• Hizbullah roketleri İsrail'in üçüncü kenti Hayfa'ya düştü
  • İsrail'in yoğun saldırıları Güney Beyrut'u sarstı
  • ABD yanlış hesaplamaya karşı uyardı
  • Hizbullah, yetkilinin kaderinin belirsizliğini korurken ortak komuta altında olduklarını söylüyor
  • Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının birinci yıl dönümünün arifesinde

İsrail Savunma Bakanı, baş düşmanı İran'a karşı misilleme için tüm seçeneklerin açık olduğunu açıkladı.

Polis , Hizbullah'ın Pazar günü geç saatlerde fırlattığı roketlerin İsrail hava savunma sistemlerini aşarak İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa'ya düştüğünü ve binalara zarar verdiğini söyledi. İsrail medyası, Hayfa ve Tiberya kentindeki roket saldırılarında 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Hizbullah, Hayfa'nın güneyindeki bir askeri üssü "Fadi 1" füzeleriyle hedef aldığını duyurdu.

İsrail hava saldırıları, Pazar günü Lübnan başkentine yönelik en yoğun bombardımanda Beyrut'un güney banliyölerini vurdu; İsrail'in geçen ay İran destekli Hizbullah grubuna karşı saldırısını sert bir şekilde artırmasından bu yana . Büyük ateş topları karanlık ufuk çizgisini aydınlattı ve patlamalar Beyrut'un her yerinde yankılandı.

İsrail ordusu, savaş uçaklarının Beyrut'ta Hizbullah'ın İstihbarat Karargahı ve silah depolama tesislerine ait hedefleri vurduğunu söyledi. Saldırıların ayrıca Güney Lübnan'daki Hizbullah'ı ve Bekaa bölgesini hedef aldığını söyledi.

Hamas öncülüğündeki militanlar geçen yıl 7 Ekim'deki saldırıların başında Gazze'den İsrail'e roket atmıştı.

İsrail rakamlarına göre o gün Hamas saldırıları 1.200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla kişi rehin alındı . Filistin sağlık yetkililerine göre, yoğun nüfuslu kıyı bölgesini harap eden ve yaklaşık 42.000 kişiyi öldüren Gazze'de bir İsrail saldırısını kışkırttılar .

Yıldönümü arifesinde Filistin yanlısı göstericiler , cumartesi günü Avrupa'nın büyük başkentleri, Washington ve New York'ta düzenledikleri mitinglerin ardından Cakarta'dan İstanbul ve Rabat'a kadar dünyanın dört bir yanında İsrail'e karşı protesto gösterileri düzenledi.

İran, geçen hafta İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki operasyonlarına yanıt olarak, Hizbullah ve Hamas militanlarının sözde Direniş Ekseni'nde müttefik olduğu İsrail'e füze saldırısı düzenledi.

Amacının, kuzey İsrail'deki on binlerce vatandaşın evlerine güvenli bir şekilde dönmesi olduğunu söyleyen İsrail, gerginliğin bölgesel bir çatışmaya dönüşmesinden duyulan endişeler üzerine misilleme yapma sözü verdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in uzun zamandır müttefiki olan ABD ile yakın koordinasyon içinde olmasına rağmen İran'a nasıl yanıt vereceğine bağımsız olarak karar vereceğini söyledi.

Çarşamba günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesi beklenen Gallant, CNN'e verdiği röportajda "Her şey masada," dedi. "İsrail yakın ve uzak hedefleri vurma kapasitesine sahip - bunu kanıtladık."

ABD, İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıları desteklemeyeceğini söylerken, Başkan Joe Biden geçen hafta İsrail'in İran'ın petrol tesislerine yönelik saldırılarının görüşüldüğünü söyledi.

İsrail, ABD'nin desteklediği ateşkes çağrısını reddederek Lübnan'da kara harekâtı başlattı.

