BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü Sudan'daki savaşan tarafları, çatışma bölgelerinde mahsur kalan sivillerin tıbbi tedavi, yiyecek ve diğer temel malzemeleri alabilmeleri için en az üç gün boyunca ateşkese uymaya çağırdı. 

Ramazan'ın bitişi münasebetiyle Ramazan Bayramı kutlamaları sırasında silahları susturma çağrısı, Afrika Birliği'nin (AU) sanal ortamda düzenlediği sanal kriz toplantısının ardından geldi.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere brifing veren Ruhani, "Bu, çatışmalara ara vermenin ve kalıcı bir ateşkesin yolunu açmanın ilk adımı olmalı" dedi .

Diyalog ve geçiş

AU toplantısı BM, Arap Devletleri Ligi, Doğu Afrika bloğu IGAD, Avrupa Birliği ve rakip askeri grupların yaklaşık bir haftadır iktidar mücadelesi verdiği Sudan'daki düşmanlıklara son verme taahhüdünde bulunan ülkeleri bir araya getirdi. .

Sudan silahlı kuvvetleri ile sivil yönetime dönüş konusunda anlaşmazlığa düşen paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişi öldü.

İnsani yardım görevlilerinin de saldırılar ve yağma nedeniyle hayat kurtarma operasyonlarını gerçekleştirmeleri engellendi.

Bay Guterres, düşmanlıkların sona ermesini , sivil bir hükümetin atanmasıyla başlayarak başarılı bir geçişe izin veren ciddi bir diyalogun izlemesi gerektiğini söyledi.

BM personeli için endişe

İnsani yardım çalışanlarının ve varlıklarının hedef alınmasını kınadı ve taraflara, yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamak da dahil olmak üzere uluslararası yükümlülüklerini hatırlattı.

“ Birçoğu aktif çatışma bölgelerinde evlerinde mahsur kalan Birleşmiş Milletler personelinin durumu hakkında da son derece endişeliyimOnlara destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye konuştu.

Çatışmaların çoğu, sakinlerin günlerdir evlerinde mahsur kaldığı başkent Hartum'da meydana geldi.

Sağlıkla ilgili endişe

Tahliye giderek zorlaşsa da binlerce kişi şehirden kaçtı. İnsani yardım görevlileri, insanların yiyecek, yakıt ve diğer hayati malzemelerinin tükenmekte olduğu ve çoğunun acilen tıbbi bakıma ihtiyacı olduğu konusunda uyarıyor.

“Sudan'daki durum giderek daha endişe verici ve yürek parçalayıcı. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ana kadar 330'dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 3 bin 200 kişinin de yaralandığını yazdı.

Tedros, başta siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar olmak üzere tüm can kayıplarını kınadı. Sağlık tesislerine yönelik saldırıların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunun altını çizerek, güçlerin sağlık tesislerini işgal ettiğine dair raporlarla ilgili derin endişelerini dile getirdi.

Hizmetler kaos içinde

"Güvenli erişimin, elektrik, gıda, su, personel eksikliği ve azalan tıbbi malzeme,  birçok sağlık tesisinin tam da acil bakıma ihtiyaç duyan binlerce yaralının olduğu bir zamanda çalışmasını neredeyse imkansız hale getiriyor " dedi.

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) başkanı ayrıca tarafları erkek ve kız çocuklarını zarar görmekten korumaya yönelik uluslararası yükümlülüklerine saygı duymaya ve insani yardımların ihtiyaç sahibi çocuklara hızla ulaşmasını sağlamaya çağırdı.

Ateş altında çocukluk

UNICEF Direktörü Catherine Russell yaptığı açıklamada, "Sudan'da beş gün süren yoğun çatışmalar ve başarısız dört ateşkes, şimdiden  ülkenin çocukları üzerinde yıkıcı bir bedel ödedi" dedi. "Şiddet durmazsa bu ölü sayısı daha da artacak."

Hartum, Darfur eyaletleri ve Kuzey Kordofan'da çatışmalar devam ederken en az dokuz çocuğun öldürüldüğünü ve 50'den fazla çocuğun yaralandığını, ancak güvenliksizliğin bilgi toplamayı ve doğrulamayı zorlaştırdığını söyledi.

