Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "30 Ağustos'taki insani yardım misyonu, Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir kampta kalan Kırgız Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmesi gerçekleştirildi" dedi.
Bakanlık, "Kırgız vatandaşı 31 kadın ve 64 çocuk Suriye'den Kırgızistan'a nakledildi." diyen bakanlık, bu misyonun bir parçası olarak Kırgız Cumhuriyeti'nin kuzeydoğu Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım ve gerekli ilaçları sağladığını vurguladı.
Suriye'deki kamplarda kaç Kırgız vatandaşının daha kaldığı belli değil. Son geri dönüş, Orta Asya ülkesinin bu türden üçüncü operasyonu oldu. Bu yılın Şubat ayında 59 vatandaşı, Mart 2021'de ise Irak'taki kamplardan 79 kişiyi geri getirdi.
“Kırgız tarafı, bu geri dönüş etkinliğinin başarılı bir şekilde uygulanması için mümkün olan her türlü yardım ve lojistik desteği sağladığı için Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ne, ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) ve Uluslararası Çocuk Hakları Komitesi'ne özel şükranlarını sunar” açıklamasında bulundu.
Orta Asya'nın eski Sovyet cumhuriyetlerinden (Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan) binlerce insan, özellikle 2013-2015 yılları arasında IŞİD de dahil olmak üzere çeşitli yabancı savaş gruplarına katıldı.
IŞİD'in 2014 yılında Irak ve Suriye genelinde ilan ettiği “hilafet”, 2019 yılında Irak ve Suriye'deki karşı saldırıların ardından yenilgiye uğratıldığı ilan edildi.
Binlerce IŞİD’li ve aile üyeleri, ABD'li komutanların IŞİD'in yeniden canlanmasına yol açabileceği konusunda uyardığı gözaltı merkezlerinde ve gayri resmi kamplarda tutulmaya devam ediyor.
Mahkeme duruşmalarının yapılması için ülkelerine geri gönderilmeleri yönünde defalarca yapılan çağrılara rağmen yabancı hükümetler, güvenlik tehditleri ve iç siyasi tepkilerden korktukları için yalnızca küçük bir kısmının eve dönmesine izin verdi.
İnsani yardım grupları, özellikle Suriye'deki gözaltı kamplarının çocuklar için "hayatı tehdit edici" olduğunun altını çizdi.
“İnsan Hakları İzleme Örgütü, en son Mayıs 2022'de olmak üzere, 2019'dan bu yana Suriye'nin kuzeydoğusundaki el-Hol ve Roj kamplarını ve diğer gözaltı merkezlerini birkaç kez ziyaret etti. Çocukların koşulları hayati tehlike oluşturuyor, son derece aşağılayıcı ve çoğu durumda insanlık dışı; örgüt bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, bunların kümülatif psikolojik etkilerinin işkenceye varabileceğini söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Kuzeydoğu Suriye'de gözaltına alınan ne çocuklar ne de yetişkinler, gözaltına alınmalarının gerekliliği ve hukuka uygunluğunun belirlenmesi için adli bir makam önüne çıkarılmadı, bu da gözaltılarını keyfi ve hukuka aykırı hale getiriyor" diye ekledi.