ARTVİN'DE ORMANI SAVUNURKEN KATLEDİLEN REŞİT KİBAR'A DÜZENLENEN SALDIRI NEDEN OLDU VE NEDEN ÖNLENEMEDİ?

Bugün Artvin'in Hopa ilçesinde bir çevre savunucusu daha hayatını kaybetti. Reşit Kibar, savunduğu ormanın yanında kurşunla vurularak öldürüldü. Kibar, Artvin'deki ormanların kesilmesine karşı direnen köylülerden biriydi ve hükümet politikalarının, sermayenin hırsının ve doğa talanının önüne geçmeye çalışıyordu.

Olay, Reşit Kibar'ın öldürülmesinden önce defalarca yetkililere suç duyurusunda bulunulmasına rağmen gerçekleşti. Köy muhtarının tehdit edildiği, tetikçi tutulduğuna dair ihbarların yapıldığı ve tüm bu bilgilerin Artvin Ticaret ve Sanayi Odası, Orman Genel Müdürlüğü, Artvin Valiliği ve Artvin Başsavcılığı tarafından bilindiği bildirildi. Ancak yetkili makamlar, sahip oldukları bilgileri ve yetkilerini kullanarak bu cinayeti önleyemedi. Bu durumda ihmal mi var yoksa kasıt mı, bu soruların yanıtı henüz belirsiz.

Bu cinayet, doğayı savunan ve hukuktan başka dayanağı olmayan yerel halkı ve çevrecileri korkutmayı ve sindirmeyi amaçlayan bir saldırı olarak değerlendiriliyor. Yaşam savunucuları olarak bizler, bu tür saldırıların karşısında susmama kararı aldık ve bu cinayetin arkasındaki tüm sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz.

"Bir Daha Ölüm Olmasın Diye Mücadelemiz Sürecek"

İklim Adaleti Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Bizler, doğa ve yaşam savunucuları olarak, yerel mücadelelerin haklı duruşunu sonuna kadar destekleyeceğimizi ve Reşit Kibar cinayetinin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz" denildi. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sanatçılar ve tüm yurttaşlar, anayasanın 56. maddesi gereği vatandaşlık görevini yapmaya davet edildi.

Utku Sağılır: Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme… Utku Sağılır: Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme…

Topraklarımızın parça parça satıldığı ve telafisi olmayacak şekilde tahrip edildiği bir dönemde, çevreciler ve doğa savunucuları daha fazla dayanışma çağrısında bulunarak herkesin harekete geçmesini istedi. "Reşit Kibar cinayeti, Büyüknohutçular ve Metin Lokumcu cinayetlerinde olduğu gibi Türkiye'de yaşam savunucuları ve iklim aktivistlerinin ortak davasıdır. Bu davanın, tetikçinin yargılanmasıyla sınırlı kalmaması ve ardındaki azmettiricilere yönelik soruşturmanın derinleştirilmesi için takipçisi olacağız" denildi.

İklim Adaleti Koalisyonu, "Yaşamı savunurken bir daha ölüm olmasın diye buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz" diyerek mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi