Libya'da Göçmen Kaçakçılığına Dikkat Çekiliyor: İki Toplu Mezar ve 119 Ceset Bulundu
Libya'nın farklı bölgelerinde, göçmenlere ait iki toplu mezarın bulunması, bölgedeki insan kaçakçılığı tehlikesine dikkat çekiyor. BM Göç Örgütü (IOM), çatışma ve yoksulluktan kaçan savunmasız insanların, ölümcül bir riskle karşı karşıya kaldığını belirtti.
"İnsan Kaçakçılığı, Hayatları Tehdit Ediyor"
Bingazi'nin yaklaşık 400 km güneyindeki Jakharrah bölgesinde on dokuz ceset bulundu, Alkufra çölünde ise başka bir toplu mezarda en az 30 ceset keşfedildi. İkinci mezarın içinde 70'e kadar ceset bulunabileceği düşünülüyor. IOM, göçmenlerin nasıl öldüğü ya da hangi ülkeye ait oldukları konusunda henüz kesin bilgiye sahip olmasa da, bazı cesetlerin ateşli silahlarla yaralandığını belirtiyor.
IOM Libya Misyon Şefi Nicoletta Giordano, bu can kayıplarının "tehlikeli yolculuklara çıkan göçmenlerin karşı karşıya kaldığı tehlikelerin bir başka trajik hatırlatıcısı" olduğunu vurguladı. Giordano, "Bu yolculuklar sırasında göçmenler şiddetli sömürü, şiddet ve kötü muameleye uğruyor. Bu durum, insan haklarına öncelik verilmesi ve risk altındaki kişilerin korunması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor" dedi.
Göçmen Kaçakçılığı Yolu: Libya Çölü ve Akdeniz
Her iki mezar da, Libya güvenlik güçlerinin insan kaçakçılığı yapılan bir sitede düzenlediği ve yüzlerce göçmeni insan tacirlerinin elinden kurtardığı operasyon sonrasında ortaya çıktı. Libya çölünden Akdeniz kıyılarına kadar uzanan rota, insan kaçakçıları tarafından sıklıkla Avrupa'ya göçmen kaçırmak için kullanılıyor. IOM, Libya’daki yetkililere ölen göçmenlerin onurlu bir şekilde kurtarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve ailelerine haber verilmesi konusunda çağrıda bulundu.
Birçok Can Kaybı Kara Yollarında Gerçekleşiyor
Bu yeni bulgular, Libya'da toplu mezarların ortaya çıkmasıyla ilgili ilk vaka değil. Mart 2024’te, ülkenin güneybatısında 65 göçmenin cesedi bulunmuştu. IOM’nin Kayıp Göçmenler Projesi’ne göre, 2024 yılı boyunca Libya’da kaydedilen 965 ölüm ve kaybolma vakasının yüzde 22’sinden fazlası kara yollarında gerçekleşti. IOM, göçmenlerin kara yollarında karşılaştığı risklere dikkat çekerek, bu yollar boyunca veri toplama, arama ve kurtarma çalışmaları ile göçmen koruma mekanizmalarının güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.
Uluslararası İş Birliği Çağrısı
IOM, göçmen kaçakçılığı güzergahları üzerindeki tüm hükümetleri ve yetkilileri, göçmenlerin statülerine bakılmaksızın korunması için bölgesel iş birliğini güçlendirmeye çağırdı. Bu iş birliğinin, daha fazla can kaybını önlemek için gerekli olduğu vurgulandı.