BM'nin en üst düzey insani yardım yetkilisi, Pazartesi günü Ukrayna'nın birçok şehrine düzenlenen ölümcül füze saldırılarını güçlü bir şekilde kınarken, başkentin ana çocuk hastanesinden kıdemli bir doktor, Güvenlik Konseyi'ne, hastanenin ateş altına alınmasının ardından hastalar ve sağlık personelinin katlandığı "gerçek cehennemi" anlattı.

Ülkenin çocuk ve kadınlara yönelik iki ana ihtisas hastanesi ile önemli enerji altyapısı ağır hasar gördü, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivilin öldüğü, 110'dan fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

BM Acil Durum Yardım Koordinatörü vekili Joyce Msuya, Salı günü Güvenlik Konseyi'ndeki büyükelçilere yaptığı açıklamada , BM İnsan Hakları Ofisi'nin ( OHCHR ) rakamları doğruladığını, kurtarma görevlilerinin, hastane personelinin ve gönüllülerin enkaz altında kalanları aramak için enkazı temizlemeye devam ettiğini söyledi.

"Kalbim etkilenen herkesle birlikte" diyen Trump, hastanelerin uluslararası insancıl hukuk kapsamında özel korumaya sahip olduğunu yineledi.

Korunan bir hastaneye kasıtlı olarak saldırı düzenlemek bir savaş suçudur ve failler hesap vermelidir.

'Sistematik saldırılar'

Bayan Msuya ayrıca son olayların Ukrayna genelinde sağlık hizmetlerine ve diğer sivil altyapılara zarar veren "derinden endişe verici sistematik saldırı örüntüsünün" bir parçası olduğunu belirtti.

"2024 baharından itibaren saldırılar yoğunlaştı" dedi.

OHCHR, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgaliyle başlayan çatışmalarda, son füze saldırıları dalgasından önce 30 Haziran itibarıyla 11.284 sivilin öldüğünü ve 22.594 kişinin yaralandığını doğruladı.

İsrail'de Rehine Krizi ve Büyük Gösteriler: Netanyahu'ya Baskı Artıyor İsrail'de Rehine Krizi ve Büyük Gösteriler: Netanyahu'ya Baskı Artıyor

Ayrıca, BM Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), sağlık tesislerini, personeli, ulaşımı, malzemeleri ve hastaları etkileyen 1.878 saldırıyı doğruladı.

Bayan Msuya, okulların, evlerin ve kritik sivil altyapının yıkılmasının yanı sıra, " Ukrayna'daki insani durum açısından sonuçların elbette ciddi olduğunu " vurguladı.

İnsani erişim

Saldırılardan yardım operasyonlarının etkilendiğini, Ukrayna nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan 14,6 milyondan fazla insanın bir tür insani yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Ayrıca Rusya işgali altındaki Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinde yaşayan yaklaşık 1,5 milyon kişiye insani yardım ulaştırılamaması konusunda derin endişe duyduğunu belirtti.

“Ukrayna'daki cephe hattına yakın yaşayan diğer herkes gibi, şüphesiz ki sağlık hizmetlerine, ilaca, yiyeceğe ve temiz içme suyuna acil erişime ihtiyaçları var. Uluslararası insancıl hukuka uygun olarak, tarafsız insani yardımın ihtiyaç duyan tüm siviller için kolaylaştırılması zorunludur,” dedi Bayan Msuya.

Gerekli kaynaklar

Bayan Msuya, insani yardım operasyonlarının devam edebilmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

"Giderek daha karmaşık ve tehlikeli bir ortamda operasyonları sürdürebilmek için bağışçıların insani müdahaleye yönelik finansmanı hızlandırmasına acilen ihtiyacımız var " dedi.

"Siviller ve sivil altyapı üzerindeki düşmanlıkların hafiflemesine veya etkilerinin azalmasına dair hiçbir işaret olmadığı bir ortamda, başka bir kış daha yaklaşırken durum daha da vahim."

Doktor ateş altında 'gerçek cehennemi' anlatıyor

Çocuk hastanesinde kalp cerrahı ve anestezi uzmanı olan Volodymyr Zhovnir, pazartesi günü Kiev'deki tesislerine düzenlenen saldırıda büyükelçilere gördükleri manzarayı anlattı.

"Saat 10:42'de güçlü bir patlama hissettik, yer sallandı ve duvarlar titredi, hem çocuklar hem de yetişkinler korkudan çığlık atıyor ve ağlıyor, yaralılar acıdan ... Gerçek bir cehennemdi" dedi video bağlantısı aracılığıyla.

Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'nin bir bölümünün vurulması sonucu iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Çatışmaların ortasında kalan ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyan Ukraynalı çocukların uzun vadeli ciddi psikolojik etkilerinin yanı sıra, çatışmaların uzun vadeli etkilerinin de olduğunu belirtti.

