Katar ve Fransa'nın aracılık ettiği bir anlaşma uyarınca İsrailli rehineler için ilaçların Gazze'ye girmesine ilk kez Perşembe günü izin verildiği ve Filistinlilere yardım malzemeleri sevkiyatına izin verildiği bildirildi.
Bu gelişme, BM yardım koordinasyon ofisi OCHA'nın Çarşamba akşamı yaptığı son güncellemede, İsrail'in işgal altındaki topraklarda devam eden "yoğun" bombardımanını ve Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e roket ateşi açıldığını bildirmesinin ardından geldi.
Refah çekişmesi
BM Dünya Gıda Programı'na ( WFP) göre, devam eden şiddet, yardım yardımlarının Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın çok ötesine dağıtılmasını neredeyse imkansız hale getirdi; burada 1,2 milyondan fazla insan tehlikeli derecede kalabalık koşullarda plastik örtüler altında barınıyor.
WFP MENA Kıdemli İletişim Sorumlusu ve Sözcüsü Abeer Atefa, “ Refah'ın ötesindeki alanlar neredeyse felaket düzeyinde bir yardım ” dedi. Onun yorumları, Gazze'deki beş vilayetin tamamına ulaşmak için çalışan diğer BM kuruluşlarının daha fazla erişim sağlanması yönünde tekrarlanan çağrıları yansıtıyordu.
Yılın ilk iki haftasında insani yardım kuruluşları Gazze Vadisi'nin kuzeyine hayat kurtaran malzemeleri ulaştırmak için 29 görev planladı; OCHA'ya göre İsrail yetkilileri geri kalanları reddettikten sonra yalnızca dört kişiden biri bunu başardı.
BM yardım kanadı ayrıca, başlangıçta İsrail yetkilileriyle koordine edilen iki ek misyonun, "tahsis edilen rotaların uygulanamaması veya kontrol noktalarında aşırı gecikmeler nedeniyle, görevlerin güvenli çalışma pencereleri sırasında başarılı olmasına izin vermemesi nedeniyle tamamlanamadığına" dikkat çekti. .
Hala Gazze'de tutulduğuna inanılan 100'den fazla İsrailliden yaklaşık 45'inin kronik hastalıklar veya diğer hayat kurtarıcı ilaçlar için tedaviye ihtiyacı olduğu bildirildi.
Montaj ücreti
Bu arada, Gazze'de devam eden bombardıman ve ağır çatışmalar nedeniyle son iki günde 160'tan fazla Gazzeli öldü ve 350'den fazla Gazzeli de yaralandı. OCHA, bölgedeki sağlık yetkililerine dayandırarak, savaşın başlamasından bu yana öldürüldüğü doğrulanan toplam Filistinli sayısını 100'e çıkardı. 24.400'ün üzerinde.
OCHA, Salı ve Çarşamba günü Gazze'de çıkan çatışmalarda üç İsrail askerinin de öldürüldüğünü bildirdi; bu, Hamas liderliğindeki İsrail'e koordineli saldırılarda yaklaşık 1.200 ölü ve 250 kadar kişinin rehin alındığı 7 Ekim'den bu yana 191 İsrailli savaşçının öldüğü anlamına geliyor. İsrail'den büyük misilleme.
OCHA bu haftanın başlarında, savaşın yol açtığı yıkımın artık " İsrail'den Gazze'ye giden üç su boru hattından yalnızca birinin" işler durumda kaldığı uyarısında bulundu.
Kötü sağlık koşulları ve açlığın neden olduğu ishal ve diğer hastalıkların rekor düzeyde olduğu bir ortamda, BM yardım ofisi, kapasitesi günde 17.000 metreküpe yakın olan Deir el Balah su boru hattının acilen onarılması gerektiğini kaydetti.
OCHA, "Su, hijyen ve sanitasyon (WASH) ortakları, sürekli erişim ve gerekli malzemelerin sağlanmasına rağmen onarımların dört haftaya kadar sürebileceğini tahmin ediyor" dedi.
UNICEF başkan yardımcısı çocuklara yönelik savaşın devam ettiği konusunda uyardı
BM çocuk ajansı UNICEF'in başkan yardımcısı Ted Chaiban Perşembe günü , bu hafta Gazze'ye yaptığı üç günlük ziyarette "şimdiye kadar gördüğüm en korkunç koşullardan bazılarına" tanık olduğu konusunda uyardı.
Bir açıklamasında, "Son ziyaretimden bu yana durum felaketten neredeyse çökme noktasına geldi" dedi.
“UNICEF Gazze Şeridi'ni dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer olarak tanımladı. Bunun çocuklara yönelik bir savaş olduğunu söyledik. Ancak bu gerçekler pek anlaşılacak gibi görünmüyor .
“Gazze Şeridi'nde çatışmaların artmasından bu yana öldürüldüğü bildirilen yaklaşık 25.000 kişinin yüzde 70'e yakınının kadın ve çocuk olduğu bildiriliyor. Çocukların öldürülmesi derhal durdurulmalı .”
Tanıştıkları arasında Han Yunus'taki El Nasır Hastanesi'nde tedavi gören 11 yaşındaki Sama adında bir kız da vardı.
“Bombardıman sırasında şarapnel parçalarına maruz kaldıklarında arkadaşlarıyla birlikte atlıyordu. Şarapnel parçası Sama'nın karnını keserek onu dalağını çıkarmak için ameliyata zorladı. Hastanede iyileşiyor, etrafındaki herkesten izole edilmiş durumda çünkü artık hastalık ve enfeksiyonlarla dolu bir savaş bölgesinde bağışıklık sistemi zayıflamış durumda."
Ayrıca 13 yaşındaki İbrahim ile tanıştığını da şöyle anlattı: “Ailesiyle birlikte kendilerine güvenli olduğu söylenen bir bölgede özel bir sığınaktayken etraflarındaki her şey çöktü. İbrahim'in eli ağır hasar gördü ve hızla enfeksiyon kaptı. İlaç olmayınca kangren oluştu ve sonunda anestezi olmadan yapılan amputasyon sırasında kolunu kaybetti."
Bu çocukların ve ailelerinin “insani ateşkes için artık bekleyemeyeceğini” ve aynı zamanda iki İsrail çocuğunun hala güvenli ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gereken Filistin militanları tarafından rehin tutulduğunu hatırlattığını söyledi.
"Bu böyle devam edemez."