İsrail yetkililerinin 7 Ekim'den sonra gözaltına aldığı Gazzeli Filistinli işçiler, haftalarca kimseyle görüştürülmeden gözaltında tutulduktan sonra 3 Kasım 2023'te Kerem Şalom kapısından Gazze'ye serbest bırakıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail yetkililerinin 7 Ekim saldırılarından sonra Gazze'den gelen binlerce işçiyi birkaç hafta boyunca kimseyle görüştürülmeden gözaltında tuttuğunu , en azından bazılarının insanlık dışı ve aşağılayıcı koşullara maruz bıraktığını söyledi. Binlerce kişi de işgal altındaki Batı Şeria'da geçerli yasal statüleri olmadan ve tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

7 Ekim'den sonra gözaltına alınanlar İsrailli yetkililer tarafından İsrail ve Batı Şeria'da tutuldu ; bazılarının saldırılarla bağlantılı olduğu veya saldırılarla ilgili bilgileri olduğu iddiasıyla sorguya çekildiği bildirildi . 3 Kasım'da 3.000'den fazla Filistinli işçi gözaltından serbest bırakıldı ve Gazze'ye nakledildi. İsrailli yetkililer, 7 Ekim'de İsrail'de Gazze'den gelen toplam işçi sayısını veya gözaltına alınan veya tutuklu kalan işçilerin sayısını henüz açıklamadı. İsrail yetkilileri Gazzeli herhangi bir işçinin herhangi bir suçla itham edilip edilmediğini açıklamadı.

Kıdemli Michelle Randhawa , "İsrail yetkilileri binlerce işçiyi haftalarca hiçbir suçlama olmaksızın kimseyle görüştürülmeden gözaltında tuttu ve en azından bazılarını aşağılayıcı kötü muameleye maruz bıraktı" dedi.mültecive İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde göçmen hakları görevlisi. "7 Ekim saldırılarının faillerinin ve yardımcılarının aranması, İsrail'de çalışma izni verilen işçilere kötü davranılmasını haklı çıkarmaz."

İsrailli yetkililere göre, 7 Ekim'de Hamas liderliğindeki saldırılarda çoğu sivil olmak üzere tahmini 1.200 kişi öldü. Gazze yetkililerine göre, çatışmalar sırasında 8.500'den fazlası çocuk olmak üzere 21.600'den fazla Filistinli öldürüldü .

7 Ekim'de tahminen 18.500 Gazzeli işçinin İsrail'de çalışma izni vardı, ancak o gün kaç kişinin İsrail'de olduğu belli değil . İzin almak için Gazze'den başvuranlar sıkı güvenlik değerlendirmelerinden geçiyordu .

İnsan Hakları İzleme Örgütü 19 ve 21 Aralık tarihlerinde İsrail ordusuna ve İsrail Cezaevi Hizmetleri'ne bulgularını içeren bir yazı yazarak yorum talep etti ancak bu yazının yazıldığı an itibarıyla herhangi bir yanıt alamadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 7 Ekim'den sonra İsrail yetkilileri tarafından gözaltına alınan Gazzeli dört işçiyle konuştu. Üç işçi, 3 Kasım'dan önce Batı Şeria'ya, biri de 3 Kasım'da Gazze'ye serbest bırakılan küçük bir grubun parçasıydı.

Bir adam, çalışma izninin iptal edildiğini ve çalışma izinlerinin saklandığı telefon uygulaması Al Munasiq'ten silindiğini fark ettikten sonra Batı Şeria'ya gitmeye çalıştı . Batı Şeria'ya giderken bir kontrol noktasında durdurulduğunu, gözlerinin bağlandığını, ellerinin fermuarlarla sıkıca bağlandığını ve önce Ofer hapishanesine, ardından da bilinmeyen ikinci bir yere götürüldüğünü söyledi. Orada şunları söyledi: “Tüm kıyafetlerimi çıkarmaya zorladılar… ve fotoğrafımı çektiler… Beni çok dövdüler, bu sırada çıplaktım, aşağılayıcıydı. En kötü kısmı köpeklerin bana saldırmasıydı. Gözlerim bağlanmıştı ve metal prangalarla kelepçelenmiştim, köpeklerin birileri tarafından mı kontrol edildiğini yoksa bana saldırmaya mı bırakıldığını bilmiyordum, çok korktum.”