ABD hükümeti, Pazar günü İsrail'in buradaki yoğun bombardımanına, askeri baskının diplomasiyi mümkün kılabileceğini ancak aynı zamanda yanlış hesaplamalara da yol açabileceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hafta sonu İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması gerektiğini söyledi . İsrail ise böyle bir adımın İran'ın işine yarayacağını söyledi.

İsrail ordusu, Pazar günü geç saatlerde Güney Beyrut sakinleri için yeni tahliye emirleri yayınladı.

İsrail, Pazar gecesi kuzey sınırındaki üç bölgeyi daha askeri yasak bölge ilan etti; buna ek olarak geçen hafta beşten fazla bölge askeri toplanma alanı olarak kapatıldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Orta Lübnan'daki Kayfoun dağ kasabasında bir binaya düzenlediği saldırıda altı kişinin öldüğünü ve 13 kişinin yaralandığını söyledi. Yakınlardaki Qmatiye kasabasında düzenlenen saldırıda üçü çocuk olmak üzere altı kişinin daha öldüğünü ve 11 kişinin yaralandığını söyledi.

Hamas'ın yönettiği Gazze hükümet medya ofisine göre, Gazze Şeridi'nde, İsrail hava saldırıları Pazar günü bir camiye ve yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okula isabet ettiğinde en az 26 kişi öldü ve 93 kişi yaralandı. İsrail ordusu, "Hamas teröristlerine karşı kesin saldırılar" gerçekleştirdiğini söyledi.

'ORTAK KOMUTANLIK' HİZBULLAH'I YÖNETİYOR

İran geçen hafta İsrail'e saldırırken, Hizbullah'ın üst düzey kadrolarını perişan eden militan liderlerin öldürülmesini de gerekçe göstermişti.

Hizbullah yetkilisi Haşim Safieddin, geçen hafta güney Beyrut'ta İsrail saldırılarına hedef oldu ve kaderi belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz ay İsrail saldırısında öldürülen lider Seyyid Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi olarak görülüyor.

Hizbullah'ın üst düzey siyasi yetkilisi Mahmud Qmati, Pazar günü Irak devlet televizyonuna, İsrail bombardımanının, Safieddine'nin hedef alındığı bildirilen bir bölgedeki arama çalışmalarını engellediğini söyledi. Hizbullah'ın bir lider belirlenene kadar ortak bir komuta tarafından yönetildiğini söyledi .

İran'ın Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'den de İsrail'in geçen hafta sonu Beyrut'a düzenlediği saldırılardan bu yana haber alınamadığı bildirildi . İki üst düzey İranlı güvenlik yetkilisi Reuters'a konuştu.

Lübnan'da Hizbullah'ın Hamas'la dayanışma amacıyla bir yıl önce sınır ötesi saldırılarıyla başlayan çatışmalar, son birkaç haftada hızla yayıldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, Lübnan'da yaklaşık bir yıllık çatışmalarda 2.000'den fazla kişi öldürüldü, çoğu son iki haftada. Bakanlık Pazar günü Cumartesi günü 25 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

"Dün gece, önceki gecelerin en şiddetlisiydi," dedi Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayan Hanan Abdullah. "Onlarca grev oldu - hepsini sayamadık - ve sesler sağır ediciydi."

Birleşmiş Milletler Mülteci Ofisi Başkanı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail hava saldırılarının Lübnan'da sivil altyapıyı vurarak ve sivilleri öldürerek uluslararası hukuku ihlal ettiği "birçok örnek" olduğunu söyledi.

Bağdat Havalimanı'na Füzeli Saldırı: Yaralanan Yok Bağdat Havalimanı'na Füzeli Saldırı: Yaralanan Yok

İsrail, askeri kapasiteleri hedef aldığını ve sivillere zarar verme riskini azaltmak için adımlar attığını söylerken, Lübnan yetkilileri sivillerin hedef alındığını söylüyor. İsrail, hem Hizbullah'ı hem de Hamas'ı sivillerin arasında saklanmakla suçluyor, ancak onlar bunu reddediyor.

Editör: Haber Merkezi