısmını deldiğini" söyledi.

"Bir vızıltı sesi, silah sesleri duyduğumda ve merminin deriyi deldiğini hissettiğimde bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım," diye yazdı Trump . "Çok fazla kanama oldu, bu yüzden ne olduğunu o zaman anladım."

Gizli Servis sözcüsü Anthony Guglielmi, mitingdeki bir seyircinin öldüğünü ve ikisinin ağır yaralandığını söyledi. Ateş edenin öldürüldüğünü söyledi.

Trump, çevrimiçi açıklamasında kolluk kuvvetlerine teşekkür etti ve hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin ailelerine başsağlığı diledi.

"Ülkemizde böyle bir olayın yaşanabilmesi inanılmaz" diye yazdı.

Üç üst düzey ABD kolluk kuvveti yetkilisine göre, ateş miting sırasında Gizli Servis'in güvenlik hattının dışından açıldı.

Guglielmi, Gizli Servis açıklamasında şüpheli tetikçinin miting alanının dışında yüksek bir yerden ateş ettiğini söyledi. Gizli Servis personelinin "tetikçiyi etkisiz hale getirdiğini" de sözlerine ekledi.

DSÖ: Gazze'de çocuk felci aşısı bugün başlıyor ve 4 gün sürecek DSÖ: Gazze'de çocuk felci aşısı bugün başlıyor ve 4 gün sürecek

Pensilvanya Valisi Josh Shapiro, saat 23.00'ten kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, Trump'ın "Artık Butler bölgesinden ayrıldığını" söyledi.

Trump konuşmasının yaklaşık altı dakikasında yüzünün yan tarafına doğru uzandığında patlama sesleri duyuldu. Gizli Servis ajanları sahneye hücum edip etrafını sardığında çömeldi. Hızla bir araca bindirildi ve her tarafta ajanlar varken sahneden yürüyerek ayrıldı.

Trump sahneden indirilirken yumruklarını havaya kaldırdı. Kollarını kaldırdığında kalabalık tezahürat etti.

Muhabirler duman gördüler ve ilk başta havai fişek sesi duyduklarını düşündüler ancak herkes eğildi ve kolluk kuvvetleri Trump'ı çevreledi.

Biden ve siyasi dünya tepki gösteriyor

Beyaz Saray yetkilisine göre Başkan Joe Biden, Cumartesi günü ilerleyen saatlerde Trump ile görüştü. Ayrıca Shapiro ve Butler Belediye Başkanı Bob Dandoy ile de görüştü.

Biden, Delaware'den yaptığı açıklamada saldırıyı "iğrenç" olarak nitelendirdi ve kamera karşısında yaptığı açıklamada kolluk kuvvetlerine teşekkür etti.

"Amerika'da bu tür şiddete yer yok. Bu iğrenç. Bu iğrenç," dedi Biden. "Ülkeyi birleştirmemizin nedenlerinden biri bu. Bunun olmasına izin veremeyiz."

Biden, "Herkesin bunu kınaması gerekiyor" diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi