Birleşmiş Milletler'in gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlığa son verilmesi için uluslararası bir gün ilan etmesinden on yıl sonra ve CPJ'in bu cinayetleri belgelemeye başlamasından 30 yıldan fazla bir süre sonra, cinayetlerin neredeyse %80'i faili meçhul kaldı. Bir CPJ raporu.
Gazetecileri Koruma Komitesi'nin 2023 Küresel Cezasızlık Endeksi'ne göre, krizin vurduğu Haiti, gazeteci katillerinin serbest kalma ihtimalinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak ortaya çıktı. Karayip ülkesinin CPJ'in katillerin cinayetten paçasını kurtardığı ülkelerle ilgili yıllık listesine ilk kez dahil edilmesinin arkasında çete şiddeti, kronik yoksulluk, siyasi istikrarsızlık ve işlevsiz yargı sisteminin yıkıcı bir birleşimi yatıyor.
Haiti şu anda sırasıyla Suriye ve Somali'nin ardından dünyanın en kötü üçüncü cezasızlık suçlusu konumunda. Somali, Irak, Meksika, Filipinler, Pakistan ve Hindistan'la birlikte kuruluşundan bu yana her yıl endekste yer alıyor. Suriye, Güney Sudan, Afganistan ve Brezilya da yıllardır oradaydı; bu, cezasızlığın kalıcı ve zararlı doğasının düşündürücü bir hatırlatıcısıydı.
Bu ülkelerin gazeteci katillerini yargılamadaki başarısızlığının nedenleri çatışmadan yolsuzluğa, isyandan yetersiz yasa uygulamalarına ve bağımsız gazetecileri öldürmeye istekli olanları cezalandırma konusunda siyasi çıkar eksikliğine kadar uzanıyor. Bu devletler demokrasileri ve otokrasileri, kargaşa içindeki ulusları ve istikrarlı hükümetlere sahip olanları içerir. Bazıları yıllardır süren savaşlardan çıkıyor ancak düşmanlıkların yavaşlaması gazetecilere yönelik zulme son vermiyor. Ve cezasızlık sağlamlaştıkça, bu durum gelecekteki katilleri cesaretlendirecek ve paniğe kapılan gazetecilerin ya ülkelerinden kaçması, habercilikten vazgeçmesi ya da mesleği tamamen bırakması nedeniyle bağımsız haberciliğin azalmasına yol açabilecek bir kayıtsızlığa işaret ediyor.
Bu yılki endeks, Birleşmiş Milletler'in 2 Kasım'ı Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü olarak ilan ettiği 1 Eylül 2013 ile 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında, çalışmaları nedeniyle öldürülen 261 gazeteciyi belgeliyor. yıllık dönemde bu vakaların 204'ünden (yüzde 78'den fazlası) kimse sorumlu tutulmadı.
(7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşında öldürülen gazeteciler, ölümleri 10 yıllık endeks döneminin dışında kaldığı için buraya dahil edilmemiştir.)
Yüzde 78'lik cezasızlık oranı, CPJ'nin on yıl önce kaydettiği yüzde 90'lık oranla karşılaştırıldığında hafif bir gelişme. Ancak iyimserlik nedeni olarak görülmemeli. Cezasızlık hala yaygın ve gerçek şu ki neredeyse her beş gazeteci katilinden dördü hâlâ cinayetten paçayı sıyırıyor.
Genel olarak CPJ , takip etmeye başladığı 1992 yılından bu yana işleriyle bağlantılı olarak 956 gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti. Toplam 757 gazeteci (%79'dan fazlası) hiçbir şekilde yargılanmadı.
CPJ'in cezasızlık endeksi, 10 yıllık süre içinde en az beş faili meçhul cinayetin işlendiği ülkeleri kapsıyor. Yalnızca tam cezasızlığı içeren davalar listelenmiştir; bazılarının hüküm giydiği ancak diğer şüphelilerin serbest kaldığı (kısmi dokunulmazlık) bu durum söz konusu değildir. Her ülkenin sıralaması nüfus büyüklüğüne göre hesaplanıyor; bu da Meksika ve Hindistan gibi daha kalabalık ülkelerin, gazeteci cinayetlerinin daha fazla olmasına rağmen listede daha alt sıralarda yer aldığı anlamına geliyor.
Ancak cezasız kalmanın zararlı etkileri, CPJ'nin yıllık endeksinde demirbaş haline gelen ülkelerin ötesine geçiyor . Cezasız cinayetler her yerdeki yerel gazeteciler üzerinde korkutucu bir etki yaratıyor, basın özgürlüğünü aşındırıyor ve kamu yararına çalışan haberciliği azaltıyor.
Endeksin ötesinde
İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da CPJ'nin bu yılın başlarında yayınlanan “Ölümcül Model” raporu için röportaj yaptığı Filistinli gazeteciler, İsrail Savunma Kuvvetlerinin El Cezire Arap muhabiri Shireen Abu'yu ölümcül bir şekilde vurmasının ardından güvenliklerine yönelik artan korkular nedeniyle haberlerinin zayıfladığını söyledi . Mayıs 2022'de Akleh . CPJ'nin araştırması, 22 yıl içinde İsrail askeri ateşi sonucu 20 gazetecinin ölümünden kimsenin sorumlu tutulmadığını ortaya çıkardı. Raporda, "Bu davalardaki cezasızlık, basın özgürlüğünü ciddi şekilde baltaladı ve gazetecilerin haklarını güvencesiz bıraktı" denildi. (İsrail dokunulmazlık endeksinde yer almıyor çünkü endeks döneminde öldürülen beşten az gazeteci
cinayetin hedefi olarak sınıflandırılıyor.) Tipik olarak gazeteciler için en güvenli yerler olarak kabul edilen Avrupa Birliği'ndeki bazı ülkelerde basın özgürlüğü koruma altına alındı . Malta, Slovakya, Yunanistan ve Hollanda'da gazeteci cinayetlerinin faili meçhul kalmasıyla baskı artıyor.
Malta ve Slovakya'da Daphne Caruana Galizia ve Ján Kuciak'ın öldürülmesinde tam adalet henüz sağlanamadı. Yunanistan, CPJ'nin de aralarında bulunduğu insan hakları gruplarının işbirliğiyle hazırlanan “A Safer World for the Truth” adlı yakın tarihli bir raporla Sokratis Giolias'ın 2010 yılında öldürülmesinden dolayı henüz kimseyi sorumlu tutmadı ve yetkililerin Giolias ve 11 yıl sonra Yorgos Karaivaz'ın benzer şekilde öldürülmesi .
Acı gerçek şu ki, neredeyse her beş gazeteci katilinden dördü hâlâ cinayetten kaçıyor.
Hollanda'da, Hollandalı muhabir Peter R. de Vries'in 2021 yılında bir TV stüdyosundan ayrılırken vurularak öldürülmesiyle ilgili dokuz şüpheli yargılanmayı bekliyor. De Vries ve Karaivaz'ın çalışmaları nedeniyle hedef alınıp alınmadığı belirsizliğini korurken, Yunanistan'daki ve Holland CPJ'e ölümlerinin medya camiasında güvensizlik ve otosansür bıraktığını söyledi. Hollanda'da işle ilgili ölüm tehditleri nedeniyle tam polis koruması alan ilk gazeteci olan Hollandalı suç muhabiri Paul Vugts, CPJ'ye De Vries'in ölümünün “gazeteciler üzerinde caydırıcı bir etki yarattığını” söyledi .
Gazeteciler için daha az güvenli olduğu düşünülen ülkelerde, haberlerine yönelik şiddetli misillemeler de devam ediyor.
Orta Afrika ülkesi Kamerun'da , gazeteci Martinez Zogo'nun parçalanmış cesedi 22 Ocak 2023'te bulundu. Zogo ile bağlantısı olan en az bir gazeteci daha, Jean-Jacques Ola Bebe, 12 gün sonra ölü bulundu. Zogo tarafından kendilerinin de ölüm listesinde yer aldıkları konusunda uyaran birçok gazeteci ülkeden kaçtı; diğerleri otosansürü tercih etti. Temmuz ayında BM'ye sunulan bir raporda, "Kamerun polisi, istihbarat teşkilatları, ordu ve devlet dışı aktörler tarafından gazetecilerin öldürülmesi, fiziksel saldırıları, kaçırılması, işkence edilmesi ve taciz edilmesi, [medya üzerinde] ciddi bir caydırıcı etki yaratmaya devam ediyor" ifadesine yer verildi . CPJ'in de dahil olduğu bir grup tarafından Birleşmiş Milletler.
Adalete giden zorlu yol
1992'den bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı yalnızca 47 (yüzde 5'ten az) için tam adalet sağlandı . CPJ'in verileri, uluslararası baskı, evrensel yargı yetkisi ve hükümetteki değişiklikler gibi faktörlerin bu cezanın güvence altına alınmasında etkili rol oynayabileceğini gösteriyor.
Dönüm noktası niteliğindeki bir örnek: Perulu gazeteci Hugo Bustíos Saavedra. Bustios , 24 Kasım 1988'de hükümet güçleri ile Aydınlık Yol gerillaları arasındaki çatışmayı takip ederken bir ordu pusuda öldürüldü . Peru ceza mahkemesinin , o zamanlar Bustios'un öldürüldüğü bölgedeki ordunun istihbarat şefi olan Daniel Urresti Elera'yı cinayetteki rolünden dolayı 12 yıl hapis cezasına çarptırması neredeyse 35 yıl sürdü . ( Bustios davasının zaman çizelgesini burada keşfedin. )
Urresti'nin mahkûmiyeti , Peru liderliğindeki değişen iç politika, Peru Yüksek Mahkemesi'nin askeri görevlileri koruyan 1995 af yasasını fiilen iptal etmesinin ardından insan hakları davalarına ilişkin soruşturmaların yeniden başlatılması ve CPJ de dahil olmak üzere insan hakları gruplarının 1995'te devam eden savunuculuğunun birleşiminden kaynaklandı. Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Rus özel paralı asker grubunun lideri Yevgeny Prigozhin'in, birliklerine Moskova'ya yürüme emrini verdikten iki ay sonra bir uçak kazasında öldürülen Yevgeny Prigozhin'in Ağustos ayındaki ölümü , 2018'deki cinayetler hakkında bilgisi olanların bu konuda bilgi sahibi oldukları yönünde umutlara yol açtı. CPJ'in Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said , üç Rus gazetecinin öne çıkabileceğini yazıyor . Gazeteciler Orkhan Cemal , Kirill Radchenko ve Aleksandr Rastorguyev , Wagner'in buradaki faaliyetlerini araştırmak için ülkeye geldikten üç gün sonra vurularak öldürüldü.
Cezasız cinayetler her yerdeki yerel gazeteciler üzerinde korkutucu bir etki yaratıyor, basın özgürlüğünü aşındırıyor ve kamu yararına çalışan haberciliği azaltıyor.
Bir ülkenin insanlığa karşı suçları nerede işlendiğine bakılmaksızın kovuşturmasına olanak tanıyan evrensel yargı yetkisi de etkili bir araç olabilir. Gambiyalı gazeteci Deyda Hydara'yı öldüren "Ormancılar" ölüm mangasının bir üyesi olmakla suçlanan Bai Lowe, Almanya'da yargılanıyor ; Yahya Jammeh diktatörlüğü sırasında insan hakları ihlalleriyle suçlanan ve Gambiya dışında yargılanan ilk kişi.
