Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Kalp yetersizliği ve ritim bozukluğu için kullanılan ONEPTUS ilacının SGK geri ödeme listesine alınması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi iletmiştir.
Kalp yetersizliği (KY), kalpteki yapısal veya işlevsel bozukluklardan kaynaklanan, hastalarda tipik olarak nefes darlığı, halsizlik, ayak bileklerinde şişme gibi belirtilerin görüldüğü, yaşamı tehdit eden bir sağlık sorunudur. Amerikan Kalp Birliği (American Heart Association) 2030 yılına kadar kalp yetersizliği hasta sayısında yaklaşık %46’lık bir artış beklendiğini; 2030’da ABD’de 18 ve üzeri yaş grubunda 8 milyondan fazla kişide kalp yetersizliği görüleceğini öngörmüştür. Ülkemizde ise 3-4 milyon civarında kişinin kalp yetersizliği ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu kişilerin önemli bir kısmı, hastalık nedeniyle günlük işlerini yapamayacak kadar ağır durumdadır. Kalp yetersizliği hastalarının sağ kalım oranları bağırsak, meme veya prostat kanserlerinden bile düşüktür.
Öte yandan, kalp yetersizliğinin pek çok tipi önlenebilirdir ve hastaların yaşam kalitelerini ve genel sağ kalım oranlarını iyileştirmek mümkündür. Özellikle son yıllarda kalp yetersizliği ve ritim bozukluğu için kullanılan ONEPTUS isimli ilaç, hastalara umut olmuştur. Ne var ki, bu ilacın masrafı SGK tarafından karşılanmamakta, 24/26mg, 49/51mg ve 103mg’lık dozları bulunan ilacın aylık masrafı 1100 TL’yi bulabilmekte, hastalar ilacın ücretini ödemekte zorlanmaktadır. Bu nedenle kalp yetersizliği hastaları ve yakınları, ilacın SGK tarafından karşılanması için kampanyalar başlatmış, fakat Bakanlığınızdan bu konuda bir yanıt alamamışlardır.
- Kalp yetersizliği ve ritim bozukluğu yaşayan hastalar için hayati önem taşıyan ONEPTUS ilacı SGK geri ödeme listesine alınacak mıdır?
- Kalp yetersizliğinden korunmayı desteklemek için bir programınız var mıdır?
- Sağlık çalışanları arasında kalp yetersizliği farkındalığını arttırmak için yürüttüğünüz bir eğitim veya kampanya var mıdır?
- Kalp yetersizliği hastalarını ve yakınlarını desteklemek ve KY hastaları için evde bakım hizmetini geliştirmek için bir planlamanız var mıdır?
- Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı gibi kalp yetersizliğine neden olabilecek rahatsızlıkların KY’ye neden olmasını önlemek için ne gibi sağlık tedbirleri alınmaktadır?