Sorguya çekildi ve Gazze'nin hava haritasında evini tanımlaması istendi ve ayrıca belirli kişiler hakkında sorular soruldu. Daha sonra 3 Kasım'da Gazze'ye Kerem Şalom geçişinde serbest bırakıldı.

Başka bir adam, İsrail polisinin, İsrail'in güneyindeki bir şehir olan Rahat'ta, 7 Ekim saldırılarından sonra kendisini ve diğer Gazzeli işçileri tutukladığını ve İsrail'in Ofakim kentindeki bir askeri üsse götürdüğünü söyledi.

[İsrail güçleri] “bizi soyundurdu” dedi. “[Biz] tamamen çıplaktık. Bize giymemiz için Pampers ve ince beyaz tulumlar verdiler…. 10 gün boyunca gözleri bağlı ve kelepçeli kaldık. Hiçbir zaman yanıt alamadık, yalnızca sözlü saldırılar ve ölüm tehditleri geldi.”

Saatlerce dövüldüğünü, sonra çakıl üzerinde yüzükoyun sürüklendiğini, kelepçeli elleriyle bir duvara ya da çite bağlandığını, ardından tekrar dövüldüğünü anlattı: “Ne zaman yere düşsem ayağa kalkmaya zorlanıyordum ve yine daha çok dayak yiyordum. ve yere düştüm. Her dayak ve düşmeyle ellerimdeki plastik fermuarlar daha da sıkılaşıyor ve daha acı verici hale geliyordu.”

Daha sonra Ofer hapishanesine nakledildi ve burada Batı Şeria'ya serbest bırakılana kadar dört veya beş gün daha kaldı.

Rahat'ta çalışan başka bir adam, kendisinin ve diğer işçilerin 9 Ekim veya civarında tutuklanarak Rahat polis karakoluna götürüldüğünü söyledi. Gözleri ve elleri arkalarından fermuarlıyken, “İsrail güçleri sürekli bize küfrediyor… ve öldürmekle tehdit ediyordu. biz.... 12 saat boyunca alıkonulduk. Suya ya da banyoyu kullanmamıza izin verilmiyordu.”

İsrail güçleri de onu Ofer hapishanesine nakletti ve orada Gazze'de Hamas konusunda sorguya çekildiğini söyledi. 22 Ekim'de İsrail yetkilileri onu Filistin Kızılayı sağlık görevlilerine teslim etti ve onlar da onu ambulansla Ramallah Devlet Hastanesi'ne götürdüler ve burada personel fermuar yaralarını tedavi etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü bileklerindeki yara izlerini gördü.

İsrail askeri sözcüsü, Haaretz'e biri kanserli, biri şeker hastası iki Gazzeli işçinin İsrail gözaltında öldüğünü doğruladı ve şunları söyledi: “İkisi, tesislere varmadan önce yakaladıkları karmaşık tıbbi durumlar nedeniyle öldü. Ölümleriyle ilgili soruşturma sürüyor." Her iki adam da 7 Ekim'den sonra tutuklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün görüştüğü erkeklerden biri, Ofer'de yanında bir kanser hastasının bulunduğunu ve birkaç gün sonra acı çekerek öldüğünü söyledi.

İsrailli insan hakları grupları Gisha ve HaMoked, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, Gazze'deki ailelerin, İsrail'de çalışma izni olan akrabalarından haber almayı kestikleri 7 Ekim'den sonra kendileriyle iletişime geçtiğini söyledi. Her iki kuruluş da tutukluları ziyaret etmek, onlarla telefonla konuşmak ve adli durumlarına ilişkin bilgi almak için izin istedi ancak sonuç alınamadı.

HaMoked'den avukat Nadya Daqqah, "Gazzeli işçiler gözaltındayken hiçbir temasımız olmadı" dedi. "Bundan daha fazla iletişimsizlik olamaz."