Soruşturmalar mutlaka kovuşturmaya yol açmasa bile, yetkilileri faili meçhul katilleri soruşturmaya sevk edebilecek başka bir faktör de uluslararası baskıdır. CPJ'in İsrail ordusu tarafından öldürülen gazetecilerle ilgili "Ölümcül Model" raporu, yetkililerin yabancı pasaportlu gazetecilerin öldürülmesini soruşturma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Raporda, "İsrail'in gazeteci cinayetlerini soruşturma veya araştırdığını iddia etme derecesi dış baskıyla ilişkili görünüyor" denildi .
Bustios davası bir umut ışığı sunmuş olabilir. Ancak aynı zamanda adalete giden yolun uzun ve dolambaçlı olabileceğinin de altını çiziyor ve öldürülen gazetecilerin büyük çoğunluğu için bu yol hiçbir zaman gelmiyor.
Endeksteki ülkeler hakkında daha fazla bilgi
1) Suriye
Suriye'de 2023 endeks döneminde 14 gazeteci cezasız bir şekilde öldürüldü. Beşar Esad rejimine karşı ilk ayaklanmanın bölgesel ve küresel güçlerin dahil olduğu geniş çaplı bir savaşa dönüşmesi ve militan İslam Devleti'nin (İD) Suriye topraklarının kontrolünü ele geçirmeye başlamasıyla 2013 ile 2016 yılları arasında on kişi öldü. 2013 ile 2016 yılları arasında öldürülen 10 kişiden sekizini IŞİD'in öldürdüğüne inanılıyor. Esad ülkenin büyük bir kısmının kontrolünü yeniden ele geçirdiğinden beri çatışmalar hafifledi , ancak çok sayıda gazetecinin sürgüne kaçması ve askeri yetkililerin taciz etmeye devam etmesi nedeniyle Suriye medyası ağır bir darbe aldı. Gazetecileri tehdit edin veya gözaltına alın .
2) Somali
Endeksin son sekiz yıldır en kötü performansını sergileyen Somali, 2023 endeksinde Suriye'nin altına geriledi. İkinciliğe bu düşüş, Somali'nin cezasızlık sicilinde bir iyileşmeye işaret etmiyor; bunun yerine sıralamaların hesaplanmasında kullanılan yöntemden kaynaklanıyor: 2013'te öldürülen dört gazeteciden üçü o yılın 1 Eylül'ünden önce öldürüldü, bu da onların bu yılki cezasızlık sıralamasının dışında kaldığı anlamına geliyor. endeks dönemi. Endeks döneminde 11 gazetecinin çoğu 2013 ile 2018 yılları arasında öldü; bunların Somali'de bir İslam devleti kurmayı amaçlayan isyancı bir grup olan Al-Shabaab tarafından öldürüldüğüne inanılıyor . Somali, Al-Shabaab'a karşı yenilenen bir saldırının ortasında istikrarsızlığını sürdürüyor . İsyancı grubu takip etmek tehlikeli, hatta ölümcül bir görev olmaya devam ediyor. Gazeteciler tutuklamalarla, tehditlerle ve tacizle karşı karşıya kalmaya devam ederken medyanın haber yapması ciddi şekilde engelleniyor .
3) Haiti
Haiti'nin endekse girişi, 2019'dan bu yana altı gazetecinin faili meçhul cinayetlerinin ardından geldi. 2022 ve 2023'te, ülke ekonomik krizle baş etmeye çalışırken Haiti'nin büyük bölümünü ele geçiren suç çeteleri tarafından öldürülen yüzlerce Haitiliden beşi öldürüldü. Kriz, bir dizi doğal afet ve 2021'de Başkan Jovenel Moïse'nin öldürülmesinin ardından oluşan siyasi boşluk nedeniyle daha da kötüleşti. Haitili gazeteciler de kaçırıldı ve yaptıkları işin kendilerini diğer sivillere göre daha fazla risk altına soktuğu korkusuyla evlerinden kaçmak zorunda kaldılar . (Haiti'deki koşullar hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.)
