DEM Parti İstanbul Milletvekilleri Cengiz Çiçek, Kezban Konukçu, Çiçek Otlu, Özgül Saki ve Celal Fırat, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı olan Hakim Lokman’ın, İstanbul Aksaray’da ırkçılar tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda katledilmesine ilişkin Meclis’e ortak bir soru önergesi sundu.

Milletvekilleri, son dönemde Kürtçe’nin, halayın ve Kürtçe müziğin hedef gösterilmesi sonucunda ırkçı şiddet pratiklerinin artarak devam ettiğini belirterek, Kürt meselesi başta olmak üzere tüm toplumsal meselelerin çözümü için sivil ve demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.

"Irkçı Şiddet Pratikleri Artıyor"

DEM Parti İstanbul Milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan önergede şu ifadelere yer verildi: "Son dönemlerde Kürtçe’nin, halay ve Kürtçe müziğinin hedef gösterilmesi sonucunda ırkçı şiddet pratikleri artarak devam etmektedir. Irkçı şiddetin son örneği ise İstanbul Aksaray’da yaşanmıştır. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin vatandaşı olan Hakim Lokman, İstanbul’un Aksaray semtinde ırkçılar tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda katledildiğine yönelik bilgiler basında yer almıştır."

"Kürtçe Konuştuğu İçin Öldürüldü"

Hakim Lokman’ın kuzeni Ekrem Nesrullah, Lokman’ın Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğradığını ifade ederek şunları dile getirdi: “Üç günlüğüne otel odası rezervasyonu yapıyor. Otelden çıkıyor, saat 01:30’da bir şey yemek için kafeteryaya gidiyor. Amcasının oğluyla konuşuyor, İngiltere’deki kuzeniyle telefonda Kürtçe konuşuyor. 10-12 kişilik bir grup Hakim Lokman’ın Kürt olduğunu anlıyor. Bıçağı alıyor, kalbine saplıyor. Hastaneye ulaştırılmadan ölüyor. Kürtçe konuştuğu için ölüyor. Grup küfrediyor, Hakim de Türkçe biliyor, kabul etmiyor, karşılık veriyor. Sonrasında bıçağı saplıyorlar. Yanındaki iki kişi de gözaltında şu an. Saldırganlardan kimse gözaltına alınmadı.”

Lokman’ın başka bir kuzeni olan Ramazan Muhammed, basına yaptığı açıklamada, saldırı sırasında kardeşi ve kuzeninin de Lokman’ın yanında olduğunu ve kavgada onların da yaralandığını belirtti.

Aileden Tepki: "Kaç Seferdir Kürtler Böyle Öldürülüyor"

Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi

Lokman’ın akrabalarından Evraz, basına yaptığı açıklamada, "Edindiğimiz bilgilere göre kuzeniyle telefonla video call yapıyor. Birkaç kişi hakaret ediyor, kötü söz söylüyor. O da Türkçe biliyor ve anlıyor. Cevap veriyor. Bunun üzerine yemek yediği bıçakla Hakim Lokman’ı öldürüyorlar. Türkiye’de bir değil, iki değil, kaç seferdir Kürtler böyle öldürülüyor. Çok acı açıkçası. Saldırganları tutuklamamışlar. Biz hükümetten meseleye eğilmesini istiyoruz. Bir değil, iki değil. Hakim bir iş insanı. Araç alım satımı yapıyor. Dubai’ye gidip geliyor. Bir iki gün dinlenmek için İstanbul’a gidiyor.” şeklinde konuştu.

DEM Parti'den Soru Önergesi: "Hükümet, Kürt Meselesine İlişkin Adım Atacak mı?"

DEM Parti İstanbul Milletvekilleri, hükümete sundukları soru önergesinde şu soruları yönelttiler:

  1. Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman’ın katilleri yakalanmış mıdır? Yakalanmadı ise bunun gerekçesi nedir?
  2. Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman cinayetine ilişkin başlattığınız geniş bir soruşturma var mıdır?
  3. Kürtçe konuşanlara yönelik ayrımcılığın, hükümetinizin Kürt sorununu çözme iradesi göstermediği, aksine bu sorunu derinleştiren bir politik yaklaşım benimsediği yönündeki eleştirilere dair düşünceniz nedir?
  4. Kürt kültürüne ve diline yönelik son dönemlerde artan saldırıların gerekçesi nedir? Anadilinde konuşmak, okumak, yazmak, müzik dinlemek yasaklanmış mıdır?
  5. Son zamanlarda halay ve Kürtçe üzerinden Kürt kimliğine, diline ve kültürüne birçok alanda yapılan saldırıların ve ayrımcı uygulamaların cezasız kalmasının bu saldırı ve ayrımcı uygulamaları teşvik ettiği yönündeki eleştirilere ve tepkilere dair düşünceniz nedir? Yaşanan saldırılara ve ayrımcı tutumlara dair herhangi bir adım atacak mısınız?

Milletvekillerinin sunduğu önerge, hükümetin Kürtçe’ye yönelik ayrımcı uygulamalar ve şiddet olayları karşısında ne tür önlemler alacağını ve bu olaylarla ilgili sorumluların cezalandırılıp cezalandırılmayacağını sorguluyor.

Editör: Haber Merkezi