 “Etraflarındaki öfkeyle savaşırken okullara ve bakım merkezlerine sığınan çocuklara, bombardıman yaklaştıkça tahliye edilmek zorunda kalan çocuk hastanelerine ve hastanelerin, sağlık merkezlerinin ve diğer kritik altyapıların hasar gördüğüne veya yıkıldığına, temel ve hayat kurtarıcı bakıma erişimin kısıtlandığına dair raporlar aldık.  ve tıp," diye ekledi.

Yoğun bakım kesintiye uğradı

BM yardım kuruluşu OCHA'ya göre Sudan'daki insani ihtiyaçlar, yılın başında zaten rekor seviyelerdeydi ve nüfusun yaklaşık üçte biri, yaklaşık 16 milyon kişi yardıma muhtaç durumda.

Bayan Russell, krizin  akut yetersiz beslenmeden mustarip ve 24 saat bakıma ihtiyaç duyan tahmini 50.000 çocuğa yönelik kritik hayat kurtarıcı bakımı kesintiye uğrattığını  söyledi.

"Savaş, güç kaynağındaki kesintiler ve jeneratörlere yakıt ikmali yapamama nedeniyle Sudan'daki soğuk zinciri de riske atıyor" diye ekledi.

Açlık yükselebilir

Bu arada Dünya Gıda Programı ( WFP ), şiddetin milyonları daha açlığa sürükleyebileceği konusunda uyardı.

WFP, bu yıl Sudan'da yaklaşık 7,6 milyon insanı desteklemeyi planlamıştı, ancak çatışmalar ekiplerin acil durum için kritik gıda dağıtımı, okul yemekleri sağlama ve yetersiz beslenmeyi önleme ve tedavi etme gibi faaliyetleri gerçekleştirmesini engellediği için operasyonları geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.

BM teşkilatı da Cumartesi günü üç personelin çapraz ateşte ölmesi ve iki kişinin ciddi şekilde yaralanması nedeniyle büyük kayıplar verdi. WFP, personelinin, ofislerinin, araçlarının, ekipmanının ve yiyecek stoklarının da doğrudan ateş hattına girdiğini sözlerine ekledi.

BM yardım uçuşları durduruldu

WFP'nin uluslararası toplum adına yönettiği BM İnsani Hava Servisi (UNHAS) artık tamamen yere serildi.  Hartum'da bir uçak tamir edilemeyecek şekilde hasar gördü ve en az 10 araç ve altı yemek kamyonu çalındı .

Ek olarak, Güney Darfur, Nyala'daki WFP misafirhaneleri, ofisleri ve depoları istila edildi ve yağmalandı, bu da 4.000 metrik tona kadar gıda kaybına neden oldu

Sudan'ın sağlık sisteminin neredeyse çökmek üzere olduğu bildirilirken, BM üreme sağlığı kurumu UNFPA , sürekli bakıma ve güvenli bir şekilde doğum yapabilecekleri hastanelere erişime ihtiyaç duyan hamile kadınlardan endişe duyuyor.

Anne adaylarını korumak

 Çarşamba günü UN News'e konuşan UNFPA Bölge Direktörü Laila Bakur  , yalnızca Hartum'da yaklaşık 219.000 anne adayı olduğunu tahmin etti.

"Bakım sağlanması açısından yapabileceğimiz çok az şey olduğunu ve herhangi bir güvenli teslimat şekline erişemediklerini görüyoruz" dedi.

Bayan Baker, UNFPA'nın karşılaştığı trajik vakalardan biri hakkında, çaresizce hastaneye gitmeye çalışırken çapraz ateş arasında kalan ve bir kurşunla vurulan anne adayıyla ilgili olarak konuştu.

"Hastaneye yetiştirilmesine rağmen - UNFPA mümkün olan her yerde rehberlik ve teletıp açısından telefonla bile hizmet veriyor - çocuğu, bebeği kurtarabildik ama kadın ne yazık ki öldü" dedi.

"Sivil yaşama saygı ve tıbbi bakıma erişim konularına çatışan taraflarca saygı gösterilmediği durumlarda, bunun gibi daha fazla vakaya yol açacağından büyük endişe duyuyoruz" diye ekledi.

"Çatışmadaki tüm taraflardan, özellikle sağlık hizmetlerine erişim söz konusu olduğunda, uluslararası insancıl hukuka saygı göstermelerini gerçekten ve içtenlikle diliyor ve istiyoruz."

Editör: Haber Merkezi