4) Güney Sudan
Güney Sudan'da öldürülen beş gazetecinin tümü , kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin 25 Ocak 2015'te Batı Bahr al Ghazal eyaletinde resmi bir konvoya pusu kurması sonucu hayatını kaybetti. Güney Sudan medyası, bağımsızlığını kazandığından bu yana iç savaş ve insan hakları ihlalleriyle boğuşan bir ülkede uzun süredir baskı altında. CPJ son yıllarda çok sayıda taciz , gözaltı , hapse atılma ve bir savaş muhabirinin çapraz ateşte ölme olaylarını belgeledi .
5) Afganistan
Militan İslam Devleti, son on yılda Afganistan'da öldürülen 18 gazeteciden 13'ünün öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi . Yalnızca 2018'de on kişi öldü ; bunlardan dokuzu o yıl 30 Nisan'da Kabil'de düzenlenen çifte intihar bombalı saldırıda ve biri geçen hafta Kandahar'da vurularak öldürüldü. Taliban'ın 2021'de göreve dönmesinden bu yana muhabirlerin ölümcül şekilde hedef alınması yavaşlamış gibi görünse de, çok sayıda gazeteci ülkeden kaçtı ve grubun artan baskıları , ülkenin bir zamanlar canlı olan medya ortamını yok etti .
6) Irak
CPJ, 2017'den bu yana Irak'ta çalışmaları nedeniyle öldürülen herhangi bir gazeteciyi belgelemedi. CPJ'nin veri tabanında listelenen 17 gazeteciden 14'ü, 2013 ve 2015 yıllarında mezhepsel şiddetin yeniden canlandığı bir dönemde öldürüldü. Şiddet hafiflerken, özellikle Irak Kürdistanı'nda gazetecilere yönelik medya kısıtlamaları ve tehditler devam ediyor.
7) Meksika
Meksika'da gazeteci cinayetleri geçen yılın en yüksek seviyesine göre düştü ancak ülke gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Endeks döneminde öldürülen 23 gazeteciden 17'sinin kriminal ateş sonucu öldürüldüğüne inanılıyor. CPJ, gazetecilere yönelik yüksek düzeydeki şiddetin kısmen eyalet ve federal yetkililerin çevreyi muhabirler için daha güvenli hale getirmedeki ve hatta basına karşı işlenen suçları ciddiye almadaki başarısızlığına atfedilebileceğini tespit etti .
8) Filipinler
Filipinler, özellikle radyo gazetecileri için muhabir olarak çalışmak açısından tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor. Ferdinand Marcos Jr., Haziran 2022'de başkan olduğundan bu yana medyaya karşı daha uzlaşmacı bir yaklaşım benimsemiş olsa da CPJ, otosansür kültürünün devam ettiğini ve Marcos'un üslubundaki değişime, verilen zararı telafi edecek somut adımların henüz eşlik etmediğini bildirdi . Rodrigo Duterte yönetimi altında basın özgürlüğü. Filipinler'de Eylül 2013'ten bu yana 20 gazeteci öldürüldü; Marcos'un göreve gelmesinden bu yana üç kişi .
9) Myanmar
Myanmar'da cezasız bir şekilde öldürülen gazetecilerin sayısı beşte kalırken, bu yıl hiçbir yeni vaka belgelenmedi. Ülke ilk kez 2022'de listeye alındı; aynı yıl, ülkenin askeri cuntası düzinelerce gazeteciyi hapse attı ve Şubat 2021'deki darbenin ardından bağımsız haberciliği engellemek için geniş devlet karşıtı yasalar kullandı.