Bay Jovnir, kanser ve diğer ölümcül hastalıkların tedavi edildiği çocuk hastanelerini vurmanın “ sadece bir savaş suçu olmadığını, aynı zamanda insanlık sınırının çok ötesinde ” olduğunu vurguladı.

Çin: Alevleri körüklemeyin

Çin Büyükelçisi ve Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang , çatışmanın "büyük taşma etkileri olan ciddi bir insani kriz" tetiklediğini belirterek, çatışmanın etkisine dikkat çekti.

"Durmak yerine çatışmalar yoğunlaştı... Bu da ciddi can kayıplarına yol açtı" dedi.

"Çin bu durumdan derin endişe duymaktadır ve çatışmanın taraflarına akılcı ve itidalli davranmaları, uluslararası insancıl hukuka etkin bir şekilde uymaları ve sivil kayıpları önlemek için ellerinden geleni yapmaları çağrımızı yineliyoruz" diye ekledi.

Önceliğin, "Savaş alanını genişletmemek, çatışmayı tırmandırmamak ve hiçbir tarafın ateşi körüklememesi" ilkesine uyularak durumun yatıştırılması gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri: Hastaneye saldırı, birçok saldırıdan biri

ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, meslektaşlarına tek bir nedenle acil toplantıda toplandıklarını söyledi: "Bugün buradayız çünkü Güvenlik Konseyi'nin Daimi Üyesi ve Konseyin mevcut dönüşümlü Başkanı olan Rusya bir çocuk hastanesine saldırdı."

"Bu cümleyi söylemek bile tüylerimi diken diken ediyor" diye ekledi.

Sivillerin, özellikle de çocukların etkilendiği vurgulanan Büyükelçi Thomas-Greenfield, "vahşi saldırının" "tek başına bir olay olmadığını" belirterek, son dönemde tıbbi tesislere yönelik gerçekleştirilen saldırıları örnek gösterdi.

"Gerçek şu ki, Rusya'nın Ukrayna'daki terör kampanyasını sürdürmesiyle ülke çapında yüzlerce çocuk öldürüldü, binlercesi yaralandı ve milyonlarca kişi evlerinden edildi" dedi.

"Ve sonra Rusya'nın sınır dışı ettiği veya zorla transfer ettiği çocuklar var; bu, Ukraynalı gençlerin yalnızca geleceklerini değil, kimliklerini de çalıyor" diye ekledi.

Rusya: Batı, Kiev rejimini korumaya çalışıyor

Rusya Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi , Temmuz ayı Konsey Başkanı Vassily Nebenzia, ulusal kapasitesiyle konuştu.

Batılı meslektaşlarının açıklamalarından, acil toplantıya neden olan "çocuk hastanesine yönelik iddia edilen Rus saldırısı konusunun" "çok da sevindirici bir konu olmadığının açıkça anlaşıldığını belirtti.

"Muhtemelen fotoğraf ve videolarda olup bitene dair çok sayıda analiz görmüşlerdir, buradan bunun Ukrayna hava savunmasına ait bir füze olduğu açıkça anlaşılmaktadır" dedi.

"Burada, Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyelerinin, Kiev rejimini korumak için her yolu denemeye çalışırken sergiledikleri söz jimnastiğinin sihrini görüyorsunuz" diye ekledi.

Büyükelçi Nebenzia, "Bu taktiğin sahtekârlığı, Ukraynalılar tarafından internette yayınlanan grev videosu aracılığıyla hemen fark edildiği üzere, çıplak gözle açıkça ortadadır" dedi.

Ukrayna makamlarının, "kitlelerin dikkatini hükümetin yolsuzluğunun günlük kanunsuzluğundan uzaklaştırmak" için dikkati olaydan uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. 

Ukrayna: Kasıtlı bir hedef

Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın Pazartesi günü toplumun en savunmasız ve savunmasız grubu olan "kanser ve diğer yaşamı tehdit eden hastalıkları olan çocukları" "kasıtlı olarak hedef aldığını" söyledi.

Barış zamanlarında bile bu çocukların çok büyük zorluklarla ve acılarla karşı karşıya olduğunu, çok fazla destek, tedavi ve bakıma ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

"Rusya dün Ohmatdyt [hastanesini] KH-101 seyir füzesiyle vurarak çocuklara karşı duyduğu iğrenç empatiyi bir kez daha gösterdi" diye ekledi.

Füzenin hastane binasına "doğru dalış yaptığı" "an"ı yakalayan video görüntülerine atıfta bulunarak, füzenin kalıntılarının enkazın arasında bulunduğunu ekledi. Ukrayna polisi ve güvenlik servisleri kapsamlı bir soruşturma yürütüyor, dedi büyükelçilere.

"Askeri uzmanların ön değerlendirmesine göre, belirtilen nesneler, Rus ordusunun hizmetinde olan ve uzun menzilli Rus havacılık birlikleri tarafından kullanılan KH-101 stratejik havadan karaya seyir füzesinin parçaları ve bileşenlerine aittir" dedi. 

Editör: Haber Merkezi