Gündem

İstanbul Tabip Odası: 'Yenidoğan Çetesi' Olayı Sağlık Sisteminin İflasını Gösteriyor!

Abone Ol

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, geçtiğimiz mayıs ayında ortaya çıkan ve birçok özel sağlık kuruluşu ile sağlık çalışanının adı karıştığı "yenidoğan çetesi" olayını yeniden gündeme taşıdı. Yönetim Kurulu, olayın savcının tehdit edilmesiyle birlikte kamuoyunda büyük infiale neden olduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada, "Bu vahim olayın sorumluları hukuki, idari ve mesleki açıdan soruşturulacak ve yargılanacaktır. Hukuki açıdan yargılama sürecinin başladığı anlaşılmaktadır," ifadelerine yer verildi. Ayrıca, İstanbul Tabip Odası, bu tür olayların yalnızca hukuki ve idari bir suçla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Açıklamada, sağlık sisteminin kâr odaklı bir yapı haline getirildiği ve bu durumun etik dışı işlemleri daha sık hale getirdiği ifade edildi. "Sağlığın alınır satılır bir meta haline gelmesi, hastaların müşteri, sağlık kuruluşlarının ise ticarethane durumuna getirilmesi sonucunu doğurmuştur," denildi.

İstanbul Tabip Odası, yoğun bakım ünitelerinde fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının töhmet altında bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Olayın sorumlularının yargılanması gerektiği belirtilirken, sağlık sisteminin kamusal olarak herkes için eşit, ücretsiz ve nitelikli hizmet sunacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Yönetim Kurulu, "Aksi hâlde, ne yazık ki bu yaşadığımız sonuncu vahim olay olmayacaktır," uyarısında bulundu.

Kaynak: İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Açıklaması