10) Brezilya
Brezilya, Luiz Inácio Lula da Silva'nın 2022'de aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro'yu yenilgiye uğratmasının ardından medyayla yeniden iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor ve hükümet bu yılın başlarında Gazetecilere Yönelik Şiddet Gözlemevi gibi önlemler uygulamaya koyuyor. Brezilya 2023 yılında herhangi bir yeni gazeteci cinayeti kaydetmedi, ancak endeks döneminde Brezilya'da öldürülen 11 gazetecinin katilleri (çoğunlukla suç grupları olduğuna inanılıyor) hâlâ kaçak durumda. 2022'de İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Yerli sorunları uzmanı Bruno Pereira'nın Amazon'da öldürülmesi, bölgedeki çevre muhabirlerinin karşılaştığı tehlikelerin altını çizmeye devam ediyor.
11) Pakistan
Endeksin başlangıcından bu yana her yıl yer alan ülkelerden biri olan Pakistan, bu yılın endeks döneminde sekiz gazetecinin cezasız bir şekilde öldürüldüğünü kaydetti. Dördünün suçlular, ikisinin ise siyasi gruplar tarafından öldürüldüğüne inanılıyor . CPJ, eski Başbakan Imran Khan'ın Nisan 2022'de devrilmesinin ardından ülkede çok sayıda basın özgürlüğü ihlalini belgeledi .
12) Hindistan
Hindistan da 2008'den bu yana her yıl CPJ'nin cezasızlık endeksinde yer alıyor. Eylül 2013'ten bu yana öldürülen 19 kişinin çoğunluğunun, çevre sorunlarından yerel politikaya kadar çeşitli konularda haber yapan suçlular tarafından öldürüldüğüne inanılıyor , ancak gazeteciler bu saldırı öncesinde giderek artan bir baskıyla karşı karşıya kalıyor. ülkenin 2024 seçimleri . Yetkililer , gözaltılar, polis baskınları ve haber sitelerinin engellenmesinin yanı sıra medyaya karşı bir terörle mücadele yasası da kullanıyor .
Arlene Getz, Gazetecileri Koruma Komitesi'nin yazı işleri müdürüdür. Şu anda New York'ta yaşıyor ve Reuters, CNN ve Newsweek'te yabancı muhabir, editör ve yazı işleri müdürü olarak Afrika, Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da çalıştı.
Metodoloji
CPJ'in Küresel Cezasızlık Endeksi, faili meçhul gazeteci cinayetlerinin sayısını her ülkenin nüfusuna göre yüzde olarak hesaplıyor. CPJ bu indeks için 1 Eylül 2013 ile 31 Ağustos 2023 arasında meydana gelen ve faili meçhul kalan gazeteci cinayetlerini inceledi. Endekse yalnızca beş veya daha fazla çözülmemiş vakası olan ülkeler dahil ediliyor. CPJ, cinayeti, bir gazetecinin, gazetecinin çalışmalarına doğrudan misilleme olarak kasıtlı veya spontane şekilde hedef alınarak öldürülmesi olarak tanımlıyor. Bu endeks, çatışma sırasında veya şiddete dönüşen protestoların haberleştirilmesi gibi tehlikeli görevlerde çalışırken öldürülen gazetecilerin vakalarını içermiyor. Şüphelilerin kimlikleri belirlenip gözaltında tutulsalar bile, herhangi bir mahkumiyet kararı verilmediğinde davalar çözümlenmemiş olarak kabul edilir. Şüphelilerin tamamının olmasa da bazılarının hüküm giydiği davalar kısmi cezasızlık olarak sınıflandırılıyor. Şüpheli faillerin yakalanma sırasında öldürüldüğü vakalar da kısmi cezasızlık olarak sınıflandırılıyor. Endeks yalnızca cezasızlıkla işlenen cinayetleri sayıyor. Kısmi adaletin sağlandığı kişileri kapsamaz. Her ülkenin notunun hesaplanmasında , Dünya Bankası'nın Ekim 2023'te görüntülenen 2022 Dünya Kalkınma Göstergelerinden alınan nüfus verileri kullanıldı.