DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, 19 Mart 2025 tarihindeki gözaltı kararı ile başta İstanbul olmak üzere ülkenin birçok kentinde başlayan protesto gösterilerinde kolluk kuvvetlerinin uyguladığı orantısız güç, işkence ve gözaltıları Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yazılı soru önergesi verdi.
Cengiz Çiçek, yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
19 Mart 2025 tarihindeki gözaltı kararı ile başta İstanbul olmak üzere ülkenin birçok kentinde başlayan protesto gösterileri devam etmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir ve bazı illerde kolluk kuvvetleri yurttaşların anayasal hakkı olan protesto hakkına karşın biber gazı, plastik mermi ve işkence ile keyfi müdahaleler basında yer alan görüntülerle kamuoyuna yansımıştır. Basında yer alan görüntülerde kolluk kuvvetlerinin yurttaşları işkence ile gözaltı uygulandığı görülmektedir. Protestolar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, bazı siyasi isimler ile gazetecilere de sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alındığı bilgisi de basında yer almıştır.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’in İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şu şekildedir:
1) Yurttaşı işkenceye varan bir şekilde gözaltına almaya çalışan, hakaret ve küfürler eden kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan bir inceleme veya soruşturma var mı?
2) Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı, vatandaşlara yönelik tehdit ve keyfi uygulamalarına ilişkin bakanlığınız tarafından bir iç denetim mekanizması kurulmuş mudur?
3) Soruşturma başlatılan kolluk personelinin kaçı hakkında yaptırım uygulanmıştır?
4) Kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanmaları nedeniyle meydana gelen ölümlü veya yaralanmalı vakalar nedeniyle Türkiye 'yaşam hakkını ihlal etmekten' ötürü son 10 yılda AİHM’de kaç dosyada ne kadar tazminat ödemiştir?
5) Kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanmaları nedeniyle meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı olaylar nedeniyle 2002 yılından bu yana kaç dava açılmıştır? Bu davaların sonuçları ne şekildedir?
6) Türkiye’nin taraf olduğu; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 5. Maddesi ve İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme’nin 3. Maddesi hiç kimseye işkence yapılamayacağını, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamayacağını güvence altına almış ve Anayasanın 17. Maddesinde de, kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı, insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamayacağı belirtilmiştir. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere, anayasaya ve yasalara karşın, kolluk güçlerinin, protestolara müdahale, gözaltı ve tutuklama aşamalarında işkence ve kötü muamelede bulunmalarının gerekçesi nedir?
7) Gazetecilerin gözaltına alınmasının gerekçesi nedir? Bu gözaltılar uluslararası gazetecilik normlarına ve basın özgürlüğüne aykırı değil midir?
8) Özellikle görüntü almaya çalışan gazetecilere yönelik şiddet ve taciz uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır?
9) Gazetecilere saldırılar halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar olup talimatı verenler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
10) Türkiye’de dijital materyallerine el konulmuş ancak 2015 yılı itibariyle materyalleri iade edilmemiş gazeteci sayısı kaçtır?
11) Yapılmış haksız ve hukuksuz göz altıların tazmin edilmesi için yürütülen bir çalışmanız mevcut mudur?