Siyaset

Mehmet Zeki İRMEZ: Türk Hava Yolları'nın AJet'e Dönüşümüyle Gelen Sorunlar

Abone Ol

Mehmet Zeki İRMEZ: Türk Hava Yolları'nın AJet'e Dönüşümüyle Gelen Sorunlar

Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, AJet'in İsim Değişikliği ve Hizmet Yetersizliği Hakkında Konuştu

Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Türk Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet’in Mart 2024 tarihinde isim ve yapı değişikliğine giderek AJet adını almasından sonra yaşanan sorunlara dikkat çekti. İrmez, özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde uçak sefer sayısının azlığı, rötarlar ve yüksek bilet fiyatları gibi konuların kamuoyunu meşgul ettiğini belirtti. İrmez, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Check-in İşlemlerinde Hatalar, Saatler Süren Rötarlar ve Müşteri Hizmetlerine Ulaşılamaması"

"Yurttaşların AJet’e ilişkin temel şikayetleri arasında check-in işlemlerinde hatalar, neredeyse Türkiye geneline yayılan ve saatler süren uçak rötarları, müşteri hizmetlerine ulaşılamaması, satın alınan biletlerin haber verilmeksizin tekrar satışa sunulması, satın alınan uçak biletlerinin iptal edilmesi ve uçak sefer sayısının bölgelere göre nüfus yoğunluğu fark etmeksizin eşitsiz dağılımı bulunmaktadır."

İrmez, rötarların saatlerce sürmesi, insanların havalimanında yetkililere ulaşamaması ve rötarlı seferlerin kalkış saatlerinin belirsiz olmasının vatandaşların gündelik yaşamını katlanılmaz hale getirdiğini vurguladı.

"Ücretsiz Hizmetlerin Ücretli Hale Gelmesi"

Geçmişte ücretsiz olarak sunulan su ve sandviç gibi hizmetlerin artık yüksek ücretlerle satılması da mağduriyet yaratıyor. İrmez, marketlerde 5 ila 7.5 TL arasında satılan suyun AJet uçaklarında nakit 40 TL, kredi kartı ile 45 TL, çayın ise nakit 110 TL, kredi kartı ile 120 TL olduğunu belirtti.

Şikayetvar'da Binlerce Şikayet

"Şikayetvar.com" sitesinde AJet hakkında son bir yılda 7 bin 959 şikayet bulunduğunu ve bu şikayetlerin çoğunluğunun rötarlar ile ilgili olduğunu ifade eden İrmez, bazı şikayet örneklerini de paylaştı:

  • "Ajet'le uçuşumuz 4 saat ertelenmesine karşın bir de kalkış için 1.5 saat bekletildik ne bir bilgi alabildik ne de bir özür dilendi. Antalya havalimanında 3 çocukla İstanbul'a gelişimiz 10 saati geçti."
  • "Diyarbakır kalkışlı uçuşumda yaşlı yolcular, engelliler, çocuklar ve hamile kadınlar olmasına rağmen yaşattıkları mağduriyetin özür mahiyetinde bile olsa sadece su ikram edilmesi gerçekten ayıptır."
  • "A Jet Hava Yolları ile haziran ayında uçuş gerçekleştirdim. Valizim hasar gördü ve müşteri hizmetleri geri dönüş sağlamıyor."
  • "Diyarbakır-Sabiha Gökçen uçuşu rötar ile 21:20'ye ertelenmiş olup, uçağın kalkışı 22:00 civarı yapılmış, İstanbul üzerinde 1 saat dönerek yolcular mağdur bırakılmıştır."

THY’nin Hedefleri ve Yaşanan Sorunlar

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın, “2033 hedefleri arasında uçuş ağını 44 ülkeye çıkarmak ve çevreye duyarlı, karbon salımı az yeni nesil uçaklardan oluşan 200 uçaklık bir filoya ulaşmak bulunuyor,” dediğini hatırlatan İrmez, AJet’in hedefleri ile yaşattıkları arasındaki trajedinin Türkiye’nin nasıl yönetildiği hakkında fikir verdiğini söyledi.

Soru Önergesi

Bu bağlamda İrmez, aşağıdaki soruları sordu:

  1. Türkiye geneline yayılan uçaklardaki rötar krizinin nedeni nedir?
  2. Yurttaşlar tarafından dile getirilen şikayetlere yönelik Bakanlığınız hangi adımları atmıştır?
  3. Mağdur edilen yurttaşlara yönelik bir şikayet hattı oluşturulacak mıdır?
  4. AJet’in yolculara uyguladığı fiyat politikasının gerekçesi nedir?
  5. Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Hakkari, Urfa, Van ve çevre illerdeki uçak sefer sayıları neden düşüktür?

Mehmet Zeki İrmez, bu sorulara yanıt arayarak, AJet’in yaşattığı mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli adımların atılmasını talep etti.