23 Ekim'de İsrail'deki altı insan hakları örgütü, İsrail Yüksek Mahkemesi'ne acil bir dilekçe sunarak İsrail yetkililerinin işçilerin nerede, hangi yasaya göre ve ne kadar süreyle gözaltında tutuldukları hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddettiğini belirtti.

2 Kasım'da Gisha ve HaMoked, İsrail Yüksek Mahkemesine ikinci bir acil dilekçe sunarak , "tutukluların... hukuki temsile erişimleri olmadan tutulduğunu" ve "fiziksel şiddet ve psikolojik tacizin yanı sıra... insanlık dışı koşullara" maruz kaldıklarını iddia etti.

2 Kasım'da İsrail kabinesi , "savaşın başladığı gün İsrail'de bulunan Gazzeli işçilerin" Gazze'ye iade edilmesi yönünde oy kullandı. Ertesi gün İsrail yetkilileri 3.026 Filistinli işçiyi Kerem Şalom geçiş noktası üzerinden Gazze'ye serbest bıraktı. Mahkeme, işçilerin 3 Kasım'da serbest bırakılmasını göz önünde bulundurarak 13 Kasım'da dilekçeyi reddetti .

Serbest bırakılan Filistinli işçiler elektrik şokuna maruz kalma, idrara çıkma, köpeklerin saldırısına uğrama ve birkaç gün boyunca yiyecek ve su olmadan alıkonulma dahil olmak üzere gözaltı sırasındaki tacizleri ve aşağılayıcı koşulları anlatan medya röportajları verdi . İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hesapları doğrulayamadı. Gisha, aileleriyle ya da avukatlarıyla herhangi bir iletişim kurmadan gözlerinin bağlandığını , dövüldüğünü ve alıkonulduğunu benzer şekilde anlatan iki kardeşle röportaj yaptı .

9 Kasım'da İsrail hükümeti, "[Gazze'nin] yasadışı sakinlerinin gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesine" ilişkin bir acil durum yönetmeliği yayınladı. Yönetmelik, İsrailli yetkililerin çalışma izinlerini iptal etmesi nedeniyle Gazzeli işçilerin artık İsrail'de bulunmalarının yasal bir dayanağının bulunmadığını ve sınır dışı edilene kadar gözaltında tutulacağını belirtiyor. Yönetmelik gözaltı sürelerine sınırlama getirirken güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda uzatmalara da izin veriyor.

Batı Şeria'ya kaçan veya serbest bırakılan  Gazzeli işçinin durumu ise belirsizliğini koruyor. Birçoğu Filistin Yönetimi ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan geçici barınaklarda yaşıyor. Kasım ayı sonlarında İsrail Savunma Kuvvetlerinin özel evlerde barınan Gazzeli işçileri tutukladığına dair haberler var .

İsrail, 10 Kasım'da Filistin Yönetimi ile koordineli olarak Batı Şeria'da barınan Gazze'den gelen 982 işçiden oluşan bir grubu Kerem Şalom sınır kapısı üzerinden Gazze'ye nakletti .

28 Kasım'da İsrail yetkilileri, Kerem Şalom sınır kapısını kullanarak 300 Filistinli işçiyi Gazze'ye serbest bıraktı . Gisha'nın hukuk departmanı başkanı Osnat Cohen-Lifshitz'e göre bu işçiler Anatot askeri üssünden serbest bırakıldı.

Rusya’dan İdlib’deki Saldırılar Hakkında Açıklama Rusya’dan İdlib’deki Saldırılar Hakkında Açıklama

Randhawa, "İsrailli yetkililer, 7 Ekim'de Gazze'den kaç işçinin İsrail'de olduğunu, kaç kişinin gözaltına alındığını, gözaltında kalıp kalmadığını ve gözaltı gerekçelerini açıklamalı" dedi. "Gözaltındaki kötü muamele raporlarını soruşturmalı ve tüm tutuklulara insani muamele yapılmasını sağlamalılar."

Editör: Süleyman Devrim Boğa