Birleşmiş Milletler'in halk sağlığından sorumlu kurumu olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde 2000'den fazla yatan hastayı tedavi eden 22 hastanenin boşaltılmasına yönelik defalarca verdiği emirleri şiddetle kınıyor. Hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliyesi, mevcut insani ve halk sağlığı felaketini daha da kötüleştirecek.
Pek çok kritik hasta ve kırılgan hastanın hayatı dengede duruyor: yoğun bakımda olanlar veya yaşam desteğine muhtaç olanlar; hemodiyaliz gören hastalar; kuluçka makinelerindeki yenidoğanlar; Hamilelik komplikasyonları yaşayan kadınlar ve diğerleri, taşınmaya zorlanmaları ve tahliye edilirken hayat kurtaran tıbbi müdahaleden mahrum kalmaları durumunda durumlarının yakında kötüleşmesi veya ölümle karşı karşıya kalacak.
Gazze'nin kuzeyindeki sağlık tesisleri, yaralı hasta akınına uğramaya devam ediyor ve maksimum kapasitenin üzerinde çalışmakta zorlanıyor. Hastanelerde yatak yetersizliği nedeniyle bazı hastalar koridorlarda ve çevre sokaklardaki açık havada tedavi ediliyor.
2000'den fazla hastayı, sağlık tesislerinin halihazırda maksimum kapasiteyle çalıştığı ve hasta sayısındaki çarpıcı artışı karşılayamadığı güney Gazze'ye taşınmaya zorlamak, ölüm cezasıyla eşdeğer olabilir.
Hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları şimdi acı verici bir seçimle karşı karşıya: kritik durumdaki hastaları bir bombalama kampanyası sırasında terk etmek, hastaları tedavi etmek için sahada kalırken kendi hayatlarını riske atmak ya da hastalarını sağlık tesislerine nakletmeye çalışırken hayatlarını tehlikeye atmak. bunları alacak kapasite yok. Bakım verenler büyük bir çoğunlukla geride kalmayı ve sağlık çalışanları olarak, kritik durumdaki hastalarını tahliye sırasında hareket ettirme riskine girmek yerine "zarar vermeme" yeminlerini yerine getirmeyi seçtiler. Sağlık çalışanları asla bu kadar imkansız seçimler yapmak zorunda kalmamalı.
Buna ek olarak, kuzey Gazze'de yerinden edilmiş on binlerce insan hastanelerin içindeki veya çevresindeki açık alanlara sığınıyor, buraları şiddetten korunma cenneti olarak görüyor ve tesisleri potansiyel saldırılardan koruyor. Sağlık tesislerinin bombalanması onların da hayatlarını riske atıyor.
Sivillerin temel insan hakkı olan hayat kurtaran sağlık hizmetlerini inkar eden ve Uluslararası İnsani Hukuk kapsamında yasaklanan, sağlık çalışanlarının öldüğü ve sağlık tesislerinin tahrip edildiğine dair doğrulanmış raporlar mevcut.
DSÖ, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere yönelik tahliye emirlerini derhal geri alması ve sağlık tesislerinin, sağlık çalışanlarının, hastaların ve sivillerin korunması çağrısında bulunuyor. DSÖ ayrıca, bugün erken saatlerde gelen DSÖ sağlık malzemeleri de dahil olmak üzere hayat kurtaran yardımların şu anda ulaştırıldığı Refah kapısı aracılığıyla tıbbi malzeme, yakıt, temiz su, gıda ve diğer insani yardımların Gazze'ye derhal ve güvenli bir şekilde ulaştırılması yönündeki çağrısını da yineliyor. giriş bekleniyor.